Reklamsız Kullan
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
begenmeler
0
yorumlar
0
kaydet

Detoks nedir?

Detoks diyetleri genellikle vücudunuzdaki toksinleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış kısa süreli diyet müdahaleleridir.

Detoks nedir?

Detoks, vücudun biriken toksinlerden arındırılması ve yenilenmesi amacıyla uygulanan beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini içeren bir süreçtir. Toksinler, sağlıksız beslenme, çevresel kirlilik, stres ve hareketsiz yaşam gibi faktörler sonucunda vücutta birikir ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Detoks programları, bu zararlı maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırarak enerji seviyelerini yükseltir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sağlığını iyileştirir. Genellikle detoks diyetlerinde taze sebze ve meyveler, bol su tüketimi, bitki çayları ve doğal takviyeler ön plana çıkar. Bunun yanı sıra, alkol, kafein, işlenmiş gıdalar ve rafine şeker gibi zararlı maddelerden uzak durmak da detoks sürecinin bir parçasıdır. Düzenli olarak uygulanan detoks programları, cilt sağlığını destekler, kilo kontrolüne yardımcı olur ve genel olarak vücutta hafiflik hissi yaratır. Detoksun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak için, uzman kontrolünde ve kişisel ihtiyaçlara uygun bir program oluşturmak en doğru yaklaşımdır.

Tipik bir detoks diyeti, bir süre açlığın ardından meyve, sebze, meyve suları ve sudan oluşan sıkı bir diyeti içerir. Bazen detoks aynı zamanda şifalı bitkiler, çaylar, takviyeler hatta lavmanları da içerir.

Detoks diyeti nasıl yapılır?

Detoks diyeti yapmanın, tam açlık orucundan tutun da daha basit yiyecek değişikliklerine kadar pek çok farklı yolu vardır. Ancak çoğu detoks diyetinde genellikle aşağıda sıraladığımız maddelerden en az biri yer alır:

●Uzun açlıklar

●Yalnızca meyve suları tüketimi

●Diyet takviyeleri kullanımı

●Kolonu temizlemek için lavman veya müshil kullanımı

●Çeşitli bitkisel çayların ve otların kullanımı

●Alerjenik yiyeceklerden kaçınmak, sonradan bunları yavaş yavaş yeniden beslenmeye eklemek

●Sauna kullanımı

Detoksun faydaları ve zararları nelerdir?

Genel olarak detoks diyetlerinin vücuttan zararlı bileşikleri attığına dair tam bir kanıt olmamakla birlikte detoks çeşitli amaçlar için yapılabilir: 

●Açlıkla birlikte organlarınız dinlenir.

●Karaciğeri uyararak toksinlerden kurtulmaya yardımcı görev üstlenebilir.

●Dışkı, idrar ve ter yoluyla toksin eliminasyonunu teşvik eder.

●Dolaşımı iyileştirir.

Ayrıca bu diyetlerin bağışıklık sisteminizi, sindiriminizi, enerji seviyenizi iyileştirmeye ve kilo kaybına yardımcı olduğu iddia edilmektedir. Bununla birlikte, detoks diyetleri üzerine insan araştırmaları eksiktir ve mevcut birkaç çalışma önemli ölçüde belirsizlik göstermektedir.

Yukarıdaki gibi faydalar sağlayabileceği gibi detoks diyetlerinin bazı yan etki ve zararları da olabilir:

●Bazı detoks diyetleri uzun süreli açlıkları veya ciddi kalori kısıtlamasını önerir. Açlık ve sınırlı kalori alımı yorgunluk, sinirlilik ve ağız kokusuna neden olabilir.

●Uzun süreli açlık enerji, vitamin ve mineral eksikliklerine, elektrolit dengesizliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

●Bazen detoks sırasında önerilen kolon temizleme yöntemleri dehidrasyona, kramplara, şişkinliğe, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.

●Bazı detoks diyetleri takviyelerin, müshillerin, diüretiklerin ve hatta suyun aşırı dozda alınması riskini taşıyabilir.

Detoks içecekleri: tarif ve öneriler

1- Ananas ve lahana suyu 

İdrar söktürücü özelliklere sahip su ve meyve bakımından zengin olduğu için bu detoks suyu, kilo verme diyetine dahil etmek için mükemmel bir seçenektir. Her 250 mL porsiyon yaklaşık 156 kalori içerir. 

İçindekiler:

●100 ml soğuk su

●1 dilim salatalık  

●1 yeşil elma kabuğuyla birlikte  

●1 dilim ananas 

●1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil  

●1 çay kaşığı chia tohumu  

●1 lahana yaprağı

Nasıl hazırlanır:

Tüm malzemeleri iyice birleşene kadar bir karıştırıcıda karıştırın, ardından süzün ve tercihen tatlandırıcı olmadan için. Bu meyve suyu, buzdolabında iyi kapatılmış bir kapta 6 saate kadar saklanabilir.

2-Havuç ve ıspanak suyu

Bu meyve suyunun kalorisi düşüktür ve büyük miktarda lif ve karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu nedenle detoks yapmak, kilo vermek ve şişkinliği azaltmak için mükemmel bir seçenektir.

İçindekiler:

●1 orta boy havuç

●1 ıspanak sapı

●200 ml su

Nasıl hazırlanır:

Ispanakların yapraklarını saplarından ayırıp iyice yıkayın. Havucu yıkayın ve dilimler halinde kesin. Tüm malzemeleri blendera koyun ve karışım oldukça homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Meyve suyunu bir bardağa aktarın ve daha sonra, tercihen süzmeden veya tatlandırmadan için. Bu detoks suyu ortalama 56 kaloriye sahiptir.

3- Domatesli detoks içeceği  

Limon, kilo kaybına yardımcı olan idrar söktürücü özelliklere sahip bir meyvedir. Her fincan bu meyve suyundan 250 mL içerir ve yaklaşık 30 kalori içerir. 

İçindekiler:

●150 ml doğal, önceden hazırlanmış domates suyu 

●25 ml limon suyu

●Maden suyu

Nasıl hazırlanır:

Malzemeleri bir bardakta karıştırın ve buz üzerinde içirin. Bu içecek C vitamini içerdiğinden kapalı bir kapta ve buzdolabında 6 saate kadar saklanabilir.

4- Lahana, pancar ve zencefil suyu 

Salatalık ve lahana vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olurken zencefil metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu, yağ yakımına ve kilo kaybına yardımcı olur. Bu meyve suyunun 250 mL'lik bir porsiyonu yaklaşık 100 kalori içerir. 

İçindekiler:

●2 lahana yaprağı

●1 yemek kaşığı taze nane yaprağı

●1 küçük pancar 

●Kabuğuyla birlikte 1/2 salatalık  

●1 çay kaşığı taze, rendelenmiş zencefil

●1 bardak su 

Nasıl hazırlanır:

Lahana yapraklarını, nane yapraklarını, pancarı ve salatalığı iyice yıkayın. Pancarı soyun. Pancar ve salatalığı küpler halinde kesin ve bir blenderde karıştırın. Geri kalan malzemeleri blendera koyun ve 3 dakika daha karıştırın. Tercihen tatlandırıcı olmadan süzün ve içirin. Bu meyve suyu ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 6 saate kadar saklanabilir.

Bu tarifler haricinde herhangi bir detoks diyeti yaparken aşağıda vereceğimiz bazı önerilerle detokstan maksimum verimi alabilirsiniz.

●Alkolu sınırlayın.

●Uyku kalitenizi yüksek tutmaya çalışın.

●Daha fazla su için.

●Şeker ve işlenmiş gıdaları tüketmemeye çalışın.

●Antioksidan içeriği yüksek besinler tüketin.

●Tuzu azaltın.

●Hareketi artırın.

Vücudu doğal yollarla arındırma yöntemleri

Şekeri bırakın: Özellikle rafine edilmiş şeker ve tatlandırıcılar vücutta metabolizmayı bozarak kandaki glikozun artmasına yol açar. Bu da hem kilo alımına hem de diyabet gibi şekerle alakalı hastalıklara davetiye çıkarır. Şekeri hayatınızdan çıkarmak metabolizmanızı temizleyecek ve daha enerjik bir bünyeye sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Saunaya gidin: Vücuttan toksik maddeleri atmanın yollarından birisi terlemektir. Terle birlikte vücudunuz temizlenir. Egzersiz yaparak fiziksel aktivitenizi artırarak veya saunaya giderek terle birlikte vücuttan toksinleri de atabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta sıcağa karşı bir hassasiyetiniz varsa sauna gibi ortamlarda fazla bulunmamanız, doğal yollarla terlemenizdir.

Probiyotik ve prebiyotikleri beslenmenize ekleyin: Bu besinleri hayatınızın bir parçası haline getirmek daha iyi bir sindirim sağlığı demektir. Eğer iyi bir sindirim sisteminiz varsa bu da temiz bir mide, temiz bağırsaklar demektir.

İyon-su detoksu deneyin: İyon su detoksu kişinin ayaklarını içerisinde ılık su ve iyon tuzu bulunan bir küvette belirli süre bekleterek vücuttan toksin maddelerin uzaklaştırıldığı bir yöntemdir.

Detoks sürecinde dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir?

Kişinin fiziksel durumuyla uygun bir detoks programı uygulaması önemlidir. Örneğin aktif ve fiziksel güç gerektiren bir işte çalışan birey uzun süreli bir açlık çekeceği bir detoks diyeti uygularsa önemli sağlık problemleri yaşayabilir.

Kişinin kullandığı ilaçlar varsa bir doktora danışmadan detoks diyetine başlanmaması önemlidir. Çünkü yapılacak detoks programı içerisindeki herhangi bir madde ilaçlarla etkileşime giren bir madde olabilir. Mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır.

Kişi daha önce deneyimlemediği bir diyetse kontrollü ilerlemeli, birden fazlaca yüklenip vücuduna zarar vermemelidir. Örneğin detoksta açlık süresi artırılarak pik yapılmalıdır, direkt pik noktasından başlamak doğru değildir.

Detoks ile ilgili sık sorulan sorular nelerdir?

1- Detoks kimler için uygun değildir?

●çocuklar

●yaşlı bireyler

●yetersiz beslenen insanlar

●hamile olanlar, emzirenler 

●diyabet gibi bir kan şekeri sorunu olanlar

●yeme bozukluğu olanlar

2- Detoks yaparken hangi yiyecekler tüketilmelidir?

Detoks yaparken genellikle sebze, meyve, yağsız protein, tohum ve kuruyemiş gibi yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Detoks diyeti aynı zamanda yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçınmayı da gerektirir.

3- 3 günlük detoks diyeti nedir?

3 günlük detoks diyeti, 3 gün boyunca yalnızca belirli smoothieler ve bitki çayları gibi içeceklerin içilmesini savunur. Bazı araştırmacılar diyetin genel sağlığınızı ve enerji seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olduğunu iddia etse de, bunu destekleyecek çok az kanıt vardır.

4- Vücudunuzu detokslamanın en iyi yolu nedir?

Vücudunuzu detoks yapmanın en iyi yolu, toksinlerin doğal yollarla atılmasına izin vermektir. Vücut kendi etkili detoks süreçleriyle donatılmıştır. Bu doğal süreçleri destekleyen yöntemler arasında egzersiz yapmak, yeterince uyumak, susuz kalmamak ve işlenmiş gıdaları ve alkolü (eğer içiyorsanız) sınırlamak yer alır.

5- Evde tüm vücuduma nasıl detoks yapabilirim?

Vücudunuzun karaciğeri, böbrekleri, sindirim sistemini, cildi ve akciğerleri içeren toksinleri ortadan kaldırmanın karmaşık bir yolu vardır. Yine de ancak bu organlar sağlıklı olduğunda istenmeyen maddeleri etkili bir şekilde ortadan kaldırabilirler.

6- Detoks yapmanız gerektiğini gösteren 3 işaret nedir?

Kanlı veya koyu renkli idrar, ağrılı idrara çıkma, ciltte ve gözlerde sararma, kalıcı yorgunluk veya sık sık morarma gibi açıklanamayan belirtiler yaşıyorsanız, bu, vücudunuzdaki toksinlerin temizlenmesinden sorumlu olan vücut sistemlerinizden birinde bir sorun olduğunu gösterebilir. tıbbi değerlendirme ve bakım gerektirir.

7- Vücudunuzu detokslamak ne kadar sürer?

Tam vücut detoksu, vücudun böbrekler, karaciğer, sindirim sistemi, cilt ve akciğerler yoluyla zararlı veya toksik maddeleri doğal olarak ortadan kaldırdığı düzenli organ fonksiyonunun bir parçasıdır.

8- Detoks diyeti gerçekten işe yarar mı?

Detoks diyetleri, ortadan kaldırmayı hedefledikleri toksinleri net bir şekilde açıklamaz. Çalıştıkları mekanizmalar da belirsizdir. Aslında detoks diyetlerinin vücudunuzdaki toksinleri uzaklaştırdığına dair çok az kanıt vardır. Üstelik vücudunuz karaciğer, dışkı, idrar ve ter yoluyla kendini temizleme yeteneğine sahiptir. Karaciğeriniz zehirli maddeleri zararsız hale getirir, ardından bunların vücudunuzdan atılmasını sağlar. Buna rağmen, kalıcı organik kirleticiler (KOK'lar), ftalatlar, bisfenol A (BPA) ve ağır metaller gibi bu bedensel süreçlerle o kadar kolay giderilemeyen birkaç kimyasal vardır.

Bunlar yağ dokusunda veya kanda birikme eğilimindedir ve vücudunuzun temizlenmesi çok uzun bir zaman, hatta yıllar alabilir.

Anlayacağınız vücuttan bazı maddelerin yapılan üç beş günlük bir detoks diyetiyle atılması pek mümkün değildir. Ancak detoksun diğer faydalarından yararlanmak için detoks yapılabilir.


 
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail

Yorumlar

User