Gizlice kilo aldıran 7 diyet hatası
Kilo verme amacıyla çıktığınız diyet yolculuğunda bazı hatalar kilo almanıza bile sebep olabiliyor!

Kilo verme sürecinde bazı besinlerden uzak durur, bazılarınaysa daha çok yönelirsiniz. Fakat bu besinlerin kimi sizi hayal kırıklığına uğratma potansiyeline sahip.
Beslenmenize dikkat etmenize rağmen tartıda herhangi bir değişim göremiyorsanız diyetle ilgili bazı yanlış bilgilerinizi düzeltmeniz gerekiyor olabilir. Kilo vermenize yardımcı olduğunu düşündüğünüz birçok gıda yanlış tüketildiğinde vücudun yağ biriktirmesine, dolayısıyla kilo alınmasına sebep olabiliyor. İşte bu gıdaların yedisi:
1-Meyve suları
Doğal vitamin kaynağı olarak gözükseler de meyve sularının kalorileri aslında oldukça fazla. 400 mililitre olan bir meyve suyu 150-300 kalori içeriyor. Meyve suyu gibi masum görünen bir içeceğin kalorisini genelde düşünmesek de kilo aldırma potansiyelini göz ardı etmemekte fayda var. Meyve suları lif içermediğinden, meyvelerin verdiği doygunluk hissini vermezler. Bu yüzden porsiyon kontrolünü sağlamada zorluk çekebilirsiniz. Ayrıca doygun hissetmediğiniz için gün içerisinde sandığınızdan fazla kalori almış olursunuz. Bu sebeplerle, meyve sularına yönelmek yerine meyve yemeyi tercih etmeni öneriyoruz. Canınız bir şeyler içmek istediğinde ise meyve suları yerine su, soda, kahve ve çay tercih edebilirsiniz.
2-Daha küçük öğünler
Diyet sırasında bazıları tarafından tercih edilen şeylerden biri de gün içinde birkaç küçük öğün yapmak. Fakat son zamanlarda yapılan klinik çalışmalar, minik öğünlerin doygunluk hissini sağlamak için yeterli kaloriye sahip olmadığını, iştahı ve yeme eğilimini artırdığını ortaya koyuyor. Ayrıca küçük öğünler gün içerisinde sürekli olarak atıştırmalara neden oluyor. Tüm bunlar da elbette daha fazla kalori alınmasına neden olarak vücutta yağ yapıyor. Bu yüzden birkaç küçük öğün yapmak yerine, günlük almanız gereken enerji miktarını ana ve ara öğünlere paylaştırmalı ve doyuruculuğu yüksek sağlıklı gıdaları tercih etmelisiniz.
3-Kahvaltı öğününü geçiştirmek
Uyandığınız zaman aç hissetmiyorsunuz ya da bir an önce evden çıkmak istiyorsunuz. Bu durumda ağzınıza hızlıca bir parça meyve ya da birkaç parça bisküvi mi atıyorsunuz? İşte yanlış davranışlardan bir diğeri. Neden mi? Çünkü kalori ve besin değerleri açısından yetersiz olan kahvaltıları alışkanlık haline getirmek vücudunuzun yağ toplamasına neden oluyor. Düzgün bir kahvaltı yapmadığınızda, bu öğünde alamadığınız kaloriyi günün kalanında, yani öğle ve akşam öğününde olması gerekenden daha fazla yiyerek tamamlıyorsunuz. Fakat metabolizmanız günün erken saatlerinde akşam saatlerine kıyasla daha hızlı çalışıyor. Bu yüzden almanız gereken kalorinin büyük bir bölümünü kahvaltı ve öğle öğününde, daha az bir kısmını ise akşam almalısınız.
4-Glutensiz besinler
Sevdiğiniz karbonhidratları ortadan kaldıran glutensiz bir diyet kilo vermek için kimilerine iyi bir yol gibi gözükse de aslında bunun zayıflamaya yardımcı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmuyor. Hatta kimi durumlarda kilo alınmasına sebep olduğu bile söylenebilir. Çünkü birçok glutensiz gıda yüksek kalori, yağ, sodyum ve şeker içeriğine sahip. Bunun nedeni ise üreticilerin gluten eksikliğini telafi etmek için lezzet ve gıda dokusunu geliştirme amacıyla eklenti yapmaları. Buradan da şu sonucu çıkarabiliriz: Eğer herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, kilo verme amacıyla belirli gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekmiyor. Unutmayın ki diyet tamamen bir denge işi!
5-Protein içeriği yüksek gıdalar
Öğünlerinizde protein içeriği yüksek gıdalara yer vermeniz uzun süre doygunluk hissi yaşamanıza sebep oluyor. Ayrıca metabolizma hızınızda az da olsa bir artış yaşanmasına ve kilo verdiğinizde kas kütlenizin korunmasına yardımcı oluyor. Fakat çok fazla protein alımı da, tıpkı çok fazla makarna ya da ekmek yediğiniz zaman kilo almanız gibi bir etki yaratıyor. Yapılan araştırmalar da uzun vadede yüksek proteinli diyetlerin, yüksek karbonhidratlı diyetlere göre herhangi bir kilo kaybı avantajı bulunmadığını ortaya koyuyor.
6-Organik gıdalar
Bildiğimiz üzere pek çok organik gıda sağlığımız için faydalı. Fakat organik diye bu gıdaları sınır koymadan tüketmek büyük bir hata. Elbette her gıda kalori içeriyor ve organik gıdalardan da alınsa vücuda alınan fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanıyor.
7-Sağlıklı yağlar
Avokado, badem, zeytinyağı... Hepsi sağlıklı yağlar içerse de fazlası için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Protein ve karbonhidratlar gram başına 4 kaloriye sahipken, yağlar 9 kaloriye sahip. Bu da demek oluyor ki az miktarda yağ içeren gıdalardan bile diğer besin öğelerine göre daha yüksek kalori alınıyor. Alınan fazla kaloriler de vücuda daha sonra yağ olarak yerleşiyor. Kilo vermek için az yağlı bir diyete ihtiyacınız yok ama gereğinden fazla kalori almamak için söz konusu yağ olduğunda porsiyon kontrolü yapmak daha da önemli hale geliyor.