Reklamsız Kullan
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
begenmeler
14
yorumlar
0
kaydet

Ton balığının faydaları nelerdir?

Ton balığının civa içeriği tehlikeli mi? Ton balığı diyetlerde kullanılmalı mı? Haydi gelin ton balığının tüm yönleri diyelim...

Ton balığının faydaları nelerdir?

Orkinos balığının konservelenerek satışa sunulmuş hali ton balığı olarak ifade edilmektedir.

Ton balıkları, Akdeniz iklimi, Tropikal iklim ve Ilıman iklimin görüldüğü yerlerde yaşamaktadırlar. Çok hızlı yüzen ve sürüler halinde dolaşan bu balık türü gıda sektöründe önemli bir yere sahiptir. Ton balıkları ağlarla avlandıkları için bu süreçte ağlara takılan pek çok deniz canlısı hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle bu balıklar avlanırken dikkatli olunması deniz ekosistemi için önemlidir.

Gelin bu sağlıklı besinin faydalarına birlikte göz atalım;

  • Bağışıklığı güçlendirir:  Ton balığı içinde bulunan Omega-3, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde en büyük desteği sağlar.

  • Omega 3 yağ asidi içeriği ile sağlıklı bir beslenme programlarında önerilen ton balığı kalp ve damar sağlığını korur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin kanda artışını sağlar.

  • Ton balığı eti kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını hızlandırarak felç riskini azaltır.

  • Ton balığı protein değeri yüksek bir balıktır. Yüksek potasyum ve protein içeriği kan basıncını düzenler. Tansiyonun normal düzeylerde seyretmesini sağlar.

  • Göz sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan EPA ve DHA içeriği göz kuruluğu oluşumunu ve yaşlanma ile birlikte gelişen göz rahatsızlıklarını engeller.

  • Antioksidan özelliği taşıyan omega 3 yağ asidi içeriği kansere karşı vücudu korur. Özellikle böbrek, kolon ve göğüs kanseri riskini minimuma indirger.

  • Beyin damarlarına giden kan akışının düzenlenmesi ve beyindeki elektriksel devrelerinin güçlendirilmesi için büyük önem taşıyan ton balığı omega 3 değeri sayesinde Alzheimer riskini azaltır.

  • Yüksek selenyum içeriği iştah ve duygu durum değişikliklerini kontrol altına alır. Anksiyete ve depresyona karşı vücudu korur. Selenyum omega 3 ile birlikte karaciğerden zararlı toksik maddelerin atımına destek olur.

  • İçeriğindeki D vitamini cildin nem dengesini düzenler, parlak ve canlı bir cilt oluşumuna yardımcı olur. Omega 3 yağ asitleri saçların yumuşak, sağlıklı ve daha çabuk uzamasını sağlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Düzenli uyku, doğru egzersiz  ve bol su tüketimi sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları. İşte bu listede bağışıklığa katkı sunan protein, Omega-3, vitamin ve mineraller de göze çarpıyor. Tüm bunları içeren ton balığı, hem sağlıklı beslenmek hem de bağışıklığı güçlendirmek için güzel bir seçenek olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda. Günlük 100 ila 300 gram tüketilmesi, ihtiyaç olan Omega-3 miktarını karşılayarak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Protein, mineraller ve B vitamini açısından yoğun bir içeriğe sahip olan ton balığı, güçsüz bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken, hafızayı da güçlendirmektedir. 

Zengin Protein Kaynağıdır

ton balıklığının faydaları nelerdir

Balık mükemmel bir besin. Bu sadece sağlık dostu mucize yağlar, omega-3’lerden (DHA ve EPA) zengin oluşuna da bağlı değil. Balık adeta bir  “süper gıda”. Balık sadece güçlü bir omega-3 kaynağı değil, aynı zamanda harika bir protein deposu. Üstelik elzem amino asitleri içeren sindirimi kolay bir protein kaynağı.

Ton balığının 100 gramında 25 gram kadar protein var. Bu miktar bazı ton balığı türlerinde 27-28 grama çıkabiliyor. Dolayısıyla 100 gr ton balığı konservesi veya ızgara ton balığı tüketen biri günlük protein ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini (yarısını) karşılama şansı buluyor.
Üstelik yanında bol omega-3, bol B grubu vitamin, bol potasyum, demir ve selenyum kazanma şansı da yakalıyor. 

Ton balığının sağlığı içinde barındırdığı vitamin ve minerallerden gelmektedir. bu vitamin ve mineraller şunlardır:

  • Omega-3

  • D vitamini

  • Protein

  • Potasyum

  • B vitamini grubu

  • Folik asit

  • Kalsiyum

  • C vitamini

  • Demir

  • Magnezyum

  • Kobalamin bulunmaktadır.

Kanın Pıhtılaşmasını Önler

Omega 3 yağ asidi içeriği ile sağlıklı bir beslenme programlarında önerilen ton balığı, kalp ve damar sağlığını korur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin kanda artışını sağlar. Ton balığı eti kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını hızlandırarak felç riskini azaltır.

 Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan elementlerinin önemli bir kısmı karaciğerde K Vitamininin yardımı ile sentezlenirler. Bu nedenle her gün beslenme ile alınan K vitamini miktarı pıhtılaşmayı sağlayan bu elementlerin sentez hızını ayarlar. Yani düşük miktardaki K vitamini kanamaya, yüksek miktardaki K vitamini ise kanın hızlı pıtılaşmasına neden olur. Bu nedenle hastalar kanı sulandıran ilaç kullandıkları zaman herhangi bir problem yaşamamaları için her gün aynı miktarda K vitamini almaya özen göstermelidir.

 Bazı besinler K vitamininden fakir olmalarına rağmen yağ içerisinde paketlenmiş olduklarından dolayı K vitamini miktarları artar. Buna en güzel örnek ton balığıdır. Ton balığında K vitamini miktarı çok düşüktür ancak yağ içerisinde paketlenmiş ise yüksek oranda K vitamini içerebilir. Bu nedenle su içerisinde paketlenmiş ton balığı daha güvenle tüketilebilir.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Göz kuruluğu oluşumunu da engellemeye yardım eden ton balığı göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Özellikle ileri yaşlardaki insanlar ton balığı tüketerek göz sağlığının korunmasına yardım edebilir.

Makula dejenerasyonu, retinanın arkasında yer alan makulanın bozulmasıyla kişinin merkezi görme yetisini etkileyen ve ilerleyen yaşlarda görülen bir hastalık. ABD'de 40 yaş üstü 7 milyondan fazla insanı etkileyen ve önlemek için henüz kesin bir yolu olmayan hastalıkla ilgili, ABD'deki Yaşa Bağlı Göz Hastalıkları Çalışma Grubu'nun yaptığı araştırmada, Omega-3 açısından zengin ton balığı ve somon tüketen insanların ilerleyen yaşlarda hastalığa yakalanma riskinin düşük olduğu gözlendi. Kanında yüksek oranda D vitamini bulunan kişilerde de hastalığın ortaya çıkma olasılığı çok daha düşük. Uzmanlar, "Haftada bir ya da daha sık bir-iki orta porsiyon, ızgarada ya da fırında pişmiş balık yemek (110 gram), riski azaltıyor" diyor.

Ton Balığının Zararları Nelerdir?

Ton balığı her ne kadar oldukça fazla faydaya sahip olsa da belirli zararları da bulunmaktadır. Ton balığının zararları olarak ilk başta içerdiği cıva miktarı yer almaktadır. Cıva günümüzde kirli sular nedeniyle birçok balık türüne geçmektedir. Ton balığı ise yediği küçük balıklar nedeniyle kendindeki cıva miktarını artırmaktadır. Ton balığı tüketen kişiler ise maalesef ki vücuduna belirli oranlarda cıva almaktadır. Dolayısıyla ton balığı tüketirken türüne ve cıva miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ton balığı eğer uzmanlar tarafından belirtilen porsiyon ve sıklıkta tüketilmezse çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Her ne kadar insan sağlığına olumlu etkileri bulunsa da fazlası ciddi zararlarla gelmektedir. Tavsiye edilen miktarda tüketilmezse cıva zehirlenmesi ile karşılaşılabilmektedir.

Ton balığının zararları olarak çok fazla ton balığı tüketen kişiler hafıza problemleri, uyuşma, görme sorunları ve koordinasyon kaybı yaşamaktadır. Çeşitli nöbetler ve titremeler gözlemlenebilir. Önemli bir uyarı; hamile ve süt veren annelerin Ton balığı tüketiminde doktorlarının önerilerine uymaya  son derece dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ton Balığı Çok Yenirse Ne Olur?

Ton balığı sağlıklı yağlar ve vitaminlerle doludur. Istakoz, istiridye, somon, tilapia ve deniz tarağı gibi diğer tüm deniz ürünlerinden daha fazla cıva içerir. Ton balığında bulunan civa ton balığının aşırı tüketilmesi durumunda sinir sistemi üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Balık, haftada 2-3 kez tüketilmesi gereken önemli bir besin kaynağıdır. Ancak balık tüketirken bazı önemli konuların göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle Scombridae familyası olarak adlandırılan, kas dokularında yüksek miktarda histamin içeren palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi koyu etli balıkların tüketiminde dikkatli olunması gerekir. Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir. Tutulduktan sonra 5-6 saat içinde uygun saklama koşulları sağlanmazsa bu balıklarda histamin oluşumu başlamaktadır. Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan  kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Balıkla birlikte tüketilen yoğurdun zehirlenmeye yol açacağına inanıldığı için toplumda bu iki besin aynı anda tüketilmemektedir. Histamin maddesi yoğurtta da bulunmaktadır. Taze olmayan yani histamin oranı fazla balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi, vücutta histamin artışına neden olabilmektedir. Ancak balık taze ise yoğurtla birlikte tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. 

Ton Balığı Tüketerek Diyet Yapılır mı?

Ton balığı kilo vermek isteyen kişilerin bir numaralı besin tercihlerinden olmaktadır. Bunun nedeni ise Omega 3 bakımından zengin olmasıdır. Omega 3 yağ asidi ise hücrede yağ depolarının oluşumunu önlemektedir. Yapılan araştırmalara göre ise ton balığını düzenli olarak tüketmek kilo kaybına yardımcı olduğu gibi kan hücrelerinin temizlenmesi gibi pek çok faydaya vesile olmaktadır.

Düşük kalori içeriğinden dolayı ton balığını diyet yaparken güvenle tüketebilirsiniz.

Yüksek protein değerlerine ancak düşük yağ oranına sahip olan ton balığı tüketirken önerilen miktarı geçmezseniz  ton balığının tok tutma ve enerji verme etkisiyle zayıflamanızı hızlandırabilirsiniz. Ton balıklı salata,  zayıflama diyetlerinin ana öğünlerden birisi. Mevsim yeşillikleri, tercihen konserve mısır, zeytin, domates, salatalık ve biberle hazırlanan bir salatadan daha sağlıklı ne olabilir? Yaz sıcaklarında da sık sık tüketebileceğiniz hafif bir seçenek ayrıca. Yağ ve tuz oranını cüzi miktarda tutarsanız kalorisi de epey düşük olacaktır. Lif, protein ve vitamin kaynağı bir öğün geçirmek isteyenlere özel ton balığı salatasının kalori miktarını inceleyelim mi? 

  • 1 orta porsiyon (325 gr) ton balıklı yeşil salata 327 kcal

  • 1 tam dolu tabak (300 gr) ton balıklı yeşil salata 302 kcal

  • 1 orta kase (150 gr) ton balıklı yeşil salata 151 kcal

  • 1 büyük kase (200 gr) ton balıklı yeşil salata 201 kcal

Peki, ton balığı kilo yapar mı dediğinizi duyar gibiyiz? Yağ içeriğinde olan ton balığını önerilen miktarın üzerinde tüketirseniz kilo alabilirsiniz.

Ton Balığı İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Ton balığı nın sağlığı, içinde barındırdığı vitamin ve minerallerden gelmektedir. Bu vitamin ve mineraller şunlardır:

  • Omega - 3

  • D vitamini

  • Protein

  • Potasyum

  • B vitamini grubu

  • Folik asit

  • Kalsiyum

  • C vitamini

  • Demir

  • Magnezyum

  • Kobalamin bulunmaktadır.

160 gramlık 1 orta porsiyon konserve ton balığı:

  • 42.45 gr protein

  • 1249.6 mg sodyum

  • 508.8 mg potasyum

  • 44.8 mg kalsiyum

  • 396.8 iu A vitamini

  • 0.88 mg C vitamini

  • 1.17 demir içerir.

Ton Balığı Nasıl Tüketilmeli?

ton balığının faydaları nelerdir

Ton balığı tüketimi olarak merak edilenler arasında nasıl yenmesi gerektiği pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Öncelikle ton balığının püf noktası pişirme işlemidir diyebiliriz. Fırında ya da sade hali ile tüketmeniz de mümkündür. Diyet yapan kişiler için en güzel yeme şekli ise salatalarla birlikte yemektir. Özellikle diyet yapan kişilerin ton balığı kızartma işlemlerinden kaçınması tavsiye edilmektedir. Bunun haricinde birçok ton balığı tarifinden birini seçip sağlıklı bir şekilde tüketilebilmektedir. Ancak ton balığı tüketimi için kalori ve yağ oranlarını dengelemek gerekmektedir. Aksi halde kilo alımı gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Günümüzde ise genel olarak çeşitli mezelerde ve salatalarda ve makarnalarla tüketim sağlanmaktadır.

Ton Balığı Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Ton balığı tüketimi ile ilgili en çok merak edilenler arasında hangi sıklıkla tüketilmesi gerektiği yer almaktadır.

Ton balığı sağlık açısından önemli bir besin kaynağıdır. Uzmanlar tarafından da tüketilmesi önerilen ton balığı, haftada en fazla 3 defa tüketilebilir.  Tüketim miktarı yetişkin ve çocuk arasında farklılık gösterebilmektedir.

Yetişkinler için haftada en fazla 3 defa tüketilebilmektedir. Kadınlar için 176 gram erkekler için 226 gram tüketilmesi önerilendir. Çocuklar için oran daha düşüktür. 6 yaş altı çocuklar 85 gram, 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklar 127 gram tüketimi en ideal ve sağlıklı olanıdır.

 Hamile ve emziren kadınlar, konserve ton balığını 113 gramdan fazla tüketmemelidir.

Ton Balığı Kaç Kaloridir?

Ülkenin hemen hemen her yerindeki süpermarket zincirlerinde ortalama fiyatlardan satışa sunulan ton balığı, kırmızı ete nazaran uygun fiyatlı bir protein deposu. Atıştırmalık soğuk sandviçler, makarna tarifleri, pizza çeşitleri ve yeşillikli mevsim salatalarında tercih edebilirsiniz. Kahvaltı masalarınızda servis edebileceğiniz sağlıklı bir alternatif de oluşturur. Konserveyi açtıktan sonra gün içinde tüketmeye özen göstermelisiniz; aksi taktirde deformasyon ve besin değerinde düşüş yaşanabilir. Kılçık zahmetine girmeden rahatlıkla yenebilen konserve ton balığı kaç kalori? Hep birlikte inceleyelim:

  • 1 orta porsiyon (125 gr) fileto ton balığı 206 kcal

  • 100 gram fileto ton balığı 165 kcal

  •  1 küçük paket (80 gr) konserve ton balığı 149 kcal

  • 1 büyük paket (180 gr) konserve ton balığı 335 kcal

  • 1 küçük paket (80 gr) light ton balığı 76 kcal

  • 1 büyük paket (160 gr) light ton balığı 152 kcal


 
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail

Yorumlar

User