FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Beyaz Pirinç (Pişmiş) Kaç Kalori?

Beyaz Pirinç (Pişmiş) Kaç Kalori?

150 gr
Su Bardağı
195
kcal
Karbonhidrat42.89 gr%92
Protein3.57 gr%8
Yağ0.32 gr%1

Karb.

42.89 gr. (%92)

Protein

3.57 gr. (%8)

Yağ

0.32 gr. (%1)

Besin Değerleri

100 gr1 Su Bardağı
Karbonhidrat (g)28.5942.89
Protein (g)2.383.57
Yağ (g)0.210.32
Lif (g)00
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)00
Potasyum (mg)2943.5
100 gr1 Su Bardağı
Kalsiyum (mg)34.5
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)00
Demir0.20.3
100 gr1 Su Bardağı
Karbonhidrat (g)28.5942.89
Protein (g)2.383.57
Yağ (g)0.210.32
Lif (g)00
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)0 0
Potasyum (mg)2943.5
Kalsiyum (mg)34.5
Vitamin A (iu)00
Vitamin C (mg)00
Demir0.20.3
Beyaz Pirinç (Pişmiş) kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Beyaz Pirinç (Pişmiş) besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Beyaz Pirinç (Pişmiş) için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Beyaz Pirinç (Pişmiş) hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Pişmiş beyaz pirincin 100 gramında 130 kalori bulunmaktadır. Pişmiş beyaz pirincin 1 kasesi ( 150 gr) 195 kaloridir. 1 silme yemek kaşığı pişmiş beyaz pirinç ( 25 gr ) 33 kaloridir. Pişmiş beyaz pirincin 100 gramı 28.59 gram karbonhidrat, 2.38 gram protein, 0.21 gram yağ içermektedir.

Pişmiş beyaz pirinç, enerji veren karbonhidrat kaynağı olarak öğünlerde tercih edilir. Ancak glisemik indeksi yüksek olduğu için porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Porsiyonlarını takip etmek için Diyetkolik uygulamasını indir!

Dünyada en çok tüketilen tahıl ürünlerinin başını çeken pirinç Türk mutfağının da vazgeçilmez gıdalarından. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci formunu korumak isteyenlerin ve bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekiyor. 100 gram pirinç yaklaşık 350 kalori, 7 gram protein ve yaklaşık 1.5 gram lif içeriyor. Ayrıca yüksek oranda potasyum içeren bu tahılda eser miktarda kalsiyum ve demir bulunuyor.

Buğdaygiller familyasına ait bir bitki olan pirinç, su içinde yetişen tek tahıl türü. Yüksek oranda nişasta içeren tanelerin kepek adı verilen kabukları bulunuyor. Kabuklarından ayrılarak pişirmeye hazır hale getirilene beyaz pirinç, kabuklu olana ise kahverengi pirinç ya da çeltik deniyor. Uzakdoğu ülkelerinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve tüketilen pirinç ülkemizde de en çok yetiştirilen tahıl ürünleri arasında yer alıyor. 40 binin üzerinde çeşidi bulunan pirincin sağlığa en faydalı hali kepekli ya da kahverengi pirinç olarak bilinen çeltik hali.

Pirincin faydaları nelerdir?

pirincin faydalari

•      Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinç mükemmel bir enerji kaynağı. Vücudun kısa süreli yakıt ihtiyacını karşılamasında önemli rol oynayan bu tahıl ürünü beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı oluyor.
•     Pirinçte bulunan karbonhidrat vücut tarafından kolay metabolize edilerek kullanılabilir enerjiye çabucak dönüştürülebiliyor.
•     Bitkisel kaynaklı bir besin olduğu için kolesterol içermiyor, yeterli ve dengeli bir diyetle birlikte genel sağlığın korunmasına destek oluyor.
•     Düşük sodyum içeren pirinç özellikle hipertansiyon hastaları için uygun bir enerji kaynağı oluyor.
•     Esmer pirinçteki çözünmez posa bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.   
•     Özellikle kalın bağırsak ve mide kanserleri üzerinde olumlu etkilere sahip olan esmer pirinç aynı zamanda antioksidan açısından da zengin bir kaynak. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı oluyor.
•     Beyaz pirincin kolay sindirilebilir özellikte olması mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici rol oynuyor. Özellikle ishalin önlenmesini sağlayan pirinç bebek beslenmesinde de kullanılıyor.

Pirincin tarihçesi

Pirincin tarihçesi

Neredeyse 8.000 yıllık bir geçmişe sahip olan pirinç hemen hemen tüm tarih kitaplarında temel gıda kaynağı olarak belirtiliyor. Ana vatanının Çin olduğu tahmin edilen bitki, Sri Lanka ve Hindistan boyunca yayıldı ve oradan da Yunanistan ve Akdeniz bölgelerine geçti. Daha sonra Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'ya kadar uzanan pirinç, Amerika’nın keşfiyle beraber Brezilya ve İspanya’ya, oradan da Orta ve Güney Amerika'ya getirildi. Anadolu ise pirinçle 500 yıl önce tanıştı. Çok yönlülüğü nedeniyle dünyanın birçok yerine götürülebilen pirinç, Antartika hariç tüm kıtalarda yetiştirilebiliyor. Geniş iklim yelpazesinde yetişebilme özelliği pirincin dünyanın en çok tüketilen gıdalarından biri olmasını sağlıyor. Birçok kültürün ayrılmaz bir parçası olan pirinçle ilgili pek çok efsane bulunuyor. Uzakdoğu ülkeleri pirinci tanrıların insanlara bir armağanı olarak kabul ederken Hıristiyanlar pirincin bereket ve mutluluk getirdiğine inanıyor. Osmanlı’da geleneksel yemeklerde en çok kullanılan tahıl olan pirinçle yapılan pilav olmadan sofraya oturulmadığı söyleniyor.

Pirinç nasıl yetiştirilir?

Pirinç nasıl yetiştirilir?

Su içinde yetişen tek tahıl olarak dikkat çeken pirincin yetiştirilmesi oldukça zahmetli. Ekiminden hasadına kadar tüm işlemlerin su içinde gerçekleştiği bitki, tüm dünyada stratejik öneme sahip gıda maddeleri arasında yerini alıyor. Pirinç yetiştirmeye mayıs ayının son haftalarında taşranın hazırlanması ile başlanıyor. Çiftçiler pirinç ekmek için “keşan” adını verdikleri kare şeklinde alanlar hazırlıyor. Pirinç ekimi için özel olan makineler yardımıyla keşanlar sürülüyor ve içi su ile dolduruluyor. Bataklık haline gelinceye kadar sulanan tarlalara çeltik taneleri saçılıyor. Sürekli sulanması gereken pirinç tarlaları özel bir ilgi istiyor. Su içinde yetiştikleri için hastalığa ve yabancı ot gelişimine açık olan tarlalar ekimden iki ay sonra ilaçlanıyor. Mevsim şartları değişmez ve kuraklık yaşanmazsa pirinç taneleri istenilen kalitede ve miktarda yetiştirilebiliyor. Başak olgunluğuna gelmesi yaklaşık beş ayı bulan çeltikler ekim ayının başında biçerdöverlerle hasat ediliyor. Daha sonra kurutulan çeltikler pirinç fabrikalarına satılıyor ve kabuklarından ayrılarak tüketicilerle buluşuyor.

Pirinç satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Pirinç satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Paketli ya da açık olsun, pirincin kalitesini anlamak birkaç testle mümkün. Öncelikle satın aldığınız pirincin içindeki tanecik oranına dikkat etmelisiniz. Pirinç tanelerine göz gezdirdiğinizde göbek ya da ucunda aşırı beyazlaşma olup olmadığına bakın. Tebeşir tanesi olarak tanımlanan bu tür pirinç tanelerinin yoğunluğu, pirincin yabancı menşeli olduğuna işaret ediyor. Satın aldığınız pirinçteki kırık oranı da pirincin kalitesini etkiliyor. Yüksek oranda kırık içeren pirinçle arzu ettiğiniz kıvamda ve lezzette pilav yapmanız mümkün değil.

Paketli şekilde pirinç satın alırken ambalajın üzerindeki bilgileri dikkatle incelemelisiniz. Ürünün cinsi, menşeyi ve kırık oranına ilişkin bilgiler paketin üzerinde genellikle bulunuyor. Satın aldığınız pirincin karma olup olmaması da kalitesini belirleyen unsurlardan. Pirinçlerin bir kısmı pişmiş, bir kısmı pişmemişse satın aldığınız pirincin karma olduğunu anlayabilirsiniz. Pirincin kalitesini belirlemekte kullanılan yöntemler arasında çökme testi yer alıyor. Bir bardak suyu plastik bir kaba boşaltın ve içine bir yemek kaşığı pirinç ekleyin. Eklediğiniz pirinçler kabın dibine çöktüyse pirinci kaliteli olarak kabul edebilirsiniz.

Pirinç nasıl saklanır?

Pirinç nasıl saklanır?

Nemli ortamlarda kısa sürede bozulan pirincin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Mutfakta kuru bir ortamda bez torbalarda saklanan pirinç uzun süre dayanıklılığını koruyor. Bez torbada saklanan pirinçte nem ve küf oluşumu gözlenmiyor. Pirincin saklandığı ortamın nem ve direkt güneş ışığı almayan, havadar bir ortam olması gerekiyor. Uzun süreler muhafaza edebilmek için cam kavanoza bir miktar tuz ile defneyaprağı ekleyerek ve ağzını kapatarak loş bir ortamda saklayabilirsiniz. Pirincin içine tuz eklemek pirincin böceklenmesini ya da kurtlanmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Ayrıca kokudan çabuk etkilenen ve çabuk bozulan bir besin olan pirinci saklarken deterjan ve diğer temizlik malzemeleriyle aynı ortamda bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Doğru bir şekilde muhafaza edilen pirinç bir yıl boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Eğer satın aldığınız pirinçte kurtlanma ya da böceklenme fark ederseniz tüm pirinci atmanız gerekiyor. Sadece bir tene kurt bulunması bile diğer pirin taneciklerini etkileyebiliyor.

Pirinç nasıl pişirilir?

Pirinç nasıl pişirilir?

Pirinç pilavı pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru pirinç çeşidinin seçilmesi. Tane tane bir pilav için en uygun pirinç çeşidi baldo. Pirinci ıslatarak ya da ıslatmadan kullanabilirsiniz. Önemli olan pişirme öncesinde pirinci iyice yıkamanız ya da 1-2 saat ılık suda bekletmeniz. Lezzetli bir pilav elbette tereyağsız olmaz. Tereyağının yanmasını önlemek için bir miktar da zeytinyağı kullanmanızda fayda var. Tencerenin içine tereyağını ve zeytinyağını koyduktan sonra yıkadığınız pirinçleri ekleyin ve iyice kavurun. Pirincin tane tane olmasını sağlayan en önemli faktör kavurma işlemi. Pirinci kırmamak için tahta kaşıkla alttan yukarıya doğru kavurun. Pirinç pilavı ne kadar beyazsa o kadar güzel görünecektir. Bunun için birkaç damla limon suyu kullanın.

Pirinç pilavı için bir diğer önemli faktör de ölçüsü. Daha önceden ıslatarak pilav yapıyorsanız, 1 su bardağı pirince 1 su bardağı sıcak su, ıslatmadan yapıyorsanız 1 su bardağı pirince 1,5 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Et ya da tavuk suyu kullanırsanız çok daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz. Pirinç pilavı için bir diğer önemli püf nokta ise suyunu döktükten sonra karıştırmamanız. Sadece bir kere karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra altını kapatın ve üzerine kağıt havlu koyarak 20 dakika demlenmeye bırakın.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail