Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Bonfile Et

Bonfile Et

44
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)0.0
Protein (g)20.81
Yağ (g)7.27
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)347.0
Sodyum (mg)49.0
Potasyum (mg)364.0
100 gr
Kalsiyum (mg)6.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)50.3
Demir1.49
100 gr
Karbonhidrat (g)0.0
Protein (g)20.81
Yağ (g)7.27
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)347.0
Sodyum (mg)49.0
Potasyum (mg)364.0
Kalsiyum (mg)6.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)50.3
Demir1.49

Bonfile etin 100 gramında 149 kalori bulunmaktadır. Bonfile etin 1 porsiyonu (120 gr) 179 kalori, 1 köfte kadarı (30 gr) 45 kaloridir. Bonfile etin 100 gramı 20.81 gram protein, 7.27 gram yağ içermektedir.

Bonfileyi dananın sırt kısmında bulunan ete verilen ad olarak açıklayabiliriz. Son derece lezzetli ve faydalı bir kırmızı et çeşidi olan bonfile, içerdiği pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra önemli bir demir ve protein kaynağı. Bonfile buharda, ızgarada ya da tavada pişirilebildiği gibi fırınlanabiliyor ya da farklı yemeklerde kullanılabiliyor. Lezzetli soslar eşliğinde sunulan bonfile, yağsız ve kemiksiz olması nedeniyle hem diyet yapanların hem de sporcuların beslenmesinde önemli bir yere sahip. Enerji kaynağı olmasının yanı sıra içerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde de faydalı bir besin olan bu et çeşidi, antrenman sonrasında vücudun ihtiyacı olan protein ve enerjiyi rahatlıkla karşılıyor. Siz de beslenmenize güçlü bir protein kaynağı eklemek istiyorsanız bonfile aradığınız besin olabilir.

Bonfilenin özellikleri nelerdir?

bonfile fayda

Yağsız, kemiksiz ve lifli bir kırmızı et olan bonfilenin insan sağlığına olan olumlu etkisi oldukça büyük. Hayvanın sağ ve sol tarafında olmak üzere 2 adet olan bu et çeşidi son derece yumuşak olması sayesinde rahatlıkla tüketilebiliyor. Bonfile, öncelikle önemli bir protein kaynağı. Günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 60'ı bu lezzetli et parçası ile karşılanabiliyor. B6 ve B12 açısından da zengin olan besin, kalp hastalıklarına ve kolon kanserine karşı koruyucu. İçerisinde pek çok iyi mineral, çinko ve selenyum bulunan bonfile, romatizmal artrit ve astım gibi rahatsızlıkların şiddetinin azaltılmasında etkili diyebiliriz.

Bonfilede bulunan selenyum, başta kolon kanseri olmak üzere farklı kanser çeşitlerine karşı da koruyucu görev yapıyor. Yağsız oluşu kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi bir savaşçı olmasını sağlıyor. Bonfile ile damar duvarları büyük ölçüde korunmuş oluyor. Uzmanlar fazlasından uzak durulduğu sürece kolesterolün insan sağlığı için gerekli olduğunu belirtiyor. Bonfile, içerdiği kolesterol sayesinde hücrelerin yapısını koruyor ve bu nedenle belirli aralıklarla tüketilebiliyor.

bonfile et

Demir eksikliği özellikle kadınlarda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri. Kansızlığa neden olan demir eksikliğini önlemek için önemli bir demir kaynağı olan bonfileyi tercih edebilirsiniz. İmkanlar elverdiğince kırmızı et tüketmek, kaliteli bir demir, protein ve B12 kaynağından yararlanmak anlamına geliyor. Ancak çok pişmiş kırmızı et fazla tüketildiğinde insan sağlığı için zararlı bir hale geliyor. Bu nedenle bonfilenin haftada en fazla iki kez tüketilmesi ve çok yağlı, çok pişmiş olmaması gerekiyor.

Bonfilenin tarihçesi

Dananın sırt kısmında bulunan bonfile çok uzun yıllardır insan beslenmesinde varlığını sürdürüyor. İlk çağlardan bu yana et tüketen insanoğlu için önemli bir besin kaynağı. Bonfilenin kelime kökeni Fransızca bon filet "iyi fileto" deyiminden geliyor. Türkçe'ye 1898 yılında Matanzas bombardımanı vesilesiyle girdiği düşünülen kelime, bu süreçten sonra farklı tariflerle Türk mutfağındaki yerini alıyor. 

Bonfile hangi mevsimde yenir?

Bonfile her mevsim rahatlıkla yenebiliyor. Lezzetli bir kırmızı et yemek için etin organik yemle beslenmiş, sağlıklı bir danadan elde edilmesi gerekiyor. Bunun dışında bonfile, arzuya göre yağlanıp soslandıktan sonra, bu şekilde dinlendirilerek pişirilebiliyor. Haziran ile eylül ayları arasında kesilen hayvanların etlerinin çok daha lezzetli olduğu biliniyor. Bu nedenle özellikle bu zamanlarda bonfile satın almayı tercih edebilirsiniz.

Bonfile seçerken nelere dikkat edilmeli?

bonfile kalori

Bonfile satın alırken bazı püf noktalarına dikkat etmek önemli. Bunun için öncelikle sağlıklı ve taze etler satan güvenilir bir kasap bulmak gerekiyor. Etin lezzetinde içerdiği yağ oranı ve rengi önemli kriterler. Bu nedenle bu faktörlere uygun bir bonfile seçmek gerekiyor. Kırmızı et seçerken etin taze olduğundan, kaynağının güvenilirliğinden ve hijyen koşulları içerisinde kesildiğinden ve saklandığından emin olmalısınız. Aksi halde bayat ya da bozulmaya yüz tutmuş besinler önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabiliyor.

Bonfile et nasıl saklanır?

Etin saklanmasında boyutu ve kesim zamanı oldukça önemli. Et, oldukça hızlı bakteri üreten bir besin olduğundan saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Bonfile, kıyma gibi daha küçük parçalı etlere nazaran buzdolabında 2 gün kadar dışarı çıkarılmadan bekleyebiliyor. Ancak kıyma gibi küçük etleri buzdolabında bir günden fazla tutmak zararlı. Bonfilenizi buzluk kısmında da saklayabilirsiniz. Bu et parçalarını posiyonlar halinde ayırarak yağlı kağıda sarma ya da poşete koyma yöntemini uygulayabilir, bu şekilde en fazla 2 hafta kadar eksi 2 derecede buzlukta, ya da eksi 15 derecede derin dondurucuda aylarca tutabilirsiniz. Pişirmek istediğiniz donmuş bonfilenizi öncelikle 24 saat kadar buzdolabında tutarak çözdürmeyi unutmayın. Ayrıca eklemek gerekir ki çözülen etler bakteri üreteceğinden asla tekrar dondurulmamalı.

Bonfile nasıl yapılır?

bonfile nasil yapilir

Bonfilenizin yumuşak, sulu ve lezzetli olmasını istiyorsanız pişirirken bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Öncelikle eti oda sıcaklığında 15 dakika kadar dinlendirin. Ardından her iki yüzüne de yağ, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyerek bir kaç dakika ocakta kızdırdığınız boş tavaya koyun. Orta ya da yüksek ateşte pişireceğiniz bonfileleri her iki tarafın da eşit derecede kızarması adına sık sık çevirin. Bonfilelerin kurumamaları adına hafif pembe kalmaları gerektiğini unutmayın. Bu etin lezzetli olması sinirlerden tamamen ayrılmış olmasıyla da ilgili. Bonfilenizi döküm tavada pişirmeye ve dilimlerin çok ince kesilmemesine dikkat edin. Eğer kestirdiğiniz etler ince olursa yüksek ateşte kuruyarak besin değerini ve lezzetini yitirebiliyor.

Bonfile nelerle iyi gider?

En çok tercih edilen et çeşitlerinden olan bonfile, faydaları, kolay pişirilmesi ve lezzetinin yanı sıra pek çok farklı yemekle de uyum gösteriyor. Protein değeri açısından zengin olan bu besin, sebzelerle, çorbalarla ve bol vitaminli yeşilliklerle servis edilebiliyor. Tek başına baharatlar eşliğinde yenebildiği gibi farklı soslar da bonfileye oldukça yakışıyor.

Bonfilenizi havuç, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzelerle sunabileceğiniz gibi patates, mısır ve soğanlı tariflerle de kombinleyebilirsiniz. Daha doyurucu bir öğün elde etmek istiyorsanız etin yanına pilav, makarna ya da erişte ekleyebilir, diyet menüsünde ise bol yeşillikle tüketebilirsiniz. Tatlandırmada kırmızı ete yakışan baharatlardan faydalanabilirsiniz. Bonfilenize kekik, kırmızı toz biber, pul biber, karabiber ve biberiye de ekleyerek müthiş bir lezzet elde etmeniz mümkün hale geliyor.

Bonfile yerine ne kullanılabilir?

bonfile yemekleri

Bonfile, yumuşak ve yağsız bir et olması dolayısıyla dünya mutfağında önemli bir yere sahip. Bu kırmızı etin yokluğunda ise benzer et çeşitlerini kullanarak lezzetli tarifler elde edebilirsiniz. Bu kırmızı et çeşitlerinin başında ise bonfile ile aynı bölgeden, yani dananın sırtından çıkarılan biftek geliyor. Aynı şekilde son derece yağsız ve lezzetli olan biftek bonfileli tariflerin yerini alabiliyor. Yine aynı bölgede yer alan rosto da yağsız ve tavada mühürlenerek pişirilen lezzetli bir kırmızı et çeşidi. Kontrfile de yağsız olmasına karşın biraz daha sert olan ve ince dilimler halinde pişirilmesi gereken bir et. Bonfileye benzer bir başka kırmızı et ise pirzola. Dananın sırt bölgesinden çıkarılan pirzola, her ne kadar daha yağlı ve kemikli olsa da son derece yumuşak ve lezzetli bir et. Son olarak antrikot da yağlı olmasına rağmen yumuşak bir et olması nedeniyle ızgarada ve çeşitli soslar eşliğinde pişirilebiliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan