Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Greyfurt

Greyfurt Kaç Kalori?

100
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)8.95
Protein (g)0.6
Yağ (g)0.15
Lif (g)0.58
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)2.0
Potasyum (mg)180.0
100 gr
Kalsiyum (mg)18.0
Vitamin A (iu)3.0
Vitamin C (mg)44.0
Demir0.34
100 gr
Karbonhidrat (g)8.95
Protein (g)0.6
Yağ (g)0.15
Lif (g)0.58
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)2.0
Potasyum (mg)180.0
Kalsiyum (mg)18.0
Vitamin A (iu)3.0
Vitamin C (mg)44.0
Demir0.34
Greyfurt kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Greyfurt besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Greyfurt için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Greyfurt hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Greyfurtun 100 gramında 50 kalori bulunmaktadır. 1 orta boy (300 gr) greyfurt 150 kaloridir. Greyfurtun 100 gramı 8.95 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.15 gram yağ, 0.58 gram lif içermektedir.

Greyfurt yüzyıllardır birçok kültürde severek yenen ve her geçen gün sağlık üzerinde yeni bir olumlu etkisi keşfedilen meyvelerden. C vitamini deposu olmasının yanı sıra bu meyve çeşidinin çok sayıda sağlıklı özelliği mevcut. 

Greyfurtun faydaları nelerdir? 

Domatesten sonra en iyi likopen kaynaklarından biri olan greyfurt, içerdiği likopenin etkisiyle vücuttaki ölü hücreleri iyileştirebiliyor. Bu yönüyle meme, prostat ve rahim kanseri gibi çeşitli kanser türleri üzerinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Akciğer ve solunum yolu iltihaplanmalarını gidererek daha rahat bir solunum için destek olması da onu astım hastaları için mükemmel bir meyve haline getiriyor. Bunların yanı sıra içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen zararlı bakterilerden vücudu arındırabiliyor.

greyfurtun faydalari

Bir adet greyfurtta yaklaşık 31.2 mg C vitamini bulunuyor. Hastalıklar sırasında vücut direncini artırarak gribal enfeksiyonların hızlıca iyileşmesini sağlayan meyve, C vitamini deposu olmasıyla da hastalıklara karşı koruyucu etki gösteriyor. Doğal lif kaynağı olduğundan sindirimi kolaylaştırarak kabızlık gibi sindirim problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Greyfurt, metabolizmayı hızlandırma ve insülin direncini dengeleme özelliğiyle zayıflamak isteyenler için de mükemmel bir meyve. Bu yüzden sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler de sık tercih ediyor.

İçeriğindeki lifler sayesinde kolesterolü düşürebildiği gibi göz sağlığı için de faydaları bulunuyor. Aynı zamanda A vitamini içerdiği için yeni ve sağlıklı doku oluşmasını, deri üzerinde oluşan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor. Ancak besin emilimini hızlandıran bir meyve olduğu için bazı ilaçlarla etkileşime girebiliyor. Bu nedenle uzmanlar sürekli ilaç kullanan kişilerin doktora danışarak greyfurt tüketmesini tavsiye ediyor.

Greyfurtun tarihçesi

17. yüzyılın sonlarında Asya’da keşfedilen greyfurt Karayipler’de Barbados adlı ülkede tatlı portakal ve pomelo adlı meyvenin birlikte yetiştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Yani greyfurt aslında yanlışlıkla ortaya çıkan bir meyve. Barbados’ta keşfedildikten sonra Asya’da yaygın olarak tüketilmeye başladığı yıllarda pomelo meyvesiyle sık sık karıştırıldığı biliniyor. Zaman içinde tüm dünyada tüketilmeye başlayan greyfurt Türkiye’de ise ilk kez Akdeniz ve Ege bölgelerinde görüldü. 

Greyfurt nasıl yetiştirilir? 

greyfurt

Çok sayıda çeşidi bulunan greyfurt sıcak iklimleri seven ve ağaçta yetişen bir meyve olarak biliniyor. Oldukça hassas bir yapısı olan greyfurt ağacı -9 veya -10 derece soğuk havaya ya da 45 derecenin üzerinde sıcak havalara maruz kaldığında yaşayamıyor. Buna göre, ağacın meyve vereceği ve meyveyi geliştireceği en ideal sıcaklık derecesi 25 ve 31 derece olarak gösteriliyor. Humuslu, derin, süzek, kumlu, tınlı toprak cinslerinde yetişen greyfurt ağacı tohum yoluyla çoğaltılarak yetiştiriliyor. Ayrıca greyfurt ağaçlarının kökleri 1,5 metre derinliğe ulaşabildiğinden ve enine bir formda da gelişebildiğinden sık aralıklarla dikilmesi  tavsiye edilmiyor. İlkbahar aylarında dikilmesi önerilen tohumlar birkaç hafta içerisinde hızlıca fide verebiliyor. Olgunlaşma döneminden sonra da ekim ve kasım aylarında meyveler toplanmaya başlıyor. 

Greyfurt hangi mevsimde yenir? 

Vitamin deposu kış meyvelerinden olan greyfurt kasım ve aralık aylarında marketlerde, pazarlarda, manavlarda görülmeye başlanıyor. Kasım-aralık dönemi öncesinde de greyfurt satın alabilirsiniz fakat bu greyfurtlar genellikle serada yetiştirildiğinden mevsim mahsulünden farklı olabiliyor. Bilindiği üzere, tüm meyve ve sebzelerin zamanında taze bir şekilde tüketilmesi daha sağlıklı.

Greyfurt seçerken nelere dikkat edilmeli?

greyfurt faydasi

Greyfurt seçerken büyük hacimli ve ağır olanların seçilmesi öneriliyor. Yeterince olgunlaşmadığı veya uzun süre depolandığı için renk tonu açılan greyfurtların koyu tonlarda olanları daha sulu, lezzetli ve etli olabiliyor. Kabuğu deforme olan greyfurtların içi bozulmuş olabileceği için kabuklarında yaralar ve hasarlar bulunanların alınması tavsiye edilmiyor. Kalın kabuklu olan greyfurtlar ise sekiz haftaya kadar saklanabiliyor. Greyfurtların genellikle tepeden basık bir formu bulunduğundan hormonlu olanları tespit etmek için greyfurtun formunu inceleyebilirsiniz. Eğer şekil bozuklukları, kabuk üzerinde kabaran bölgeler veya aşırı pürüzlü bir kabuk yapısı varsa bu greyfurtlar hormonlu olabilir. 

Greyfurt nasıl saklanır? 

Greyfurtların kabuklu bir şekilde saklanması daha çabuk bozulmalarına neden olabildiğinden kabuklarını soyduktan sonra dilimleyip streç filme sararak buzdolabında 2-3 hafta kadar taze şekilde saklamanız çok daha mantıklı. Bu şekilde sakladığınızda buzdolabının soğutucu bölümünde 2-3 hafta taze kaldığını göreceksiniz. Eğer yaz aylarına kadar saklamak istiyorsanız aynı şekilde ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarak buzluğa veya derin dondurucuya atabilirsiniz. Hatta eğer derin dondurucunuz yoksa greyfurtları tek tek kağıtlara sararak derin bir kutu içerisine yerleştirebilir, yan yan dizdiğiniz greyfurtların arasına kartonlar yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde kış aylarında balkonunuzda da greyfurt stoku yapabilirsiniz. 

Greyfurt nasıl tüketilir? 

greyfurt

Katı meyve sıkacağı kullanarak elde edilen greyfurt suyu sabahları içildiğinde tansiyonu dengeleyebiliyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Greyfurt kabuklarından, Avrupa’da da sıkça tüketilen harika greyfurt reçelleri yapılabiliyor. Siz de seviyorsanız elinizde kalan bu kabukları reçel yapımında kullanabilirsiniz. Bu yöntemler dışında taze meyve olarak tüketilebilen greyfurtun dışındaki beyaz lifler ve iç meyve kabuğu temizlenmediğinde tadı çok acı olabildiği için bu kısımların temizlenmesi öneriliyor. Greyfurt, kozmetik ürünlerde de güzel kokusu ve cilde faydaları sayesinde sıklıkla kullanılıyor. Cildin arındırılmasında ve temizlenmesinde peeling etkisi gösteren greyfurtla cildiniz için birbirinden farklı maske türleri yapabilir, böylece cildinizin parlak, aydınlık, pürüzsüz ve gergin görünmesini sağlayabilirsiniz. 

Greyfurt nelerle iyi gider? 

Greyfurt suyunu portakal, şeftali ya da nar suyuyla karıştırarak daha tatlı bir hale getirebilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda gün içinde enerji ve vitamin takviyesi almanızı sağlıyor ve gün boyu dinç kalmanıza yardımcı oluyor. Greyfurtu hamur işlerinde kurabiye ve kek yaparken kullanabilir ya da greyfurtlu pastalar hazırlayabilirsiniz. Greyfurtun suyunu salatalarda kullanabilir, bu salataların içerisine avokado, ceviz, keten tohumu, bal, hardal ve zeytinyağı gibi sağlıklı besinler ekleyebilirsiniz. Özellikle Akdeniz salatası türlerinde kullandığınızda harika tatlar elde ettiğinizi göreceksiniz. 

Greyfurt yerine ne tüketilebilir? 

Greyfurtla aynı familyadan gelen narenciye türlerini greyfurt yerine yiyebilirsiniz. Portakal, pomelo, limon, mandalina, ağaç kavunu, bergamot, kırmızı portakal gibi meyveler, greyfurt gibi lif ve C vitamini bakımından zengin olan diğer meyve türleri. Eğer greyfurt tüketmekte zorlanıyorsanız veya greyfurtla ilgili özel bir durumunuz bulunuyorsa bu meyveleri tercih ederek mevcut açığı kapatmanız mümkün. 100 gr değerinde bir greyfurt yaklaşık 50 kalori içeriyor. Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu meyvede yaklaşık 180 mg da potasyum bulunuyor. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan