Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Hamburger

Hamburger

Tarifi
312
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)19.8837198697
Protein (g)7.02188273616
Yağ (g)6.11809771987
Lif (g)1.60220846906
Kolesterol (mg)27.7524429967
Sodyum (mg)134.483387622
Potasyum (mg)173.594788274
100 gr
Kalsiyum (mg)25.2762214984
Vitamin A (iu)63.1159609121
Vitamin C (mg)6.02577198697
Demir1.31672312704
100 gr
Karbonhidrat (g)19.8837198697
Protein (g)7.02188273616
Yağ (g)6.11809771987
Lif (g)1.60220846906
Kolesterol (mg)27.7524429967
Sodyum (mg)134.483387622
Potasyum (mg)173.594788274
Kalsiyum (mg)25.2762214984
Vitamin A (iu)63.1159609121
Vitamin C (mg)6.02577198697
Demir1.31672312704

Hamburgerin 100 gramında 165 kalori bulunmaktadır. 1 porsyon ( 190 gr, adet ) hamburger 313 kaloridir. Hamburgerin 100 gramı 19.88 gram karbonhidrat, 7.02 gram protein, 6.12 gram yağ, 1.6 gram lif içermektedir.

İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız şu günlerde herkesin en büyük ihtiyacı hiç şüphesiz ki sürat. Modern hayatın yoğun koşuşturmacası nedeniyle bir günde çok fazla sayıda işi yetiştirme ihtiyacı günümüz insanının her alanda son derece hızlı ve pratik çözümlere yönelmesi sonucunu da beraberinde getiriyor. Bu durumun kendini en çok gösterdiği alan ise elbette yemek alışkanlığı. Hızlı ve pratik bir çözüm olması nedeniyle her gün milyonlarca kişinin tercihi olan "fast food" yemekler, günden güne daha da yaygınlaşmakta ve her geçen gün daha fazla tüketiciye ulaşmakta. Fast food denince akla gelen ilk yiyecek olan hamburger ise bu alandaki liderliğini onlarca yıldır başka hiçbir yemeğe kaptırmadan devam ettiriyor. Peki hamburger tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte karşınızda hamburgerle ilgili bilinmesi gereken her şey!

Hamburgerin özellikleri

hamburger

Hamburger, son derece doyurucu bir besin. Tüketicide kısa sürede tokluk hissi uyandırma özelliğinden ötürü de en sık tercih edilen fast food tipi yiyeceklerden. Ancak diğer pek çok fast food ürünü gibi hamburger de sağlık açısından bir takım riskler barındırıyor. Hızlı pişmesi için ağır yağlarda kızartılan hamburger köftesi yüksek kalori içeriyor ve mide hassasiyeti olan kişilerde çeşitli sindirim problemlerine neden olabiliyor. Bu yüzden de kilo problemi olan ya da diyet sürecindeki kişilerin hamburgeri oldukça uzun aralıklarla tüketmeleri gerekiyor.  

Hamburgerin tarihçesi 

Hamburger, ismini Almanya'nın Hamburg şehrinden alıyor. Ancak bu lezzetli yiyeceğin ilk olarak üretildiği yer Avrupa değil, Orta Asya toprakları. Hamburger köftesi tipindeki yiyeceklerin gözlemlendiği en eski topluluk ise Tatar adıyla bilinen Türk toplumları. Asya steplerinde göçebe hayat yaşayan bu Türk toplulukları, eti pişirmeyi ve çeşitli baharatlarla lezzetlendirmeyi keşfetmiş ve bildiğimiz anlamdaki hamburger köftesinin ilk örneklerini üretmişler. Günümüzde halen "Tatar Bifteği" adıyla varlığını sürdüren bu yiyecek, 19. yüzyılda Alman bir tüccar tarafından keşfedilmiş ve "hamburger" ismiyle Hamburg'da üretilmeye başlanmış. Aynı yüzyıl içinde bazı Alman göçmenlerin Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmesiyle bu yiyecek Amerika topraklarında da yaygınlaşmış ve sonradan açılan dev firmaların üretimleri sayesinde tüm dünyada popüler hale gelmiş. 

Hamburger köftesi nasıl yapılır?

hamburger koftesi

Hamburger köftesi, dana ya da tavuk etinden yapılıyor. Nadiren de olsa balık etinden yapılmış hamburger köftelerine de rastlanabiliyor. Hamburger köftesi yapımındaki en önemli püf noktası, kullanılacak etin kıyma makinesinden yalnızca bir kez geçirilmesi. Bu sayede et daha diri kalıyor, içindeki suyu muhafaza ediyor ve hamburger köftesinin kalitesini artırıyor. Hamburger köftesine eklenen baharat ve malzemeler tamamen damak zevkine göre seçiliyor. Bu noktada en çok tercih edilen malzemeler karabiber, tuz, soğan ve sirke. Kimi hamburger üreticileri köfteye zeytin yağı da katıyor ve bu sayede değişik bir lezzet elde ediyor. 

Hamburger ne zaman yenir? 

Hamburger, dört mevsim boyunca tüketilebilen lezzetli yiyecekler arasında. Bu nedenle hamburger yemek için öne çıkan herhangi bir mevsim yok. Ancak gün içinde hamburger tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. Hamburgerin akşam yemeklerinde yenmesi tavsiye edilmiyor. Hamburger yoğun kalorili ve ağır bir yiyecek olduğu için akşam saatlerinde tüketildiğinde kilo almaya neden olabiliyor. Bu nedenle de gün içinde hamburger yemenin en uygun vakti, öğle öğünü. Öğle saatlerinde yenilen hamburgerin vücuda soktuğu kalori günün sonraki saatlerinde harcanan eforlarla yakılacağı için kilo alma problemi ortadan kalkıyor. Hamburger hızlı ve pratik bir yiyecek olduğu için değerli konukların ağırlandığı özel yemeklerde de ana yemek olarak tavsiye edilmiyor. Çünkü böyle bir sunum misafirler üzerinde yemeğin hafife alındığı izlenimini uyandırıyor. Bir diğer deyişle hamburger, vaktin değerli olduğu anlarda hızlıca tüketilmesi gereken bir besin.

Hamburger seçerken nelere dikkat edilmeli? 

hamburger tarifi

Hamburger seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, hamburger köftesinin üretilme tarihi ve saklanma koşulları. Et ağırlıklı olan ve yüksek oranda baharat içeren tüm yiyecekler gibi hamburger köftesi de dikkatle muhafaza edilmesi gereken bir besin. Eğer uygun koşullarda saklanmazsa hamburger köftesi kısa sürede bozulabiliyor ve bozuk halde tüketilmiş hamburger, ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle satın alacağınız hamburgerin yakın tarihte üretilmiş olmasına, pişirilmeden önce sağlıklı koşullarda muhafaza edilmiş olmasına ve siz sipariş verdikten sonra pişirilmesine özen göstermeniz gerekiyor. Tanınmış ve kendini ispatlamış markalardan alışveriş yapmak, bu konuda yaşanabilecek riskleri daha da azaltıyor. 

Hamburger nasıl saklanır? 

Hamburger, pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Bu yüzden de hamburger köftesi kızartıldıktan sonra en fazla iki gün boyunca buz dolabında bekletilebiliyor. İki gün içinde tüketilmeyen hamburger köftelerinin yenmesi sağlık açısından riskli bulunuyor. Henüz pişirilmemiş hamburger köftelerinin ise mutlaka buzlukta saklanması gerekiyor. Hamburger köftelerini buzlukta saklamak, kızartma esnasında etin şoklamaya maruz kalmasına ve daha lezzetli hale gelmesine de yardımcı oluyor.

Hamburger nasıl pişirilir? 

Hamburger menülerini oluşturulan tüm besinler birbirinden ayrı pişiriliyor. Hamburger ekmeği, marketlerden ya da fırınlardan hazır olarak alınıyor ve iç kısımları zeytin yağıyla hafifçe kızartılıyor. Hamburger köftesi ise ızgarada, tavada ya da yüksek ısılı yağda kızartılıyor. Kızaran hamburger köftesi, önceden hazırlanan ekmeklerin arasına konuyor ve tercihe göre domates, marul, ketçap ve çeşitli soslarla zenginleştiriliyor. Hamburgerin olmazsa olmaz eşlikçisi olan patates de tavada ya da fritözde kızartıldıktan sonra hamburgerin yanına ekleniyor. Eğer farklı bir lezzet isteniyorsa hamburgere çeşitli peynir türleri eklenerek cheeseburger de elde edilebiliyor.

Hamburger nelerle iyi gider? 

hamburger kalori

Hamburger, tüm üreticiler tarafından menüler halinde satılan bir yiyecek ve bu menülerin de yaygınlaştırdığı genel fikre göre hamburgerle en iyi giden yiyecekler patates kızartması ve kızarmış soğan halkası. Hamburgere en uyumlu içecekler ise ayran ya da soğuk gazlı içecekler olarak kabul ediliyor. Ancak hamburger, yüksek lezzeti sayesinde daha farklı yiyeceklerle de tüketilebiliyor. Örneğin; hamburger menülerinize ek salatalar yapabilir, farklı soslarla hamburgerinizi zenginleştirebilir, ayrıca tercih ederseniz peynir topu, haşlanmış mısır, zeytin gibi ek malzemelerle sıra dışı lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca hamburger sonrasında tüketmek üzere hafif bir tatlıyı da menünüze eklemeniz, hem sofranızı zenginleştirecek  hem de menünüze son derece yüksek bir lezzet katacak.

Hamburger yerine ne tüketilebilir?

Hamburger yerine tüketilebilecek diğer yiyecekler de tıpkı hamburger gibi fast food kültüründen seçilebiliyor. Eğer vaktiniz biraz daha genişse pizza seçeneğine yönelebilir ve kendinize en az hamburger kadar lezzetli bir ziyafet çekebilirsiniz. Ayrıca kendi kültürümüze ait fast food seçenekleri de hamburger yerine tüketebileceğiniz gıdalar arasında. Sosisli sandviç, döner ekmek, balık ekmek, kokoreç gibi seçenekler, hem hamburger kadar hızlı bir şekilde erişilebiliyor hem de son derece lezzetli olmaları nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca lahmacun, pide ve dürüm gibi yiyecekler de yine hamburger yerine yiyebileceğiniz farklı seçenekler. Bu noktada tercihinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar, sağlık durumunuz ve yemeğinizi yiyeceğiniz koşullar. Kilo probleminiz varsa daha hafif seçeneklere yönelebilirsiniz ancak kilo sorununuz yoksa ve öğününüzü tüketmek için geniş bir vakte sahipseniz, yüksek kalorili ama çok lezzetli yiyecekleri tercih edebilirsiniz. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan