Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kereviz

Kereviz Kaç Kalori?

42
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)9.2
Protein (g)1.5
Yağ (g)0.3
Lif (g)1.8
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)100.0
Potasyum (mg)115.0
100 gr
Kalsiyum (mg)43.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)8.0
Demir0.7
100 gr
Karbonhidrat (g)9.2
Protein (g)1.5
Yağ (g)0.3
Lif (g)1.8
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)100.0
Potasyum (mg)115.0
Kalsiyum (mg)43.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)8.0
Demir0.7
Kereviz kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Kereviz besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Kereviz için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Kereviz hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Kerevizin 100 gramında 42 kalori bulunmaktadır. 1 orta boy (200 gr ) kereviz 84 kaloridir. Kerevizin 100 gramı 9.2 gram karbonhidrat, 1.5 gram protein, 0.3 gram yağ, 1.8 gram lif içermektedir.

Maydanoz ve rezene ailesinin bir üyesi olan kereviz hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin. İçeriğinde bol miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunduran ve yeşil yapraklı sebzeler grubunda yer alan bu besin doğal bir antioksidan görevi görüyor. Yapısında magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral bulunuyor. Çiğ ya da pişmiş şekilde yenebildiği gibi suyu sıkılarak içecek olarak da vücuda alınabiliyor. 

Kerevizin faydaları nelerdir?

kerevizin faydalari

Anti-inflamatuar faydaları olan polisakkaritleri yapısında bulunduran kereviz oldukça şifalı bir bitki. Ülseratif kolit ve crohn hastaları gibi sindirim yollarında iltihap sorunu yaşayanlar bu besinden faydalanabilir. Yapısında çok fazla antioksidan bulunduğu için stresin doğal yollarla aşılmasına yardımcı oluyor. Kan damarlarını, hücreleri ve organları koruduğu gibi sarılığın giderilmesinde de etkili bir rol oynayan bu sebzenin böbrekler üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Böbreklerin aktif olarak çalışmasına yardımcı olmasının yanı sıra, vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını sağlıyor. Böbrekte kum veya taş oluşmuşsa dökülmesini kolaylaştırıyor. Kilo sorunu yaşayanlar için de az kalori içermesi bakımından dost bir sebze. Metabolizmanın düzenlenmesine ve tokluk hissinin oluşmasına da yardımcı. 

Yüksek miktarda su ve elektrolit içeren besin, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde önemli rol sahibi. Klorofil açısından zengin olduğundan kanın temizlenmesini sağlıyor. Kadınların regl dönemlerinin düzene girmesine ve  kan şekerinin kontrol altına alınmasına destek oluyor. Bu yönüyle diyabetik bireyler için de oldukça faydalı. Mide yaralarının ve idrar yolu enfeksiyonlarının engellenmesinde etkili. Kanser ve reflüye karşı da koruyucu bir etkisi var. Yüksek C vitamini ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Son olarak cinsel gücü artırıcı, afrodizyak etkisi de bulunuyor. 

Kerevizin tarihçesi

Tarihi Antik çağlardan günümüze kadar uzanan ve maydonozgiller ailesinin bir üyesi olan kerevizin anayurdunun Akdeniz havzası ve Kafkasya olduğuna inanılıyor. Yabani türüne Yeni Zelanda, Hindistan, Mısır, Cezayir, Çin ve İsviçre'nin güney kısmında da rastlamak mümkün. Ülkemizde Odessa ve sarı renkli olmak üzere iki farklı türü yetiştiriliyor. İri köklü ve lezzetli olması nedeniyle Odessa türünün yetiştiriciliği daha yaygın. Sebzenin sap, kök ve küçük yapraklı olarak üç temel çeşidi bulunuyor. Güney Avrupa, Fransa, ABD ve Çin mutfağında önemli bir yer tutuyor. Çin kerevizi ince saplı ve keskin bir tada sahip. Çin mutfağında bu yiyeceğe kızartma ve çorbalarda sıklıkla yer veriliyor. 

Kereviz nasıl yetiştirilir?

kereviz

Toprağın altında yetişen kereviz çok yıllık ve keskin kokulu bir bitki. Tohumları genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içinde ekiliyor. Tohumla veya toprak altı gövdesi ile üretim yapılması mümkün. Tohumla yaptığınız üretimde yaklaşık bir ay sonra fide elde edebilirsiniz. Ekim ayının sonlarına gelindiği zaman tohumlar, yeşil yapraklı gelişmiş bir bitkiye dönüşüyor. Fideler yerinden sökülerek belirli aralıklarda gübreli bahçelere dikilebiliyor. Gövdesi kasım ve ocak ayları arasında topraktan sökülüyor. İyi bir yetiştirme için en fazla 15-20 derece sıcaklık yeterli oluyor. Soğuklara karşı dayanıklı olsa da -2 derece sıcaklık değeri toprak içindeki bitkinin köklerini olumsuz etkiliyor. Aşırı yüksek sıcaklık ya da düşük sıcaklık değerleri de bu bitki yetiştiriciliği için uygun değil. Bahçelerde ya da büyük saksılarda uygun koşullar sağlandığında kolayca yetişebiliyor. Toprağın nem oranının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi kereviz yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutuyor.

Kereviz hangi mevsimde yenir?

Vücut için sağlıklı bir yiyecek olan kereviz en çok kasım ve aralık aylarında tüketiliyor. Hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu kış aylarında tüketilmesi sağlık açısından son derece faydalı. Kış mevsiminin yanı sıra sonbahar aylarında da bolca bulunuyor .

Kereviz seçerken nelere dikkat edilmeli?

kereviz salatasi

Alışverişlerde kereviz seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bitkinin sapları. Seçim yaparken yaprakları sağlam ve diri görünümlü olanlara yönelmek gerekiyor. Yana doğru ayrılanlar yerine sapları sıkı olanlar tercih edilmeli. Ayrıca üzerinde kahverengi lekeler olmayanlar seçilmeli.  Elinizde tutarken ağırlığına dikkat etmelisiniz. Ağır gelmiyorsa içi boş ve lifli olabilir. Taze ve lezzetli tüketilebilmesi açısından kökleri kararmamış olanlar seçilmeli. Sebzenin hem sapı hem yaprağı hem de kökü kullanılabildiği için seçim yaparken her üçünün de sağlam olması bir diğer önemli nokta. Seçim yaparken yumuşak yerine sert olanlar tercih edilmeli.

Kereviz nasıl saklanır?

Taze olarak alınan kerevizleri buzdolabında yaklaşık iki hafta saklayabilirsiniz. Saplarını kurutup baharat olarak da kullanabilirsiniz. Kereviz, sapları kurutulduktan sonra toz haline getirildiğinde parçalar halinde yiyeceklere katılabilir. Buzdolabında yıkanmadan muhafaza edilmesi gerekiyor. Pişirildiği takdirde uzun süre dolapta saklanmamalı. Çünkü uzun süre saklandığında tazeliğini ve besin değerlerini yitirebiliyor. Pişirdiğinizde iki gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Çabuk kararabilme özelliği olduğundan bunu önleyebilmek için üzerine limon suyu dökerek bekletebilirsiniz. 

Kereviz nasıl pişirilir?

kereviz yemegi

Kereviz genellikle ocakta pişirilerek tüketiliyor. Bu bitkiyle pek çok yemek pişirilmesi mümkün. En yaygın ve sevilen türüyse zeytinyağlı olanı. Pişirmeden önce sebzenin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. İlk olarak sapları gövdesine yakın bir hizadan bıçak yardımıyla kesiliyor. Ardından suya tutularak iyice yıkanıyor. Zeytinyağlı kereviz küp küp doğranıp patates ve havuçla birlikte 30 dakika içerisinde pişirilebilen pratik bir yemek. İsteğe göre haşlanarak da tüketilebiliyor. Bol suda haşlayıp suyunu süzdükten sonra yoğurtla ya da başka yiyeceklerle birlikte yiyebilirsiniz. Sap halindekini salata, çorba ve turşularda kullanabilirsiniz. Kök olanı ile harika yemekler yapabilirsiniz. Küçük yapraklı olanları soslara katabilirsiniz. Dağılmaması ve besin değeri kaybı yaşamaması için uzun süre pişirmemeye özen gösterilmeli. Kısık ateşte 30 dakika boyunca pişirilmesi yeterli. Düdüklü tencerede pişiriliyorsa pişme süresi elbette çok daha az zaman alıyor. 

Kereviz nelerle iyi gider?

Kereviz özellikle yoğurtla birlikte yendiğinde damakta çok hoş bir lezzet bırakıyor. Dolması yapıldığında yanında salata ya da cacıkla birlikte yenebilir. Zeytinyağlı veya etli olarak pişirildiğinde ise makarna ya da pilav ile birlikte güzel bir ikili olabilir. Yoğun kokusunu bastırmak için haşladığınız yiyeceğin üzerine limon suyu ekleyebilirsiniz. 

Kereviz yerine ne kullanılır?

Kerevize alternatif olarak havuç veya lahanayı göstermek mümkün. Bu yiyeceklerin ortak noktası yoğun miktarda kükürt içermeleri. Hastalıklara karşı koruyucu özellikleri olduğu bilinen kükürt içerikli besinler diyet yapanlar için de uygun birer alternatif. Bol miktarda vitamin ve mineral barındıran yeşillikleri de kerevizin yerine tüketebilirsiniz. Karnabahar ve enginar da kışın rahatlıkla yenebilecek sebzeler arasında yer alıyor. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan