Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kimyon

Kimyon

7
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)44.2
Protein (g)17.81
Yağ (g)22.27
Lif (g)10.5
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)168.0
Potasyum (mg)1788.0
100 gr
Kalsiyum (mg)931.0
Vitamin A (iu)1270.0
Vitamin C (mg)7.7
Demir66.36
100 gr
Karbonhidrat (g)44.2
Protein (g)17.81
Yağ (g)22.27
Lif (g)10.5
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)168.0
Potasyum (mg)1788.0
Kalsiyum (mg)931.0
Vitamin A (iu)1270.0
Vitamin C (mg)7.7
Demir66.36

Anavatanı Akdeniz ve Ortadoğu olsa da kimyon bitkisi, bu bölgedeki ülkelerin yanında Latin, Hint ve Arap mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Özellikle Hint mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kimyon ayrıca, faydaları sayesinde eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak öne çıkıyor. Tek başına yemeklerde kullanılabildiği gibi farklı bitkilerden oluşan baharatlarda da kendisine yer buluyor. Özellikle et yemekleriyle olan uyumundan ötürü en sevilen baharat çeşitleri arasında bulunuyor. Kimyon tohumu ile kimyon çayı da yapılabiliyor olması, kimyonun kullanım alanını genişletiyor.

Kimyonun faydaları nelerdir?

kimyonun faydalari

Mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan kimyon faydaları bakımından da dikkat çekici bir baharat.1 çay kaşığında 8, 100 gramında ise 375 kalori bulunan kimyon, vücut sağlığının yanında ruh sağlığına da iyi gelerek birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor.

•     Kimyon, içerdiği magnezyum, sodyum ve esansiyal yağlar sayesinde sindirim sistemini hızlandırıyor. İrritabl bağırsak sendromunun etkilerini azaltıyor. Bunun yanında gaz problemleri yaşayanlara da önerilen kimyon, sıcak suyla tüketildiğinde mide ağrılarına iyi geliyor.

•     Demir deposu olan kimyon, bu yönüyle kas ve kemik gelişimini destekliyor. Ayrıca kan yenileyerek aneminin etkilerini azaltmasından ötürü kansızlık sorunu olanlara da sıklıkla öneriliyor. 

•     Kimyon ayrıca kanserli hücrelerin oluşumunun önlenmesine yardımcı oluyor. Kanser düşmanı olarak bilinen bitkilerden biri olan kimyon, özellikle meme ve kolon kanserinin oluşma ihtimalini düşürüyor. Ayrıca tümörlerin yayılmasını engellemeye destek olduğu da biliniyor.

•     Kandaki şeker düzeyinin dengelenmesini sağlıyor. Kanda diyabete yol açan maddeleri azaltıcı etkisiyle diyabet hastalığı riskini azaltıyor.

•     Kimyon, cilt sağlığı için de önemli bir yer tutuyor. Tahrişleri, dökülmeleri, kızarıklıkları ve sivilceleri azaltıyor. Ayrıca güneş yanıkları için de birebir olan kimyon, içerdiği E vitamini sayesinde kırışıklıkları önleyerek cildin daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlıyor. Hazırlanan farklı karışımlarda sedef ve egzama gibi hastalıkların yanı sıra mantar oluşumlarına karşı da çözüm sunuyor. Kırışıklık, sarkma ve yaşlılık lekeleri gibi cilt bozulmalarını engelliyor.

kimyon faydalari

•     Kimyon, saç bakım maskesi ile saçların daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Daha güçlü ve parlak saçlara sahip olmak isteyenler için eşsiz bir bitki olarak öne çıkıyor. Siyah kimyon yağı, zeytinyağı ile karıştırılarak banyo sırasında saça uygulanırsa daha gür saçlara sahip olunmasını sağlıyor. Saç köklerini yeniliyor. Saçlardaki dökülmeleri ve yıpranmaları önlüyor.

•     Gıda kaynaklı enfeksiyonların önüne geçiyor. Gıdaların sebep olduğu mantar ve bakteri gelişimlerini önlüyor. Bu yönüyle antibiyotik özelliği gösteren kimyon, ayrıca bazı bakterilerin ilaçlara karşı direncini kırıyor.

•     Özellikle kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Üst solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıkları gideriyor.

•     Karaciğerde oluşan iltihap ve toksinleri azaltıyor.

•     Kimyon çayı, sakinleştirici etkisi sayesinde depresyon ve stres azaltıcı etki sergiliyor. Gerginliğe iyi geliyor. Gece yatmadan önce içilen 1 bardak kimyon çayı, daha rahat uyumanıza yarıyor.

•     Kimyon çayı ayrıca hafızayı da güçlendiriyor.

Kimyon nelerle iyi gider?

kimyon

Baharat haline getirilen kimyon, çok farklı yemek kültürlerinde sıkça kullanılıyor. Hint kökenli olarak düşünülse de eski çağlardan bu yana farklı birçok coğrafyada yer alıyor. Özellikle et yemeklerinde kullanılsa da sebze yemeklerine de oldukça yakışıyor. Etlerin marine edilmesinde önemli bir yere sahip olan kimyon, yemeğe farklı bir aroma katıyor. Bunun yanında pişirme esnasında da kullanılabiliyor. Güveç yemekleri, tandır çeşitleri, lahmacun, çiğ köfte, karnıyarık, kokoreç, ciğer kavurma ve içinde et bulunan birçok yemekte kimyon vazgeçilmez konumuyla öne çıkıyor. Ayrıca köfte harçlarında da kendine yer bulan kimyon, hem beyaz hem de kırmızı etle eşsiz bir uyum gösteriyor.

Vejetaryen yemeklerin fazlasıyla yer aldığı Hint mutfağında kimyon önemli bir yer tutuyor. Bunun sebebi ise kimyonun sebze yemeklerinde de öne çıkması. Kimyonun en sık kullanıldığı sebze yemekleri arasında bakliyatlar bulunuyor. Verdiği eşsiz lezzetin yanında kimyon, bu tarz yemeklerde gaz oluşumunu da engellemesiyle biliniyor. Fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi bakliyat yemeklerinde sıkça karşımıza çıkıyor. Yemeklerden sonra oluşan şişkinliği önleyen kimyon, bu tip yemeklerden sonra gaz sancılarını en aza indiriyor.

Kimyon nasıl saklanır?

Diğer baharatlarda olduğu gibi kimyon da güneş ışığıyla direkt temas edeceği yerlerde uzun süre tutulmamalı. Evinizin ışık almayan bölgeleri, kimyon için uygun saklama koşullarını oluşturuyor. Ayrıca saklama kabının hava almaması ve açık şekilde buharla temas edebilecek yerlerden uzak tutulması gerekiyor. Çünkü bu durum kabın içinin nemlenmesine ve kimyonun bozulmasına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra kimyonu ısı değişiminin fazla olduğu buzdolabı üstü veya fırın benzeri elektronik aletlerin yakınlarında saklamamanızda yarar var. Aksi takdirde sürekli ısı değişimi kimyonun yapısını bozuyor.

Kimyon çayı nasıl yapılır?

kimyon cayi

Yağ yakımını artıran, sindirimi düzenleyen ve kan şekerini dengeleyen kimyon çayı ile kış aylarının sebep olabileceği hastalıklara karşı önlem alabilirsiniz. İşte kimyon çayı için gereken malzemeler ve hazırlanışı:

1 çay kaşığı toz kimyon
1 bardak su
Yarım limon
1 çay kaşığı şeker

Oldukça basit bir tarifi olan kimyon çayı için ilk olarak bir çay kaşığı toz halindeki kimyonu bir bardak suya ilave edin. Bir çay kaşığı şekeri de karışıma ekleyin ve bu karışımı bir taşım kaynatın. Kaynatma işleminden sonra dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta ise elde ettiğiniz çayı olabildiğince berrak hale gelecek şekilde süzmeniz. İçerisinde yalnızca sıvı haldeki çay kalana kadar süzdüğünüz kimyon çayına son olarak yarım limon sıkın. Ve kimyon çayınız hazır! Afiyet olsun.

Kimyon nasıl yetiştirilir?

Lezzeti ve faydalarıyla mutfaklarda çok önemli bir yer tutan kimyonu, bahçenizde ya da tarlanızda kendiniz yetiştirebilirsiniz. Geniş bir kullanım alanına sahip bu bitki, Türkiye’nin baharat ihracatında 3. sırada yer alıyor ve birçok ülkeye tonlarca kimyon ihracatı gerçekleştiriliyor. Türkiye'de kimyon yetiştiriciliğine en uygun iklim Afyon, Ankara, Eskişehir ve Konya illerinde bulunuyor. Bir Ortadoğu bitkisi olan kimyon, yazları sıcak, kışları soğuk olan bölgelerde daha verimli şekilde yetiştiriliyor.

kimyon bitkisi

Kimyon oldukça narin bir bitki olduğu için yetiştirileceği toprağın özenli seçilmesi gerekiyor. Yabancı otların en az olduğu, kaymak bağlamayan hafif topraklarda yetiştirilmesi önem taşıyor. Kimyon ekimi 15 Şubat-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Küçük arazilerde serpme ekim yapılabilse de kimyon ekimi sırasında mibzer kullanılması öneriliyor. Kimyonlar dönüm başına 10 kg fenni gübre ve 1 kg tohum gelecek şekilde miktarı ayarlanarak ekiliyor ve tohumların ekimi toprağın 2-3 cm derinliğine doğru yapılıyor.

Kimyon ekiminden önce toprak hazırlığı konusu da diğer bir önemli nokta. Kimyon bitkisinin münavebesi (ekim nöbeti) genelde hububat ile yapılıyor. Kimyonun ekileceği toprakta daha önceden kalan anızların, yani bitkilerin toprakta kalan kök ve saplarının temizlenmesi ve toprağın yaklaşık 20 cm derinliğinde sürülmesi önem taşıyor. Bitkiler çimlenmeye başladıktan sonra ortaya çıkacak yabancı otlar elle yolunuyor, eğer bu otlara karşı kimyasal ilaç kullanılacaksa bu işlemin kesinlikle bitkinin çiçeklenme döneminde yapılmaması gerekiyor. Kimyon hasadı haziran sonu, temmuz başı gibi yapılıyor. Son olarak, kimyon harmanı zor olan bir bitki çeşidi. Harman sırasında biçerdöver kullanılabilmesinin yanı sıra sopalarla dövülerek de harman yapılabiliyor. Her adım doğru bir şekilde yapıldığında bir dönüm tarladan 60-80 kg arası kimyon elde ediliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan