Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Köfte

Köfte

Tarifi
234
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)4.91691937425
Protein (g)13.0498676294
Yağ (g)10.4713838748
Lif (g)0.808776149218
Kolesterol (mg)58.7244283995
Sodyum (mg)311.70485728
Potasyum (mg)275.622796631
100 gr
Kalsiyum (mg)42.7244283995
Vitamin A (iu)58.8351383875
Vitamin C (mg)7.21600481348
Demir2.52737100361
100 gr
Karbonhidrat (g)4.91691937425
Protein (g)13.0498676294
Yağ (g)10.4713838748
Lif (g)0.808776149218
Kolesterol (mg)58.7244283995
Sodyum (mg)311.70485728
Potasyum (mg)275.622796631
Kalsiyum (mg)42.7244283995
Vitamin A (iu)58.8351383875
Vitamin C (mg)7.21600481348
Demir2.52737100361

Köftenin 100 gramında 168 kalori bulunmaktadır. Köftenin 1 porsiyonu (140 gr) 235 kalori, 1 köfte kadarı ( 30 gr) 50 kaloridir. Köftenin 100 gramı 4.92 gram karbonhidrat, 13.05 gram protein, 10.47 gram yağ, 0.81 gram lif içermektedir.

Anadolu’nun hemen her bölgesinde severek tüketilen köftenin yüzlerce farklı tarifi olmasının yanı sıra yüksek oranda doğal yağ içermesi gibi birçok faydalı yönü de bulunuyor. İçli köfte, İzmir köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, Akçaabat köfte gibi farklı yörelere özgü çeşitleri bulunan bu yemeğin yalnızca 100 gramı yaklaşık 205 kaloriye denk geliyor ve yaklaşık 14 gram protein içeriyor. 

Köftenin faydaları nelerdir? 

köftenin faydalari

Doğru yöntemlerle pişirilmiş bir köftenin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin olan köfte hafızanın güçlenmesine ve unutkanlığın önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Aynı zamanda önemli bir demir kaynağı olan köfte, kansızlık şikayeti olanların sık başvurduğu bir seçenek olarak da biliniyor. Köftenin yağ miktarının fazla olması, vücutta bazı bölgelerde yağlanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle köftenizi çok az yağlı olacak şekilde hazırlayarak daha sağlıklı bir öğün elde edebilirsiniz. Uzmanlar, karbonhidrat değeri de yüksek olduğu için enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan bu yemek çeşidine benzer et içerikli yiyeceklerin haftada iki gün tüketilmesini tavsiye ediyor. Soğan, sarımsak gibi besinleri içermesi de sağlığa olan etkisini artırıyor. 

Köftenin tarihçesi

Kökeni Orta Asya ve Mezopotamya’ya dayanan köfteden eski kaynaklarda ezilmiş et anlamına gelen ''kuffette'' ismiyle bahsediliyor. Osmanlı saray mutfağında da önemli bir yere sahip olan köfte 15. yüzyılda kûfte adıyla anılmaya başlıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerinin sünnet ziyafetlerinde misafirlerine köfte ikram ettirdiği biliniyor. Eski kaynaklarda Topkapı Sarayı’nda köfteli pirinç çorbası, köfte kebap, aya köftesi gibi çeşitlerin pişirildiği belirtiliyor. 

Köfte nasıl hazırlanır? 

Köfte dana kıyma, rendelenmiş kuru soğan ve sarımsak, bayat ekmek içi, kimyon, karabiber, sıvı yağ gibi malzemelerin birleşimiyle elde ediliyor. Bu malzemelerin tümünü karıştırıp bir miktar yoğurduktan sonra küçük toplar haline getirdiğiniz köfteleri tepsiye dizerek pişirme işlemine geçebilirsiniz. İsteğe göre köftenizin içerisine yumurta veya farklı baharat çeşitleri de ekleyebilirsiniz. Eğer farklı bir lezzet deneyimlemek istiyorsanız farklı yörelere ait köfte tariflerine göz atabilirsiniz. 

Köfte ne zaman yenir? 

Köfte taze etle elde edilen kıymadan yapılan bir besin olduğu için her mevsimde tüketilebilir. Öğle aralarında, akşam yemeklerinde veya gün içerisinde aperatif olarak da tercih edebilirsiniz. Köftenin çok fazla tüketilmesi kilo problemlerini beraberinde getirebileceği gibi her besin ve yemekte olduğu gibi bu yiyecekte de porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden diyet listenizi hazırlarken köftelerin adet sayısını belirleyebilirsiniz. 

Köfte alırken nelere dikkat edilmeli? 

kofte cesitleri

Günümüzde üretim imkanlarının artmasıyla birlikte köfte birçok şekilde satışa sunulabiliyor. Preslenmiş paketlerde hazır gıda olarak satılan köfteler, dondurulmuş ürünler arasında yer alan köfteler ya da çeşitli şekillerde hazırlanıp satılan köfte türleri bulunuyor. Preslenmiş paketlerde satılan köftelerin son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmelisiniz. Ürünün görüntüsüne de dikkat etmeli ve paketin herhangi bir yerden hava alıp almadığından emin olmalısınız.

Kasaplardan veya marketlerin şarküteri reyonlarından kasap köfte türünü seçerek lezzetli bir seçim yapabilirsiniz. Açıkta satılan kıyma veya et ürünlerinin satın alınması pek tavsiye edilmiyor. Hazır köfte satın alırken güvenilir markaları tercih etmeye de özen göstermelisiniz. Ayrıca köftenin renginin parlak ve kırmızı olmasına dikkat etmelisiniz. Vakumlu veya dondurulmuş köfte paketlerinde bulunan köftelerin renkleri daha farklı olabiliyor ve bu tür köftelerde paket açıldıktan sonra renklerde düzelme olabiliyor. Köfteyi dışarıda yemeyi tercih ediyorsanız seyyar satıcılardan uzak durmalı, güvenilir restoranları tercih etmelisiniz. 

Köfte nasıl saklanır?

Köftenin saklanacağı sıcaklığa dikkat edilmesi gerekiyor. Buzdolabının alt bölmesinde saklanan köftenin iki günden fazla bekletilmeden pişirilmesi öneriliyor. Eğer köfteyi daha sonra tüketmek için satın aldıysanız mutlaka buzluk bölümünde saklamalısınız. Köfteler derin dondurucuda -18 derecede 1 ila 3 ay arası taze kalabiliyor. Pişmiş köfte ise buzdolabının alt bölmesinde 1 haftaya kadar tazeliğini koruyor. Pişmiş köfteleri yine derin dondurucuda daha sonra tüketmek üzere muhafaza edebilirsiniz. 

Köfte nasıl pişirilir? 

kofte nasil yapilir

Köftenin pişirme biçimleri de türleri gibi farklılık gösteriyor. Genellikle tavada kızartılarak pişirilen köfteleri ızgarada, fritözde, mangalda ya da fırında da pişirebilirsiniz. Köftelerin teflon ya da granit gibi yapışmayı önleyen tavalarda pişirilmesi gerekiyor. Farklı bir tava türü tercih edilecekse yağ miktarını artırabilirsiniz. Eğer döküm tavada az yağlı köfte pişirmek istiyorsanız köftelerin önce mühürleme işleminden geçirilmesi gerekiyor. Daha sonra döküm tavanın kapağını kapatarak köftelerin yumuşak bir kıvama getirilmesi sağlanıyor. Her iki yüzünün de pişebilmesi için köfteleri belirli aralıklarla çevirmelisiniz. Köfteleri tavadan alırken yerleştireceğiniz tabağa bir parça kağıt havlu sererek fazla yağın emilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer diyet köfte pişirmek isterseniz, ızgara köfte seçeneği sizin için en sağlıklı seçenek olacaktır. 

Köfte nelerle iyi gider? 

Köfte çok sayıda farklı besinle birlikte tüketilebiliyor. Genellikle yanında en çok tercih edilen yiyecekler patates kızartması ve piyaz oluyor. Ayrıca mevsim salatası da köfte menülerinde lezzetli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Köfte sunumlarında ketçap, mayonez ya da acı soslara da sıklıkla başvuruluyor. Köfteyle birlikte en çok ayran, şalgam suyu ve gazlı içecekler tüketiliyor. Eğer köfteniz çok acılıysa ayran ya da gazsız bir soğuk içecek tercih ederek hem yemekten alacağınız lezzeti artırabilir hem de midenize fazla yük binmesini engelleyebilirsiniz. Ancak köfte menünüz az acılıysa ya da acıyı seviyorsanız acılı şalgam suyunu tercih ederek yemeğinizi daha lezzetli hale de getirebilirsiniz.

Köfte yerine ne tüketilebilir? 

kofte yemekleri

Çoğunlukla köfte yerine çeşitli kebap türlerini tüketmek iyi bir seçenek olarak düşünülüyor. Anadolu mutfağı kebabın zengin çeşitleriyle bezeli olduğu için bu konuda tercih yapmak sizi epey zorlayabilir. Adana kebap, Urfa kebap, kuyu kebabı, ciğer kebap, vali kebabı, iskender kebap gibi sayısız seçeneklerden birine yönelebilirsiniz. Bunların yanı sıra döner, kızarmış balık gibi seçenekleri tercih ederek kendinize ziyafet çekebilirsiniz. Eğer köftenin yabancı mutfaklardaki benzerlerini arıyorsanız önceliği Meksika yemeklerine verebilirsiniz. Dürüme benzer yapısıyla taco, kebap çeşitlerini andıran fajita gibi Meksika yemekleri hem lezzet hem de doyuruculuk bakımından köftenin yerine tercih edilebilecek öğünler arasında yer alıyor. Uzmanlarca pek tavsiye edilmese de fast food türü yemekler alternatif seçenekler olarak düşünülebiliyor. Hamburger ve pizza gibi yiyecekleri daha sağlıklı tarifler uygulayarak evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan