Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Lahmacun

Lahmacun Kaç Kalori?

221
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)21.5141645781
Protein (g)6.49560568087
Yağ (g)3.70265246449
Lif (g)1.91071846282
Kolesterol (mg)9.69089390142
Sodyum (mg)178.801169591
Potasyum (mg)197.52213868
100 gr
Kalsiyum (mg)21.0250626566
Vitamin A (iu)61.5229741019
Vitamin C (mg)17.8503842941
Demir1.19210526316
100 gr
Karbonhidrat (g)21.5141645781
Protein (g)6.49560568087
Yağ (g)3.70265246449
Lif (g)1.91071846282
Kolesterol (mg)9.69089390142
Sodyum (mg)178.801169591
Potasyum (mg)197.52213868
Kalsiyum (mg)21.0250626566
Vitamin A (iu)61.5229741019
Vitamin C (mg)17.8503842941
Demir1.19210526316
Lahmacun kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Lahmacun besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Lahmacun için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Lahmacun hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

1 Lahmacun Kaç Kalori?

Lahmacunun 100 gramında 148 kalori bulunmaktadır. Lahmacunun 1 porsiyonu ( 150 gr) 221 kaloridir. Lahmacunun 100 gramı 21.51 gram karbonhidrat, 6.5 gram protein, 3.7 gram yağ, 1.91 gram lif içermektedir.

Ülkemizin özel lezzetlerinden biri olan lahmacun hemen her ilde sevilerek yenen ve sağlık için son derece olumlu etkileri bulunan bir yemek türü. Çok sayıda uzman doğru şekilde yapılmış bir lahmacunun sağlıklı ve besleyici bir yiyecek olduğu görüşünde. Hatta bazılarına göre lahmacun tam bir diyet yemeği. Ancak elbette lahmacun tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da bulunuyor. Dilerseniz gelin, bu noktalara birlikte göz atalım. İşte lahmacun hakkında bilinmesi gereken her şey! 

Lahmacunun faydaları neler? 

Lahmacunun faydaları neler? 

Son derece lezzetli bir yiyecek olan lahmacun, aynı zamanda oldukça sağlıklı bir seçenek. Çok ince bir hamuru olduğundan son derece düşük kalori değerlerine sahip. Harcının az yağlı olması ve kontrollü tüketilmesi halinde kilo açısından tehlike arz etmeyen yiyecekler sınıfında yer alan lahmacun, içerdiği etten ötürü de tam bir protein deposu.

Lahmacun içerdiği bol protein sayesinde sağlığı ve metabolizmayı güçlendirirken arasına konan sebze ve salatalıklar da yüksek besin değerleri ve içerdikleri vitaminlerle tüketicinin daha zinde, sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı oluyor. Bir diğer deyişle lahmacun aynı anda hem karbonhidrat, hem protein, hem lif, hem de vitamin barındıran ve hepsini makul miktarlarda sunan doyurucu bir yiyecek olması sayesinde çok yönlü beslenmeye ve tüketici sağlığına katkı sağlıyor.

Lahmacunun tarihçesi

Doğu Anadolu’ya özgü bir yiyecek olarak tanınıyor olsa da lahmacunun tarihi yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanıyor. Babillere kadar uzanan bir geçmişi olduğu tahmin edilen lahmacuna bazı ülkelerde “Türk Pizzası” ismi veriliyor, Arap kültüründe ise “etli hamur” olarak adlandırılıyor. Ülkemizde lahmacun dendiğinde genellikle akla ilk önce Antep ve Urfa şehirleri geliyor. Türkiye’de birçok şehirde Antep ve Urfa usulü lahmacun pişirilirken, Anadolu’nun pek çok yerinde farklı şekillerde yapılabiliyor. Türk mutfağının dört bir yanında kalın hamurlu, ince hamurlu, az acılı, çok acılı, soğanlı, soğansız, hatta kimi zaman etsiz çeşitleri karşımıza çıkan bu lezzet milyonlarca kişinin en sevdiği yiyecekler listesinde yer alıyor.

Lahmacun nasıl yapılır? 

Lahmacun nasıl yapılır?

Lahmacun mayalı bir hamur türünün ince ve yuvarlak şekilde açılmasıyla elde edilen hamura çeşitli sebzeler ve kıyma eklenerek yapılıyor. Kıyma, kuru soğan, maydanoz, sarımsak, salça, biber, kimyon, isot, pul biber, karabiber, domates gibi besinlerin karışımıyla hazırlanan lahmacunun iç harcı açılan ince hamurun üzerine yeterli miktarda seriliyor. Hazırlanan harçlı hamur, büyük taş fırınlara uzun ekmek tahtalarıyla birlikte sürülerek odun ateşinde pişiriliyor.

En bilinen ve en sık tercih edilen kıymalı çeşidi olsa da lahmacunun kaşar peynirli, peynirli, acılı veya acısız gibi başka pek çok çeşidi de bulunuyor. İsteğinize göre lahmacunu çok pişmiş veya normal pişmiş şekilde de yaptırabilirsiniz. Lahmacun tek başına ana yemek olarak değerlendirilebildiği gibi kebap kültüründe ara sıcak olarak da sunulabiliyor. Anadolu kültürünü yaşatan pek çok kebapçıda asıl siparişin pişmesi için gereken sürede küçük boyutlarda lahmacun ikram edilmesine sık rastlanıyor. Bu küçük boy lahmacunlara “fındık lahmacun” adı veriliyor.

Lahmacun ne zaman yenir?

Lahmacun yılın her döneminde tüketilebilen bir yiyecek. Hamurunun ince oluşu sayesinde sindirim problemleri yaratmayan, tansiyon ve kan şekerine olumsuz etki etmeyen lahmacun, besin değerleriyle de sağlığa faydalı. İnce hamurlu bir lahmacunun kalori değeri yaklaşık 180-200 kalori arasında. Kalın hamurlu olsa dahi bu değer en fazla 240 kaloriye yükseliyor. Bu sayede fast food seçenekleri arasında yer alan en hafif ve en sağlıklı seçeneğin de lahmacun olduğunu söylemek pek de yanlış değil. Ekonomik bir yiyecek olması nedeniyle çeşitli organizasyonlarda da sıkça tercih edilen lahmacunu isterseniz hızlı bir seçenek olarak öğle molalarında, isterseniz ana yemek olarak akşam yemeklerinde yiyebilirsiniz.

Lahmacun alırken nelere dikkat edilmeli? 

Lahmacun alırken nelere dikkat edilmeli?

Lahmacun ince bir hamura sahip olduğu için fırında pişirilirken bazı bölümlerinde yanıklar oluşabiliyor. Bu yüzden satın alırken hamurunda yanıklar olup olmadığını kontrol etmekte yarar var. Aynı zamanda iç harcındaki besinlerin taze olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor. Esasında iç harcında kullanılacak malzemeleri kendiniz satın alarak bu malzemelerden lahmacun yaptırmanız sağlığınız açısından daha garantili olur. Fakat böyle bir imkanınız yoksa güvenilirliği ve kalitesi test edilmiş üreticileri tercih etmeniz de istenmeyen durumlar yaşamanızı engelleyecektir.

Lahmacun nasıl saklanır? 

Lahmacun hızlı tüketilmesi gereken bir besin. Bu yüzden pişirildikten kısa süre sonra yenmesi en doğrusu. Eğer satın alındıktan bir süre sonra yenecekse mutlaka buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Aksi halde içinde bulunan kıyma ve baharatlar sıcak havada beklemeleri durumunda bozuluyor ve çeşitli gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Bu yüzden lahmacunların mutlaka buzdolabında ve en fazla iki gün boyunca bekletilmesi öneriliyor.

Lahmacun nasıl pişirilir? 

Lahmacun nasıl pişirilir? 

Lahmacun pişirmenin en yaygın ve en etkili yöntemi özel olarak hazırlanan odun fırınlarını kullanmak. Lahmacun yapılırken tıpkı ekmek gibi bir somun hamur çok ince bir şekilde açılıyor ve üzerine önceden hazırlanan iç harç yayılıyor. Daha sonra tekne adı verilen kürekle yüksek ateşli odun fırınına itiliyor ve yaklaşık 10 dakika boyunca yüksek ateşte pişiriliyor. Odun fırını halen en sık rastlanan lahmacun pişirme usulü olsa da benzer güce sahip olan modern elektronik fırınların kullanımının da giderek yaygınlaştığı söylenebilir.

Lahmacun nelerle iyi gider? 

Yanında farklı lezzetlere yer vererek lahmacun yemeyi daha da keyifli hale getirmek mümkün. Lahmacunun yanında en çok tercih edilen lezzetler arasında limon, domates, soğan ve yeşil salata yer alıyor. Tercihe göre acılı çeşitleri yapılıyor olsa da acıyı çok seven kişiler için lahmacun yanında acı biber turşusu da mükemmel bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Lahmacunla birlikte en çok tüketilen içecekler ise ayran ve şalgam suyu. 

Lahmacun yerine ne tüketilebilir? 

Lahmacun yerine ne tüketilebilir?

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan lahmacunun alternatiflerini yine kendi coğrafyamızda bulmak mümkün. Lahmacun yerine tüketilebilecek en lezzetli yiyeceklerin başında kıymalı ya da kuşbaşılı pide geliyor. Anadolu’nun her yöresinde kendine has yöntemlerle üretilen pide çeşitleri Türk mutfağının temel lezzetlerinden kabul ediliyor. En sevilen pide çeşitleri arasında Kastamonu kır pidesi, kapalı pide ve Karadeniz pidesi bulunuyor. Konya ve çevresinde çok popüler olan etli ekmek, bıçak arası ve Mevlana isimli pide çeşitleri de lahmacuna benzeyen ve lahmacun yerine tüketilebilecek eşsiz Anadolu lezzetleri arasında gösterilebilir. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan