Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Mürdüm Eriği

Mürdüm Eriği

24
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)10.97
Protein (g)0.16
Yağ (g)0.52
Lif (g)2.2
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)3.0
Potasyum (mg)140.0
100 gr
Kalsiyum (mg)8.0
Vitamin A (iu)300.0
Vitamin C (mg)4.8
Demir0.12
100 gr
Karbonhidrat (g)10.97
Protein (g)0.16
Yağ (g)0.52
Lif (g)2.2
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)3.0
Potasyum (mg)140.0
Kalsiyum (mg)8.0
Vitamin A (iu)300.0
Vitamin C (mg)4.8
Demir0.12

Mürdüm eriğinin 100 gramında 54 kalori bulunmaktadır. 1 adet (25 gr) mürdüm eriği 14 kaloridir. Mürdüm eriğinin 100 gramında 10.97 gram karbonhidrat, 0.16 gram protein, 0.52 gram yağ, 2.2 gram lif içermektedir.

Mürdüm eriği birçok hastalığa iyi gelen, hem tadı hem de rengiyle göz alıcı bir meyve. Özellikle yaz sonu geldiğinde tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz bu mayhoş meyvenin çeşitli kullanım alanları var. Genellikle doğrudan meyve olarak tüketiliyor olsa da, tatlı tariflerinde veya fırın yemeklerinde de karşımıza çıkabiliyor. Osmanlı mutfağında da yoğun olarak kullanılan mürdüm eriğinin çeşit çeşit faydaları olduğu biliniyor.

Mürdüm eriğinin faydaları nelerdir?

Mürdüm eriği, özellikle antioksidan niteliği ile ön plana çıkıyor. Diğer antioksidan özellikli meyve ve sebzeler gibi, stresi azaltarak vücudun gençleşmesine yardımcı oluyor. Vücutta yoğun miktarda bulunan kötü huylu hücrelerin atımına yardımcı oluyor.  Aynı zamanda C vitamini içeren mürdüm eriği, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra var olan hastalıkların iyileşme sürecini de hızlandırıyor.

murdum erigi

Düşük glisemik endeksi nedeniyle şeker hastalığına sahip kişiler tarafından da tüketilebiliyor. Yine de her türlü meyveyi kararında tüketmek gerektiği unutulmamalı. Düşük glisemik endeksi sayesinde kandaki şeker oranını azaltmaya yardımcı olan bu mucizevi meyve, kan yapıcı etkisiyle de biliniyor. Özellikle adet düzensizlikleri yaşayanlara önerilen mürdüm eriği, vücudun kaybettiği kanı tekrar depolamasına olanak sağlıyor. Antioksidan özelliği nedeniyle idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında da oldukça etkili olan bu meyveyi ara öğünlerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Özellikle yoğun biçimde su içermesi bakımından böbreklerdeki susuzluk problemini ortadan kaldırmada etkili.

Kalp ve tansiyon rahatsızlığı bulunanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilen mürdüm eriği, çeşit çeşit hastalığa fayda sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunduğu için vücudun tüm hastalıklarla savaşmasında başrol oynuyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak kabızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili. Metabolizma hızlandırıcı özelliğinin bir diğer avantajı ise kilo verme sürecinde kalori yakımını hızlandırması olarak görülüyor. Üstelik, kalori miktarı da az olan mürdüm eriği, rejim döneminin vazgeçilmez ara öğünü diyebiliriz.

Mürdüm eriğinin tarihçesi

murdum erigi kalori

Kafkasya ve Hazar Denizi bölgesinden tüm dünyaya yayıldığı düşünülen bu meyve, Anadolu’da yer yer "kara erik" olarak da anılıyor. İngilizce’de “Damson” olarak ifade edilen bu meyvenin Şam’dan Avrupa’ya gittiği düşünülüyor. Plum of Damascus, yani Şam eriği olarak isminin yerleşmesinden sonra Damson adına dönüştüğü tahmin ediliyor.

Mürdüm eriği ağacının meyve vermesinin yanı sıra tarih boyunca ağaçları koruma amacıyla da kullanıldığı biliniyor. Sert ve sağlam yapısı nedeniyle daha kırılgan meyve ağaçlarının çevresine dikilerek rüzgar kırıcı etkisinden faydalanılıyor. Böylece bahçedeki tüm meyve ağaçları sert rüzgarlardan korunabiliyor. Ayrıca mürdüm eriğinin 18. ve 19 yüzyıllarda İngiliz boya ve kumaş sanayiinde kullanıldığına dair kanıtlara ulaşmak mümkün.

Mürdüm eriği nasıl yetiştirilir?

murdum erigi fidani

Mürdüm eriğinin fidanları, kış mevsiminin ılıman geçtiği yerlerde sonbahar aylarında dikilirken kışın daha sert geçtiği yerlerde ise ilkbahar aylarında dikiliyor. Ağacın kökü yüzeysel olduğu için, toprak mümkün olduğunca yüzeye yakın kazılmalı, çok fazla derinlere inilmemeli. Mürdüm eriği her türlü toprak türüne kolayca uyum sağlayan bir bitki. Ancak yine de mümkün olduğunca organik madde bakımından zengin ve de humuslu toprak türleri tercih ediliyor. Dikim işlemleri için öncelikle 5 cm aralıklarla çukurlar açılıyor. Bu çukurların derinliği 50 cm civarında olmalı ki, bu derinlikte ideal biçimde bitkiler toprağa tutunabiliyor. Farklı çeşitlerin birbirini tozlaması için türler birbirine yakın olarak bağlanıyor. Mürdüm eriğinin meyve vermesi için iki sene beklenmesi gerekiyor. Çelikleme yöntemi ve aşılama yöntemi ile üretimi yapılan bu meyveler birçok bölgede kolayca yetişiyor. Aşılama yapmak istediğiniz erik ağacına mürdüm eriği aşısı yaparak bitkinin buradan dal vermesini sağlayabilirsiniz.

Mürdüm eriği hangi mevsimde yenir?

Mürdüm eriğinin beyaz çiçekleri ilkbahar ve yaz mevsimleri arasında açıyor. Yazın başında açan beyaz çiçeklerin ardından ağustos, eylül aylarında meyveler olgunlaşıyor. Ancak tüketilmesi için en ideal dönem ekim sonu denebilir. Bu dönemde tam anlamıyla olgunlaşan meyvelerin tadı iyice oturuyor ve mayhoş tat gitgide azalarak tatlı bir aroma kazanıyor. Mürdüm eriğinin tatlı ve ekşi arası tadı en çok bu mevsimde kendini gösteriyor. Damak zevkine göre değişmesi nedeniyle bu meyvenin tüketilmesi için iki dönem tavsiye edebiliriz. Mürdüm eriğini daha ekşi sevenlerin bu meyveyi yaz sonu tüketmesi gerekir. Daha tatlı sevenlerin ise eylül sonu veya ekim ayını tercih etmelerini öneriyoruz.

Mürdüm eriği seçerken nelere dikkat edilmeli?

murdum erigi besin degeri

Sulu ve mayhoş bir tadı olan mürdüm eriği, ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Orta karar sertlik seviyesi mürdüm eriği için ideal kıvam olarak görülüyor. Diğer erik türlerinde daha sert olanları makbul iken bu erik türünde aşırı sertlikten kaçınmalı. Eriği havadan aşağıya doğru bıraktığınızda, yerle temas ettiği anda çatlaması kaliteli olduğuna işaret ediyor. Tat olarak herhangi bir özellik ön plana çıkmıyor, bu nedenle satın alırken tadarak damak tadınıza göre seçebilirsiniz. Elbette çok ekşi tatları sevmeyenler için, mürdüm eriğinin en tatlı olduğu ay olan ekim ayında tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Mürdüm eriği nasıl saklanır?

Mürdüm eriğinin saklanması için ideal sıcaklık ortalama 0 derece olarak biliniyor. Bu nedenle buzdolabında muhafaza edilmesinde fayda var. Oldukça dayanıklı bir meyve olduğu için, uygun şartlarda muhafaza edildiğinde 2 ila 8 hafta kadar bozulmadan kalabiliyor. Mürdüm eriğini derin dondurucuda saklamak için ise erikleri çekirdeksiz olarak blender’dan geçirip püre haline getirebilirsiniz.

Mürdüm eriği nasıl pişirilir?

murdum erigi receli

Reçel, marmelat, sos ya da jöle… Mürdüm eriği nasıl pişerse pişsin, ağızda bıraktığı mayhoş tat ile gönüllere taht kuruyor. Özellikle reçelde çok şekerli tatları tercih etmeyenlere birebir olan bu meyveyi her türlü tatlı yapımında kullanmak mümkün. Genellikle önce haşlayarak meyvenin yumuşaması sağlanıyor. Ardından uygulanacağı tarife göre kıvamı ayarlanıyor. Eğer marmelat olarak kullanılacaksa daha ağır bir kıvam tercih ediliyor. Reçel veya sos gibi tariflerde ise bir miktar daha sulu kalması için az pişiriliyor. Ayrıca mürdüm eriğinden likör yapmak da mümkün.

Mürdüm eriği nelerle iyi gider?

Mürdüm eriği, şarap veya rakı gibi içkiler ile meze olarak tüketilebilir. Bunun yanında fırın yemeklerinde garnitür olarak kullanabileceğiniz bu meyve, mayhoş tadı sayesinde yemeklerinize ekşi bir tat katabilir. Özellikle ayva gibi tatları yemeklerde kullanmayı seviyorsanız, mürdüm eriğine de bir şans verebilirsiniz. Mürdüm eriğinin başrolde olduğu tariflerden biri de reçel! Özellikle az şekerli reçelleri seviyorsanız, mürdüm eriğinin reçeli oldukça başarılı sonuç veriyor. Tatlılarla kullanıldığında da tatmin edici bir lezzete kavuşan mürdüm eriğinden cheesecake ya da pasta yapabilirsiniz. Turta ve kek tariflerinde de sıklıkla kullanılan bu meyve, hem iştah açıcı rengi hem de baymayan hafif tadı sayesinde oldukça şık bir yaz tatlısı olabilir. Misafirlerinize ikram etmek için yeni tarifler denemek istiyorsanız, mürdüm eriğinin göz alıcı renginden faydalanabilirsiniz.

Mürdüm eriği yerine ne kullanılabilir?

Mürdüm eriği yerine kullanabileceğiniz tatlar, mutlaka bu meyveye yakın tatlar olmalı. Mürdüm eriğinin yerini en iyi tutan seçenekler, elbette diğer erik çeşitleri olarak görülüyor. Özellikle meze olarak kullanılacaksa erik çeşitleri doğru tercih olabilir. Eğer evinizde herhangi bir erik türü yoksa yeşil elma, vişne veya frambuaz gibi tatlar mürdüm eriğini anımsattığı için tercih edilebilir. Özellikle yeşil elma, fırın yemeklerinde kullanıldığında aynı mayhoş tadı sağlarken tatlılar için genellikle frambuaz ya da vişne tercih ediliyor. Meyve yoluyla sağlanan mayhoş tadı içeceklerde elde etmek istiyorsanız da yine frambuaz, vişne, kiraz ya da kivi gibi meyveler ile çeşitli soğuk içecekler yapabilirsiniz.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan