Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Muz

Muz

151
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)22.84
Protein (g)1.09
Yağ (g)0.33
Lif (g)2.6
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)1.0
Potasyum (mg)358.0
100 gr
Kalsiyum (mg)5.0
Vitamin A (iu)64.0
Vitamin C (mg)8.7
Demir0.26
100 gr
Karbonhidrat (g)22.84
Protein (g)1.09
Yağ (g)0.33
Lif (g)2.6
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)1.0
Potasyum (mg)358.0
Kalsiyum (mg)5.0
Vitamin A (iu)64.0
Vitamin C (mg)8.7
Demir0.26

Muz Nedir?

En çok sevilen meyvelerden biri olan muz, içerdiği yüksek besin öğeleri ile dikkat çekiyor. Yumuşak ve posalı bu kabuklu meyve yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahip. 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor. Nişasta formundaki karbonhidrattan dolayı yüksek kaloriye sahip olan meyve, yüksek potasyum içeriğiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca 1 porsiyon muzda yaklaşık 1.5 gram protein ve 3.5 gram diyet lifi mevcut. Bunlara ek olarak C vitamini, B6 vitamini, riboflovin, pantotenik asit, niasin, folat gibi vitaminler ve bakır, sodyum, manganez, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içeren meyvede sıfır yağ ve sıfır kolesterol bulunuyor.

Muzun Besin Değerleri Nelerdir?

Muzun 100 gramı 22.84 gram karbonhidrat, 1.09 gram protein, 0.33 gram yağ, 2.6 gram lif içermektedir.

Muz Kaç Kaloridir?

Muzun 100 gramında 89 kalori bulunmaktadır. 1 adet orta boy muz (170 gr) 151 kaloridir. Sağlıklı beslenme ve kilo verme dönemlerinde tüketilmesinde sakınca yoktur. Ancak diğer meyvelere nispeten şekerli olduğu için porsiyon kontrolü ile tüketilebilir. 

Muz Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Muzun şeker oranı yüksek meyveler arasında olduğu unutulmamalıdır. Porsiyon kontrolü ile beraber gün içerisinde 1 orta boy muz tüketilebilir.

Muzun faydaları nelerdir?

muzun faydalari

*Yüksek lif içeriğine sahip olan meyve uzun süre tok tutuyor. Sindirimi kolay olduğundan özellikle mide problemi olanlara öneriliyor.

*Yüksek oranda potasyum içeren muz, yüksek tansiyonun ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

*Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve serotonin, yani mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyerek depresyon, yorgunluk ve stresi azaltıyor.

*İçeriğindeki vitamin ve mineraller saçların güçlenmesini sağlayarak kırılmalarını önlüyor ve daha parlak görünmelerini sağlıyor.

*Vücudun ihtiyaç duyduğu temel vitamin ve mineralleri sağlayan muz, vücut enerjisinin yükselmesine yardımcı oluyor.

*Antioksidan açısından da zengin bir meyve olan muz, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor.

*Özellikle sporcuların en çok tercih ettiği meyveler arasında yer alan muz içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kas ağrılarının ve kas kramplarının azalmasını sağlıyor.

Muz kabuğunun faydaları nelerdir?

muz kabugunun faydalari

*Muz meyvesinin kendisi gibi kabuğu da antioksidan bileşenler içeriyor. Yüzünüzü temizledikten sonra muz kabuğunu cildinize düzenli bir şekilde masaj yaparak uygularsanız sivilce ve lekelerden kısa sürede kurtulabilirsiniz. İçeriğindeki antioksidan bileşenler, cilde zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırarak daha canlı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı oluyor.

*Cildi nemlendirici özelliğe sahip olan muz kabuğu, özellikle kuru ciltlerin nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak kırışıklıkların ve kaz ayaklarının oluşumunu önlüyor.

*Doğal antibiyotik özelliğe sahip olan muz kabuğundaki bileşenler, sivrisinek ve böcek ısırıkları sonrasında cilde sürüldüğünde ciltteki kaşıntıyı ve kızarıklığı alıyor.

*Baş ağrısı için muz kabuğunu başınızın ağrıyan kısmına koyduğunuzda ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

*Gözleriniz ağrıdığı ya da yandığı takdirde göz kapaklarınızın üzerine muz kabukları koyarak gözünüzün güneşin zararlı ışınlarından korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Muzun tarihçesi

muzun tarihcesi

Bugün dünyanın hemen hemen her bölgesinde üretilebilen ve en çok Afrika’da yetiştirilen muzun kökeninin Güneydoğu Asya, Malezya, Endonezya ya da Okyanusya olduğu düşünülüyor. Tropikal bir meyve olan muz eski dönemlerde   yeşil ya da kırmızı renge sahipti ve pişirilerek tüketiliyordu. “Musa akuminata” adı verilen bir ağacın meyvesi olan muz ekiminin eski çağlardan beri, hatta pirinçten bile önce yapıldığı düşünülüyor. Denizciler tarafından Batı Hint Adaları ve Kanarya Adaları’na taşınan muz, İspanyol misyoneri Friar Tomas de Berlanga ile Kuzey Amerika’ya geçti. Aslında mutant bir meyve olan muz Jamaikalı Jean François Poujot tarafından 1836 yılında ağaçlardan birinin yeşil ya da kırmızı renk değil, sarı renk olduğunun fark edilmesiyle keşfedildi. Poujot sarı renkli bu yeni meyvenin tadına baktığında çiğ durumdayken çok lezzetli olduğunu ve pişirilmeden de yenilebileceğini fark etti.

Muz nasıl yetiştirilir?

muz nasil yetistirilir

Dünyada neredeyse 135 ülkede yetiştirilen muzun ağacı, dünyanın en büyük çiçekli otsu bitkisi olarak biliniyor. M.Ö. 6. yüzyıldan beri Hindistan’da yetiştirilen muzun tarımı M.Ö. 2. yüzyılda Çin’de yapılmaya başlandı. Tropik ya da subtropik bölgelerde 9-10 ay içerisinde 4-5 metreye kadar büyüyebilen muz ağacının boyu toplamda 10 metreyi bulabiliyor. Her muz ağacında üzerinde 10-20 meyve bulunan 10-15 muz hevengi yer alıyor.

Nisan ayında muz ağacının kökleri sökülerek fideleri dikilmeye başlanıyor ve mayıs ayında üç günde bir sulaması yapılıyor. Meyve, ağustos ayında doğuma başlıyor ve ekim ayında olgunlaşıyor. Dikildikten 12 hafta sonra kış mevsimi başladığından meyvelere donmalarının önüne geçmek amacıyla kese giydiriliyor. Muz hasadı eylül ve ekim aylarında başlıyor, ocak ve şubat aylarında yoğunlaşıyor. Mart ayında ise hasat dönemi sona eriyor. Toplanan muzlar 15 dakika kadar su içinde tutuluyor ve kabuklarının kirlenmemesi için sütünün akması bekleniyor. Meyve olgunlaşmadan toplanıyor ve taşıma sırasında ortamın sıcaklığına ve nem oranına dikkat edilmesi gerekiyor. 17-26 derecede yetişen muz 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda yetiştirilemiyor. Mayıs ve kasım ayları arasında bol bol su isteyen ağaç yılda üç kere gübreleniyor.

Muz hangi mevsimde yenir?

Muz hemen hemen her mevsim tüketilebiliyor. 1 yıllık ömre sahip olan devasa muz bitkisi aynı kökten çıkan filizleri sayesinde yılda iki kez hasat ediliyor. Genellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun olarak satışı yapılan meyve diğer mevsimlerde de bulunabiliyor.

Muz seçerken nelere dikkat edilmeli?

muz secerken nelere dikkat etmeli

*Muz seçerken kabuğunun parçalanmamış olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Muz kabuğu muzun yumuşak dokusunun korunmasına ve iç kısmının temiz kalmasına yardımcı oluyor. Hasar gören kabuk, nişasta içeriği yüksek olan muzun çabuk bozulmasına ve zararlı mikroorganizmaların üremesine neden oluyor.

*Kabuğu sarı renkli ve üzerinde benekler olan muzları satın almaya dikkat edin. Kahverengi benekler muzun içeriğindeki antioksidan miktarının yüksekliğine işaret ediyor. Ayrıca muz yetiştirilirken zararlı haşerelerden korumak amacıyla çok fazla ilaçlanıyor. Bu nedenle muz tüketirken baş ve son kısımlarının yenilmemesi öneriliyor.

*Yeşil muz alıp olgunlaşmasını bekleyecekseniz, sıkı forma sahip ve üzerinde kahverengi yama olmayanları tercih etmelisiniz.

*Muzları hevenk halinde satın almayı tercih edin. Tek tek muz alındığında saklama süresi kısalıyor. Hevenk halinde muz satın alarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Muz nasıl saklanır?

muz nasil saklanir

Muz, 12 ile 15 derece arasında ideal bir şekilde saklanıyor. Bu nedenle buzdolabında tutmak kararmasına neden oluyor. Satın aldığınız muzu kese ya da kağıt bir materyale sararak mutfakta çok sıcak olmayan bir bölümde saklayabilirsiniz. Eğer muzu yeşil halde aldıysanız olgunlaşmasını sağlamak için kese kağıdına koyarak dışarıda bekletmelisiniz. Muz 12 derecenin altında kendini çürütmeye başladığı için olgunlaşıyor. Muzları olgunlaşma sürecinde mutlaka diğer meyvelerden uzak bir yerde muhafaza etmelisiniz. Çünkü muz olgunlaşırken dışarıya etilen adı verilen bir gaz yayıyor ve bu gaz diğer meyvelerin bozulmasına neden oluyor. Muzu buzlukta saklamak istiyorsanız üç dört parçaya ayırarak buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını iyice kapattıktan sonra derin dondurucuya atın. En etkili muz saklama yöntemi muzun sapını streç filmle sarmak. Sap kısmı streç filmle sarılan muzlar yaklaşık bir hafta kadar tazeliğini koruyabiliyor.

Muz nasıl tüketilir?

Muz olgunlaşır olgunlaşmaz doğrudan kabuğu soyularak tüketilebiliyor. Kendine özgü bir aromaya sahip olan muz gıda sektöründe en çok tercih edilen meyveler arasında yer alıyor. Muz ile meyve salataları, muzlu süt, smothie gibi içecekler yapılabiliyor. Puding, kurabiye ve pastalarda da enfes bir lezzet yaratan muz enerji verecek bir kahvaltı yapmak isteyenler tarafından yoğurt ve yulaf karışımına katılarak da tüketilebiliyor.

Muz Hangi Diyet Planının İçerisinde Bulunabilir?

Muz; tok tutmaya yardımcı bir besin olduğu için ramazan diyetinde tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan besin öğeleri sayesinde ramazanda oluşabilecek besin eksikliklerinin önüne geçmeye yardımcı olur.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan