Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Portakal Suyu

Portakal Suyu

120
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)14.64
Protein (g)0.4
Yağ (g)0.165
Lif (g)0.11
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)6.0
Potasyum (mg)324.0
100 gr
Kalsiyum (mg)17.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)46.8
Demir0.09
100 gr
Karbonhidrat (g)14.64
Protein (g)0.4
Yağ (g)0.165
Lif (g)0.11
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)6.0
Potasyum (mg)324.0
Kalsiyum (mg)17.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)46.8
Demir0.09

Portakal suyunun 100 gramında 60 kalori bulunmaktadır. 1 su bardağı (200 gr) portakal suyu 120 kaloridir. Portakal suyunun 100 gramı 14.64 gram karbonhidrat, 0.4 gram protein, 0.17 gram yağ, 0.11 gram lif içermektedir.

Tüm dünyada yaygın olarak tüketilen meyve sularından biri olan portakal suyu güne başlamanın en basit ve besleyici yollarından. Araştırmalara göre her gün portakal suyu içmek sağlığa sayısız fayda sağlıyor.

Portakal suyunun faydaları nelerdir?

portakal suyunun faydalari

Portakal suyu kanser önleme, serbest radikallerle mücadele, bağışıklık sistemini güçlendirme ve toksinlerden arınma gibi önemli özellikleriyle sağlığınızı geliştiren bir içecek. Portakal suyunun sağlık açısından en büyük faydaları yüksek seviyede flavonoid içeriği ve anti-enflamatuar özelliğe sahip olmasından kaynaklanıyor. Portakalın içerdiği yüksek orandaki C vitamini insan vücudu tarafından üretilemeyen önemli bir besin öğesi. Bu nedenle beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekiyor.

Portakal suyu içeriğinde yüksek oranda bulunan C vitamini vücutta serbest radikaller adı verilen ve erken yaşlanmaya ve doku hasarına neden olan moleküllerle savaşıyor. Ayrıca C vitamini bir antioksidan işlevi gördüğünden birçok kanser türüne karşı bir kalkan görevi üstleniyor. Portakal suyu ayrıca tümörlerin büyümesini azaltan önemli bir antioksidan olan hesperidin açısından da zengin. Meyve suyunun tek bir porsiyonu vücudun C vitamini ihtiyacının %200'ünden fazlasını sağladığından düzenli portakal suyu içmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri.

Portakal suyu ayrıca kolajenin temel bileşenlerinden biri olan askorbik asit içeriyor. Kolajen hücrelerin onarımında ve vücutta yeni dokuların büyümesinde etkili bir bileşik. Bu nedenle portakal suyu erken yaşlanmayı geciktirmede de önemli bir rol oynuyor. Portakal suyu ayrıca bir antioksidan görevi gören A vitamini bakımından zengin. Dahası meyve suyu böbrek fonksiyonlarını desteklediğinden vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı oluyor. A vitamini ayrıca göz sağlığını koruyan bir besin öğesi. Düzenli olarak portakal suyu tüketerek maküler dejenerasyon gibi birçok göz hastalığının başlamasını önleyebilirsiniz.

portakal suyu faydalari

Turunçgiller ailesinin tüm üyeleri vücuttaki iltihaplanmayı azaltmak için anti-enflamatuar ajanlar olarak çalışıyor. Benzer şekilde portakal da iltihabı hafifletmede hayati bir rol oynuyor. Yüksek yağlı ve şekerli yemekler vücudun çeşitli bölgelerinin iltihaplanmasına (enflamasyon) neden olabiliyor. Bu da diyabet gibi diğer ciddi hastalıklara yol açtığından diğer komplikasyonları tetiklemeden önce vücudun iltihapla mücadele etmesi oldukça önemli.

Portakal suyu ayrıca kötü sindirimin neden olduğu yiyecek fermantasyonunu önleyerek karaciğeri güçlendiriyor. B kompleks ailesinin bir üyesi olan folat açısından da zengin olan portakal suyu yeni hücrelerin büyümesi ve DNA'nın oluşturulmasına katkı sağlıyor. Ayrıca serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemek için hücrelerin mutasyona uğramasını önlüyor. Folat kırmızı kan hücrelerinin üretiminde büyük rol oynadığından ve kan akışını uyardığından vücudumuzdaki sistemlerin tam kapasitede çalışmasına yardımcı olan bir bileşik. Düzenli portakal suyu tüketimi kan basıncı seviyelerinin korunmasında genel olarak olumlu bir etkiye sahip.

Mide ve ince bağırsakta görülen ülser rahatsızlığı ciddi kabızlık vakalarına neden olabiliyor. Sindirim sistemini uyarmak ve ülser oluşumunu önlemek için düzenli olarak portakal suyu tüketmek faydalı olabiliyor. Bunlarla beraber yaşlanma belirtilerini önleyerek cildin daha genç görünmesini sağlıyor. Ayrıca içinde bulundurduğu potasyum sitrat böbrek taşlarının oluşumunu önlüyor ve çok sayıda böbrek problemini çok önceden giderebiliyor.

Portakal suyunun tarihçesi

Portakalın anavatanı kesin olarak bilinmemekle birlikte güneydoğu Asya'dan geldiği tahmin ediliyor. Çeşitli kaynaklara göre 1450'den sonra İtalyan, İspanyol ve Portekizli denizciler tarafından dünyanın diğer bölgelerine taşınan portakal bu döneme kadar diğer turunçgiller gibi Avrupalılar tarafından çoğunlukla tıbbi amaçlarla değerlendiriliyordu. Buna rağmen portakal zamanla tatlı bir meyve olarak benimseniyor. 1500'lerin ortalarında İspanyolların portakalı Güney Amerika ve Meksika'ya getirmesinden sonra özellikle Florida'da birçok portakal bahçesi kuruluyor. Amerika Birleşik Devletleri günümüzde taze portakal ve portakal suyu konsantresi ihracatında dünya lideri. Portakal suyunun ise yolculuğu 1920'lerin sonunda Florida'nın portakal bahçelerinde başlıyor. O zamana kadar portakal suyu daha lüks, mevsimsel ve taze olarak hazırlanan bir içecekti. Portakalın hızla bozulması ve uzun süreli depolanamaması zamanla konserve portakal suyu üretiminin önünü açıyor. Meyve suyunun pastörizasyon işlemi sırasında lezzetini ve besin öğelerini kaybetmesi yıllar sonra yeni bir icadı beraberinde getiriyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Florida’da konsantre portakal suyunun patenti alınıyor.

Portakal suyu nasıl yapılır?

portakal suyu yapimi

Portakal suyu taze sıkılabileceği gibi uzun ömürlü şişelerde konsatre olarak da bulunabiliyor. Konsantre portakal suyu yapımında meyvenin suyu vakumda buharlaştırılarak kalan sıvı yaklaşık yüzde 65 şeker elde edilinceye kadar ısıtılıyor. Çeşitli esanslar, C vitamini ve işlem sırasında çıkarılan yağlar, lezzeti yeniden canlandırmak ve markaların kendilerine özgü "lezzet hissini" yakalamak adına belirli oranlarda eklenebiliyor.

Portakal suyu hangi mevsimde içilir?

Kış aylarıyla özdeşleşen bir meyve olan taze portakal genellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahlarda yer alıyor. Neredeyse ilkbahara kadar uzanan hasat dönemi ile yılın büyük bir bölümünde taze portakal suyu tüketebilirsiniz.

Portakal suyu tüketirken nelere dikkat edilmeli?

portakal suyu

Diğer tüm meyve suları ve içecekler gibi portakal suyunu da ölçülü olarak tüketmeniz oldukça önemli. Öncelikle şeker içeriği yüksek, ışıl işlemden geçmiş, paketli portakal suyu ürünlerini almaktan kaçının. Sağlıklı bir tüketim için taze ve işlem görmemiş portakal suyunu tercih edin. Taze ve posa içeriği yüksek, sağlıklı bir portakal suyu elde etmenin en iyi yolu taze meyveleri sıkmak. Çok fazla portakal suyu tüketmenin içerdiği şeker nedeniyle kilo yönetimini zorlaştırabileceğini unutmayın.

Portakal suyu nasıl saklanır?

Paketlenmiş ve hazır portakal suları buzdolabında ve ağzı kapalı olarak tavsiye edilen son kullanma tarihine kadar rahatlıkla tüketilebiliyor. Taze portakal suyu lezzet ve içerdiği faydalı bileşikler açısından bozulmaya karşı oldukça hassas. Ayrıca portakalda bulunan C vitamini havayla temas ettiğinde büyük ölçüde etkisini kaybediyor. Bu nedenle taze sıkılmış portakal suyunun tüketime bağlı olarak hazırlanması ve sıkıldıktan sonra en fazla 2 saat içerisinde içilmesi öneriliyor.

Portakal suyu nelerle iyi gider?

portakal suyu kalori

Şeker oranının yüksek olması nedeniyle enerji vermesi için genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen portakal suyu tüm öğünler için uygun bir içecek. İçecek dışında salatalara sos olarak veya yemek ve tatlılara aroma vermek amacıyla portakal suyu kullanabilirsiniz. Asidik tadıyla özellikle meyve salatalarına dengeleyici bir lezzet kazandırmak için portakal suyu tercih edilebiliyor.

Portakal suyu yerine ne kullanılabilir?

Turunçgiller ailesinin tüm üyeleri yüksek oranda C vitamini içeriyor. Portakal yerine greyfurt, limon ve mandalina sularını tek başına ya da kokteyl şeklinde karıştırarak hazırlayabilirsiniz. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan