Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sade Kek

Sade Kek Kaç Kalori?

172
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)47.0645853517
Protein (g)6.36209857153
Yağ (g)13.0783124349
Lif (g)1.2271189451
Kolesterol (mg)82.4177706039
Sodyum (mg)198.745857693
Potasyum (mg)97.4059129557
100 gr
Kalsiyum (mg)58.1124487708
Vitamin A (iu)65.8070423379
Vitamin C (mg)0.223112535474
Demir0.98257310391
100 gr
Karbonhidrat (g)47.0645853517
Protein (g)6.36209857153
Yağ (g)13.0783124349
Lif (g)1.2271189451
Kolesterol (mg)82.4177706039
Sodyum (mg)198.745857693
Potasyum (mg)97.4059129557
Kalsiyum (mg)58.1124487708
Vitamin A (iu)65.8070423379
Vitamin C (mg)0.223112535474
Demir0.98257310391
Sade Kek besin değerlerini öğrendiniz, Sade Kek tarifini öğrenmek için tıklayın
Sade Kek kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Sade Kek besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Sade Kek için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Sade Kek hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Sade kekin 100 gramında 345 kalori bulunmaktadır. Sade kekin 1 ince dilimi (40 gr) 138 kaloridir. Sade kekin 100 gramı 47.06 gram karbonhidrat, 6.36 gram protein, 13.08 gram yağ, 1.23 gram lif içermektedir.

Kek, ana malzemeleri yumurta, un ve şeker olan, içine isteğe bağlı olarak kuru üzüm, fındık, kakao gibi malzemeler de konan bir tatlı çeşidi. Fırında veya ocakta pişirebileceğiniz kek için yapımı kolay lezzetli bir atıştırmalık diyebiliriz. Beş çayları ve arkadaş toplantılarında ikram edebileceğiniz iyi bir seçenek. Üstelik canınız her istediğinde kolayca yapabilirsiniz. Özü aynı olan ama farklı biçimler ve ilave malzemeler ile hazırlanan kekin, tatlı seven herkesin keyifle yiyebileceği bir lezzet olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Kekin faydaları nelerdir?

kek

Karbonhidrat, yağ ve şeker içeren kek, her zaman tüketmemeniz gereken bir yiyecek. Kilo aldırma özelliği olduğu için kek yediğinizde diğer karbonhidratlı yiyeceklerden uzak kalmanız gerekiyor. Yumurta ile yapılıyor olması keke protein değeri katsa da un, yağ ve şeker içeriyor olması tehlike yaratıyor. Gelişme çağında olan çocuklara enerji veren kek, onlar tarafından da çok sık tüketilmemeli. Lezzetli bir yiyecek olan bu tatlı çeşidi daha çok damak zevkine hitap ediyor ve mutluluk veriyor. Genellikle yüksek kalori içeren bir dilim kekin kaç kalori olduğu dilimin büyüklüğüne, içerisindeki malzeme çeşitliliğine ve pişirilme yöntemine göre değişiyor. Çünkü bir dilim meyveli kek ile kuru yemiş katkılı kek arasında belirgin bir kalori farkı var. Az kalorili olacak şekilde hazırlanan bir dilim sade kekin ortalama kalorisi 150 – 180 kalori arasında değişiyor. Bunun yanı sıra bir dilim üzümlü kek ise ortalama 200 kalori civarında. Hareketsiz yaşam süren insanların sık sık kek yemeleri kilo almalarına neden olabiliyor.

Kekin tarihçesi

Kekin geçmişi çok eski zamanlara dayanıyor. Tarihi verilere bakıldığında Antik Roma ve Antik Yunan dönemine kadar uzanan kek tariflerine rastlamak mümkün. Antik Romalılar döneminden gelen bulgulara göre o zamanlarda kek üretiminde maya kullanılıyormuş. Orta Çağ’da karşılaşılan kek çeşidini ise meyvelerle yapılan tatlı ekmekler oluşturuyor. Günümüzdeki cheesecake’e benzeyen ilk tarife M.Ö. 2. yüzyılda rastlanıyor. Bilinen modern pastacılık sektörünün başlangıcı ise 16. Yüzyıl diyebiliriz. Çünkü bu tarihte rafine şeker keşfediliyor. Artık işler biraz daha kolaylaşmaya başlıyor. Bu keşfi izleyen süreçte ilk olarak pandispanya yapımı geliştiriliyor ve hemen ardından çikolata ile vanilya kullanımı başlıyor. Pandispanyanın günümüzdeki haline gelmesi ise yaklaşık 100 yıllık bir zaman dilimini alıyor. Yumurtanın beyaz ve sarısını ayırarak çırpma ve unla karıştırma çalışmaları geliştirilerek günümüzün pandispanya tarifleri ortaya çıkmaya başlıyor. 17. yüzyılın sonlarına doğru kelepçeli kalıplar keşfediliyor ve kekler bu kalıplarda daha kolay pişiriliyor. 19. yüzyılda ise soda kullanımı pastacılığa giriyor ve 1850 yılında Eben Norton Horsford’un kabartma tozunu bulması günümüz keklerinin başlangıcını oluşturuyor. Bu keşifle birlikte homojen yapılı ve kabaran kekler yapmak mümkün hale geliyor.

Kek nasıl pişirilir?

kek tarifi

Eski tarihlerde tencerelerle sobada veya bahçe ocaklarında bile pişirilen kekler, günümüzde elektrikli fırınlarda ve çeşitli kek kalıplarında rahatça pişiriliyor. Kek pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlar malzemelerinin karıştırılmasından tutun da pişirilme süresine kadar uzanıyor. Kurallara uyulmazsa istenilen kabarıklıkta ve lezzette kek pişirmek pek mümkün olmuyor. Çok çeşitli tarifler olmakla beraber ilk defa kek yapacaksanız kolayca hazırlanan sade keki deneyerek işe başlayabilirsiniz. Zamanla kendinizi geliştirip farklı tarifler de deneyebilirsiniz.

Kek yaparken yumurtanın akını ve sarılarını ayrı olarak çırpmanız çok önemli. Akların üzerine sarılarını yavaşça ilave ederek çırpmaya devam ederseniz daha başarılı bir sonuç elde edersiniz. Bundan sonraki aşamada yumurtaya şekeri ekleyip iyice eriyene kadar karıştırmanız gerekiyor. Elediğiniz unu bu karışıma azar azar eklemeli ve karıştırma işlemine devam etmelisiniz. Kabartma tozunun yanında 4-5 damla limon suyu da eklerseniz kekiniz daha iyi kabarıyor. Yumurtaların üzerine şeker ilave ettikten sonra mikser kullanmayı bırakıp tahta kaşıkla ve tek yönde karıştırmaya devam etmelisiniz. Bu işlem kekin kabarmasına büyük katkı sağlıyor. Pişirme aşaması da dikkatli olmayı gerektiriyor. Önceden 170-180 derecede ısıtılmış fırının orta kısmına yerleştirerek pişirebilirsiniz. İlk önce yüksek ısıda, son 15-20 dakikada ise düşük ısıda pişirmeniz iyi sonuç almanıza yardımcı oluyor. Kekin kalıba yapışmasını önlemek için kalıbı yağladıktan sonra her yerine biraz un serperseniz kolayca kalıptan çıkarabilirsiniz. Silikon kalıplar kullandığınızda ise hiç yapışma olmuyor.

Kek pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Kekinizde kullanacağınız yumurta, süt, yoğurt ve yağ gibi malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya gibi kuru malzemelerinizi hep birlikte elekten geçirmeniz daha doğru bir yöntem. Böylece kuru malzemelerin hepsi una homojen biçimde karışıyor ve kekiniz daha iyi kabarıyor. Malzemelerin birbirine ekleniş sırasına özen göstermelisiniz. Tarifiniz hangi sırayı öneriyorsa onu uygulamanızda fayda var. Tarifinizdeki malzeme listesine sadık kalmanız kuru ve sıvı malzeme oranlarını değiştirmemeniz de önemli. Sade keklerinize limon ya da portakal kabuğu rendesi eklerseniz güzel bir aroma katmış olursunuz.

İşte size kolay bir sade kek tarifi: Malzemeler; 3 adet yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı zeytinyağı ya da ayçiçek yağı, 1 adet rendelenmiş limon kabuğu, 2,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya. Önce yumurtaları ve toz şekeri bir karıştırıcı alet yardımıyla iyice çırpın. Ardından süt, sıvı yağ ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip çırpmaya devam edin. Önceden karıştırıp elediğiniz un, kabartma tozu ve vanilya karışımını yavaş yavaş ekleyerek karıştırma işlemini sürdürün. Karıştırma bitince kalıbınızın tabanını ve kenarlarını biraz yağlayın. Hazırladığınız harcı içine koyun ve üzerini bir kaşık yardımıyla düzleyin. Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. Kekinizi biraz soğuduktan sonra ters çevirerek kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın.

Kek nasıl saklanır?

kek tarifleri

Kekinizi normal kap yerine fanus tipli kapağı olan özel bir kek kabında muhafaza ederseniz bayatlamasını önleyebilirsiniz. Bu şekilde serin ve direk güneş ışığı almayan bir yerde 4 gün boyunca saklayabilirsiniz. Ayrıca kekinizi streç kâğıt veya folyoya sararak kapalı normal bir kapta ve serin bir ortamda tutabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız kapalı bir kap içinde buzdolabına koyabilirsiniz. Hatta dondurucuya bile atabilirsiniz. Buzdolabı ya da dondurucuda tutulan kekleri çıkarttıktan bir süre sonra fırında ısıtarak yiyebileceğiniz gibi kendi halinde ısındıktan sonra da tüketebilirsiniz. Eviniz sıcaksa, serin ve loş bir ortam sağlayamayacaksanız fanus kabınızın içinde buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kek alırken nelere dikkat edilmeli?

Kekinizi kendiniz yapmayıp hazır olarak almak isterseniz günlük olarak pişirilen taze ürünleri tercih edebilirsiniz. Beklemiş kekleri almamanız hem lezzet hem de sağlık açısından daha doğru. Paketlenmiş ve koruyucu madde içeren ürünlerden de uzak durmanızda fayda var. Unlu ürünler pişiren fırınlarda düşük kalorili kekler bulabilirsiniz. Yumurta, şeker ve yağ ile yapılan kek çeşitlerini güvendiğiniz fırınlardan ve pastanelerden almanızda da yarar var.

Kek yerine ne yenebilir?

Kalorisi yüksek olduğu için çok sevseniz bile fazla miktarda kek tüketmeniz sağlığınız ve kilo almanız açısından sakıncalı oluyor. Yüksek kalori içeren kek yerine kuru meyve, fındık, ceviz ve mevsim meyveleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Doğal şeker içeren yaş ve kuru meyveler tatlı ihtiyacınızı kolayca giderebiliyor. Bunun yanında çok az kalori içeren tariflere dayalı kekler yapmayı da öğrenebilirsiniz. Yaptığınız keki buzdolabında saklayarak çok sık olmamak kaydıyla yiyebilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz az kalorili kek tarifini de deneyebilirsiniz.

Malzemeler; 1 adet yumurta, 1 çay bardağı esmer şeker, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ya da aynı oranda limon suyu, 1 çay bardağı zeytinyağı, dilerseniz tarçın, bir paket vanilya, bir paket kabartma tozu, biraz limon ya da portakal kabuğu rendesi ve 2 su bardağı buğday unu. Malzemeleri olması gerektiği sırada çırpın. Sıvı ve kuru karışımları püf noktalarına uygun biçimde birbirine ekleyin. Karışımınız tahin kıvamına gelince pişirme kabınıza aktarıp normal kek gibi önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan