Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Salam

Salam Kaç Kalori?

149
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)4.29
Protein (g)10.91
Yağ (g)26.13
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)57.0
Sodyum (mg)1013.0
Potasyum (mg)351.0
100 gr
Kalsiyum (mg)21.0
Vitamin A (iu)90.0
Vitamin C (mg)15.2
Demir1.29
100 gr
Karbonhidrat (g)4.29
Protein (g)10.91
Yağ (g)26.13
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)57.0
Sodyum (mg)1013.0
Potasyum (mg)351.0
Kalsiyum (mg)21.0
Vitamin A (iu)90.0
Vitamin C (mg)15.2
Demir1.29
Salam kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Salam besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Salam için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Salam hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Salamın 100 gramında 299 kalori bulunmaktadır. Salamın 1 porsiyonu (50 gr) 150 kalori, 1 ince dilimi (15 gr) 45 kaloridir. Salamın 100 gramı 4.29 gram karbonhidrat, 10.91 gram protein, 26.13 gram yağ içermektedir.

Salam, özellikle kahvaltı sofralarında sıklıkla yenilen bir besin. Ancak salam tüketiminde aşırıya kaçmak, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle temiz ve güvenilir yerlerden alınması gereken salamı, dengeli bir şekilde tüketmek büyük önem taşıyor.

Salamın zararları nelerdir?

salam

Salam gibi işlenmiş gıdalar tüketilirken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özelikle merdiven altı yerlerde üretilen salamlar; iç yağ, sinirler ve sinirlerin etrafından tam olarak sıyrılamayan çürüksü et parçacıkları, kuyruk yağı, deriler, kıkırdaklar, eklem yerleri, gagalar, paçalar, kıllar ve tüyler gibi ürünlerin karıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu ürünler, çeşitli fabrikasyon işlemleri sonucunda iyice karıştırılarak birleştiriliyor. Daha sonra paketlenerek raflarda yerini alıyor.

Söz konusu salam yapılırken hayvanların çeşitli atık bölgelerinden yararlanılıyor ve bu son derece sağlıksız olmalarına neden oluyor. Mikrop üremesini engellemek için ise Nitrit, Nitrat, MSG gibi kanserojen ve sinir sistemini çökerten, obeziteye yol açan ve az da olsa bağımlılık yapan maddeler de ekleniyor.

Salamın içerisinde bulunan kuyruk yağı ve iç yağı, vücut sıcaklığında erime özelliği olan yağlar değil. Bu yağlar sindirilemediği için insan sağlığı açısından tehlikeli olduklarını söyleyebiliriz. Salam tüketimi sonucu vücuda alınan bu yağlar damar tıkanıklığı, meme kanseri, beyin tümörü, lösemi, pankreas kanseri ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Salamın içerisinde yer alan maddeler, özellikle kanser hastalığı riskini önemli ölçüde artırıyor. Bu maddeler çocukların erken dönemde ergenlik çağına girmesine, aşırı göz bozukluklarının oluşmasına ve bazı psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasına dahi neden olabiliyor. Bu yüzden bu tarz ürünleri tüketmekten kaçınmak gerekiyor.

salam kalori

Şişmanlıktan böbrek hastalıklarına, kanserden kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa neden olabiliyor. Çocuklara yedirilen salam ve buna benzer işlenmiş besinlerin, aslında vücudu nasıl tahrip ettiğinin bilinmesi gerekiyor. Dünya sağlık örgütüne bağlı uluslararası kanser araştırma merkezi özellikle salam gibi işlenmiş etlerin tüketiminin kolon ve rektum kanserine yol açabilecekleri konusunda insanları uyarıyor.

Kalp sağlığını riske atmakla beraber şeker hastalığına da neden olduğu belirtiliyor. Salamların ömrünü artırmak ve tat vermek için kullanılan bol miktarda tuz ise tansiyon ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyor. Salam tüketeceğiniz zaman mutlaka güvenilir ve temiz yerleri tercih etmeniz gerekiyor. Bu şekilde aşırıya kaçmadan tüketeceğiniz salam sayesinde etin sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.

Salam alırken nelere dikkat edilmeli?

salam kac kalori

Salam içerisinde birçok katkı maddesi bulunduruyor. Salam satın alırken mutlaka temiz ve güvenilir yerleri tercih etmelisiniz. Çünkü merdiven altı üretim yapanlar, salamın içine etin dışında her türlü hayvansal atığı katabiliyorlar.

Salam alırken öncelikle dış görünüşünde küflenme ya da herhangi bir bozukluk olup olmadığına bakmalısınız. Salamın zarı ile dolgu maddesi arasında herhangi bir boşluğun olmaması da büyük önem taşıyor. Ayrıca parmak arasında sıkıştırıldığında, parmak izi kalmayacak kıvamda olmalı. Salam alırken kokusuna bakarak da güvenilir olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kokusu asla kötü olmamalı. Aynı zamanda salam kesildiği zaman iç kısmının renginin, dışından farklı olmaması gerekiyor. Yani salamın dışıyla içinin aynı renk olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Ürünü aldıktan sonra bir miktar suda kaynatarak ayrıştırabilirsiniz. Bu şekilde yapımında ne tür etlerin kullanıldığını anlayabilirsiniz. Farklı et kullanımları bu yöntemle kolaylıkla fark edilebiliyor.

Salam alırken özellikle etiketlenmiş ve onaylanmış ürünleri tercih etmelisiniz. Aynı zamanda içindekiler kısmına ve tüketim tarihine bakarak almalısınız. Salam gibi hazır gıdalar satan birçok yer, günler öncesinden kalan ürünleri tüketiciye verebiliyor. Böyle bir durum yaşamamak için mutlaka güvendiğiniz yerlerden almanız gerekiyor.

Sağlıklı bir şekilde saklanmayan salamlar da kısa süre içerisinde bozuluyor. Bu durum besini son derece zararlı hale getiriyor ve mide rahatsızlıklarına, zehirlenmeye yol açabiliyor. Bu nedenle gerekli kalite standartlarına uygun ve sertifika sahibi yerlerden satın almayı tercih etmeniz büyük önem taşıyor. Özellikle ucuz fiyata satılan salamların üretim ve depolama aşamalarında sağlık koşullarına uyulmamış olma ihtimali yüksek oluyor. Herhangi bir gıda zehirlenmesi ise çok büyük sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Salam nasıl saklanır?

Salam, kısa zamanda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Ham maddesi et olduğu için uzun süre bekletmek bakteri oluşumuna neden oluyor.

Öncelikle salamı keten ya da pamuklu bir bezin içine koyarak nemli olmayan serin bir yerde rahatlıkla saklayabilirsiniz. Bezin içine koyarak sakladığınız salam, buzdolabında hem kurumamış oluyor hem de tadını kaybetmiyor. Serin ve rutubetsiz bir yerde saklayacağınız salamları buzdolabında 3 günden fazla, derin dondurucuda ise 6 aydan fazla tutmadan tüketmeniz gerekiyor. Aksi taktirde bakteri ve mikrop oluşturarak zehirlenmelere yol açıyor.

Salam, paketi açıldıktan sonra 5 gün içerisinde tüketilmeli. Salamı buzdolabında saklayacaksanız, en soğuk kısmında ve 2 ile 4 derece arasında saklamanız daha sağlıklı oluyor. Ayrıca aldığınız salamı 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz paketini bir kez de alüminyum folyoya sararak derin dondurucuya koyabilirsiniz. Ancak dondurucudan çıkardığınız zaman tekrar buzdolabına girmeyeceğinden tek seferde hepsini tüketmeniz gerekiyor. Çünkü dondurucudan çıkan salam tekrar buzdolabına girerse bakteri ve küf gibi zararlı maddelerin oluşumuna neden oluyor. Bu yüzden salamı uzun süre saklamak istiyorsanız, kullanacağınız miktarlara bölmelisiniz.

Yağlı kâğıtlara ya da buzdolabı poşetlerine koyarak da buzluk ya da dondurucu da saklayabilirsiniz. Paketin yırtılması ya da delinmesi son derece tehlikeli. Çünkü böyle bir durumda salam havayla temas ediyor. Bu da salamın kurumasına ve kalitesinin düşmesini neden oluyor.

Salam nasıl pişirilir?

salam kalorisi

Salam, ısıl işlem görmüş etlerden imal edildiği için çiğ olarak da tüketilebiliyor. Ancak çiğ olarak fazla miktarda tüketilen salam nedeniyle bazı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.

Salam, üretimi sırasında diğer işlenmiş ürünler gibi bir pişirme işleminden geçiriliyor ve tüketiciye sunuluyor. İçerisinde zararlı mikroorganizmaların oluşmaması için minimum 70 derecede ısıtılmış fırında, sıcak havaya maruz bırakılarak pişiriliyor. Bu sayede içerisinde bulunan katkı maddelerinin de etkisiyle uzun süre dayanması sağlanıyor. Salam bu şekilde yenebileceği gibi tavada ya da tost makinesinde ikinci kez pişirilerek de tüketilebiliyor.

İnce ince dilimlenmiş haldeki salamlar, tavada kolaylıkla pişirilebiliyor. Salamların yapışmaması için öncelikle tavaya az miktarda yağ koymak gerekiyor. Bu şekilde pişirilen salamların üzerine bir miktar kaşar koymak da lezzetini artırabiliyor.

Eğer salam ekmek arasına koyarak tüketilmek istenirse de, tost makinesi oldukça pratik bir pişirme yöntemi oluyor. Bunun için tost makinesi iyice ısıtılıyor ve daha sonra ısınmış haldeki tost makinesinin içine salam dilimleri yerleştiriliyor. Ardından tost makinesinin üst kapağı dilimlerin üzerine iyice bastırılıyor ve bir süre bekleniyor. Salam pişirme işlemi genellikle kahvaltı sofralarında daha fazla tercih ediliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan