Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Yaş Pasta

Yaş Pasta

Tarifi
362
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)44.5851919771
Protein (g)4.12791977077
Yağ (g)4.06350200573
Lif (g)0.952389684814
Kolesterol (mg)67.9083094556
Sodyum (mg)109.242406877
Potasyum (mg)108.051002865
100 gr
Kalsiyum (mg)49.3214899713
Vitamin A (iu)55.4544412607
Vitamin C (mg)0.323209169054
Demir0.819077936963
100 gr
Karbonhidrat (g)44.5851919771
Protein (g)4.12791977077
Yağ (g)4.06350200573
Lif (g)0.952389684814
Kolesterol (mg)67.9083094556
Sodyum (mg)109.242406877
Potasyum (mg)108.051002865
Kalsiyum (mg)49.3214899713
Vitamin A (iu)55.4544412607
Vitamin C (mg)0.323209169054
Demir0.819077936963

Yaş pastanın 100 gramında 250 kalori bulunmaktadır. Yaş pastanın 1 porsiyonu (145 gr, dilim) 362 kaloridir. Yaş pastanın 100 gramı 44.59 gram karbonhidrat, 4.13 gram protein, 4.06 gram yağ, 0.95 gram lif içermektedir.

Kutlamaların, özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pastalar, çikolatalı, meyveli, profiterollü, kestaneli, krem şantili, şekerlemeli gibi onlarca çeşitte yapılabiliyor. Kutlama pastalarının dışında minik mozaik pasta, rulo pasta gibi onlarca pasta türü bulunuyor. 100 gram pastanın içerisinde en az 251,9 kalori bulunuyor. Bu oran pastaların türlerine ve yapılış biçimine göre değişiyor. Aşağıda pastalarla ilgili sıkı bir araştırma sonucu elde edilen bilgileri inceleyerek pastalar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Pastanın etkileri nelerdir?

pasta

Pastaların yapımında yağ, şeker, un gibi besinler kullanılıyor. Bu sebeple diyet yapan kişilerin pasta tüketirken dikkatli olması öneriliyor. Pasta tüketiminde aşırıya gidildiğinde kısa sürede kilo problemleri ortaya çıkabiliyor. Diyet yapan kişiler için önerilen diyet pasta tarifleri, sağlıklı ve hafif besin değerleriyle kilo problemi yaşayanlar için daha doğru seçenekler oluyor. Siz de kendi diyet pastanızı yapabilirsiniz. Meyveli pasta türlerinde bulunan meyve çeşitleri vitamin bakımından zengin oluyor. Meyveli pasta tükettiğinizde aynı zamanda meyvelerin vitamininden yararlanabilirsiniz. Eğer diyet yapmanıza rağmen pasta tüketmek istiyorsanız bu durumda ince bir dilim pasta yemeyi tercih ederek daha sonraki öğünlerinizde alacağınız kalori miktarını hesaplamalısınız. Böylece diyetinizi çok bozmadan devam etmiş olursunuz.

Pastanın tarihçesi

Pastanın tarihçesi unun keşfinden oldukça kısa bir süre sonrasına dayanıyor. Antik Roma uygarlığında dahi tüketildiği bilinen pasta, o yıllarda ''placenta'' adıyla anılmış. Eski kaynaklarda yazılı olarak rastlanan bazı bulgular pastanın tarihinin Ortaçağ İngilteresi'ne kadar dayandığını gösteriyor. 18. yüzyılda pastanın mayalanmadan hazırlanan, bugünkü hali ortaya çıkıyor. Çikolatalı, meyveli ve diğer alternatif pasta çeşitleri ise zamanla keşfediliyor ve yüzlerce pasta tarifi ortaya çıkıyor. Türkiye'de pastacılığın gelişimi 19. yüzyıla tarihleniyor. 19. yüzyılda Rusya ile etkileşime giren Karadeniz Bölgesi'nde pasta üretimine başlanıyor ve Türk aşçılarının maharetli elleriyle yeni keşifler yapılarak günümüze kadar Türkiye genelinde yaygınlaşıyor.

Pasta nasıl hazırlanır?

pasta kremasi

Pasta hazırlamak için hazır pasta keklerini kullanabilir ya da pastanızın kek hamurunu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Pasta yapımı, pasta keki hazır hale geldikten sonra arasına ekleyeceğiniz malzemelerle kolayca tamamlanıyor. Pastaların arasına ve üzerine eklenen çikolata sosu, krem şanti gibi malzemeleri hem hazır olarak satın alabilir hem evde kendiniz yapabilirsiniz. Yaş pasta yapımında pasta kekinin süt ile ıslatılması gerekiyor. Krem şanti hazırlamak için süt, şeker, un, buğday nişastası, yumurta sarısı ve tereyağı gibi çeşitli malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Mikser yardımıyla kar beyazlığına ulaşacak kadar karıştırdığınız bu malzemeler kısa bir süre sonra krem şanti haline geliyor. Krem şantileri pasta keki üzerine sıkmak için satılan krem şanti torbalarından satın alarak istediğiniz bölümlere krem şanti sıkabilirsiniz. Son olarak pasta kekinizin arasına meyve çeşitlerinden ince dilimler ekleyebilir, çikolata sosları ilave edebilir, pastanızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Pasta hangi mevsimde yenir?

Pastalar dört mevsimde de taze olarak satılabilen hazır gıda türlerinden. Ev yapımı pastalar, hazır pastalara göre daha sağlıklı ve daha hijyenik koşullarda yapılıyor. Bu nedenle uzmanlar genellikle ev yapımı pastaların daha sağlıklı olduğunu dile getiriyor. Çoğunlukla doğum günü kutlamalarında ve diğer kutlamalarda tercih edilen pastaları akşamları geç saatlerde tüketmemeniz gerekiyor. Diğer unlu mamül ürünleri gibi pastalar da karbonhidrat bakımından zengin oldukları için kilo oluşturmaya müsait besinler. Meyveli pasta türlerini satın alırken pastada kullanılan meyvelerin taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında üretilen pastaların meyveleri yaz meyveleri ise güvenle tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde kış aylarında üretilen pastalarda kullanılan meyvelerin de kış meyvelerinden elde edilmiş olması daha sağlıklı bir seçim oluyor.

Pasta seçerken nelere dikkat edilmelidir?

pasta cesitleri

Pasta seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, pastanın üretilme tarihi. Son derece hassas bir yiyecek olan pasta, içerdiği hamur ve kremalar nedeniyle kısa sürede bayatlayabiliyor ve bayatlamış bir pastayı tüketmek hazım ve sindirim başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle pasta seçerken üretim tarihine mutlaka dikkat etmelisiniz ve mümkün olduğunca günlük pastalar tercih etmelisiniz. Pastanın içerdiği meyve ve çeşitli aromalar da dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta. Farklı bitki ya da aromalara alerjiniz bulunuyorsa, satın almadan önce pasta içeriğini mutlaka öğrenmeniz ve alerjen maddeler bulunmamasına özen göstermeniz gerekiyor.

Pasta nasıl saklanır?

Pastalar süt, yumurta, krema gibi kolay bozulabilen çeşitli içeriklere sahip olduklarından güvenle muhafaza edilmeleri gerekiyor. Pastayı saklamanın en iyi yolu, satın alırken verilen karton kutusuyla birlikte buzdolabına koymak ve sıcak havayla temas etmesini engellemek. Ancak buzdolabı da pastayı yalnızca belirli bir süre boyunca bozulmadan muhafaza edebiliyor ve fazla bekleyen pastalar buzdolabında olsalar dahi bozulmaya uğruyor. Bu nedenle bir pastanın buzdolabında en fazla üç gün boyunca bekletilmesi öneriliyor. Pasta saklamak için tercih edilen bir diğer yöntem ise kapaklı pasta servis tabakları. Ağzı kapalı ve yuvarlak formatta olan pastaları bu saklama kaplarını tercih ederek buzdolabında koruyabilirsiniz. Baton formlu yaş pastalar için ise baton saklama kapları bulunuyor. Bu saklama kaplarını kullanarak pastaların yaklaşık 3 gün taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Pasta nasıl pişirilir?

pasta tarifleri

Pasta yapımında en önem verilmesi gereken nokta, pasta kekini doğru şekilde pişirmek diyebiliriz. Pasta keki yapılırken un, şeker, yumurta, kabartma tozu, vanilya ve yağ karıştırılıyor ve kek hamuru hazırlanıyor. Bu hamur hafif yağlanmış fırın tepsisine dökülüyor. Tepsiyle birlikte önceden ısıtılmış fırına verilerek 150 ile 180 derece arasında pişiriliyor. Ortalama 30-35 dakikalık bir pişme süresi bulunan pasta keki, bu sürenin sonunda hazır hale geliyor. Tercihe göre seçilecek kakao sosu, damla çikolata, meyve ya da krema gibi malzemelerle süsleniyor ve pasta hazır hale getiriliyor. Bazı pasta keklerinin farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanması gerekiyor. Bu tip alternatif pastalardan hazırlamak istiyorsanız, tercih ettiğiniz pastanın kendine özel pişirme tarifine uymanız öneriliyor. Eğer kek pişirmek için vaktiniz yoksa marketlerde satılan hazır pasta keklerinden satın alarak hızlı bir şekilde pastanızı hazırlayabilirsiniz.

Pasta nelerle iyi gider?

Tatlı yiyeceklerin en sevilenleri arasında yer alan pasta, son derece doyurucu bir lezzete sahip olmasıyla kendi başına kutlamaların yıldızı diyebiliriz. Bu özelliği sayesinde çok fazla yiyecekle birlikte tüketilmiyor. Özellikle başka bir tatlıyla birlikte pek tercih edilmeyen pasta, farklı bir lezzet aranması durumunda tuzlu krakerlerle servis edilebiliyor. Tuzlu aperatifler pastanın içindeki şeker tadını dengeliyor ve tüketicinin fazla şekerden rahatsız olmasını engelliyor. Meyve suyu, kola, buzlu çay ve kahve ise pastayla birlikte en iyi giden içecekler arasında.

Pasta yerine ne tüketilebilir?

Pasta besin değişim listelerinde diğer unlu mamül türleriyle aynı kefeye konuluyor. Eğer pasta tüketemeyen biriyseniz pasta yerine tavsiye edilen besinler 2.5 ekmek değişimi, 1/2 süt değişimi, 3 yağ değişimine tekabül ediyor. Bunun dışında diyet yapan biri değilseniz meyveli, kakaolu veya sade olarak yapılan kek türlerini pasta yerine tercih edebilirsiniz. Pasta yüksek miktarda şeker içeren bir besin. Bu nedenle diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor tavsiyesi almadan pasta tüketmesi önerilmiyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan