FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
Baklava Kaç Kalori?

Baklava Kaç Kalori?

160 gr
Porsiyon (Orta)
659
kcal
Karbonhidrat78.97 gr%63
Protein12.36 gr%10
Yağ34.36 gr%27

Karb.

78.97 gr. (%63)

Protein

12.36 gr. (%10)

Yağ

34.36 gr. (%27)

Baklava Besin Değerleri

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)49.35678.97
Protein (g)7.72612.36
Yağ (g)21.47534.36
Lif (g)2.9854.78
Kolesterol (mg)36.46858.35
Sodyum (mg)27.89844.64
Potasyum (mg)256.974411.16
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Kalsiyum (mg)37.5860.13
Vitamin A (iu)144.485231.18
Vitamin C (mg)1.4872.38
Demir1.342.14
100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)49.35678.97
Protein (g)7.72612.36
Yağ (g)21.47534.36
Lif (g)2.9854.78
Kolesterol (mg)36.46858.35
Sodyum (mg)27.898 44.64
Potasyum (mg)256.974411.16
Kalsiyum (mg)37.5860.13
Vitamin A (iu)144.485231.18
Vitamin C (mg)1.4872.38
Demir1.342.14
Baklava besin değerlerini öğrendiniz, Baklava tarifini öğrenmek için tıklayın
Baklava kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Baklava besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Baklava için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Baklava hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

1 Dilim Baklava Kaç Kalori?

Baklavanın 100 gramında 412 kalori bulunmaktadır. Baklavanın 1 porsiyonu (160 gr) 659 kalori, 1 dilimi (40 gr) 165 kaloridir. Baklavanın 100 gramı 49.36 gram karbonhidrat, 7.73 gram protein, 21.48 gram yağ, 2.99 gram lif içermektedir.

Baklava, şerbetli tatlılar arasında özel bir yere sahip olup lezzetiyle tatlı krizlerini bastırır. Fakat yüksek şeker ve yağ içeriği nedeniyle porsiyon kontrolü gerektirir. Kalori takibini kolayca yapmak için Diyetkolik uygulamasını indir!

Birçok insanın severek yediği tatlıların başında gelen baklava, şerbetli tatlılar arasında öne çıkıyor. Ancak şeker ve karbonhidrat oranı yüksek olan bu tatlıyı tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Evinizdeki malzemeler ile de kolaylıkla yapabileceğiniz baklava, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi.

Baklavanın tarihçesi

1 Dilim Baklava Kaç Kalori?

Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava, farklı milletler tarafından da sahipleniliyor. Araştırmalar ve kaynaklar baklavanın Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu gösteriyor. Zaman içerisinde de Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini alıyor. Özellikle Gaziantep yöresinin baklavası çok meşhur. Günümüz kültürüne katılımı açısından baklava, köken olarak İskilip'li ve doğal olarak bir Türk tatlısı. Antik çağdaki İskilip'in şifa olan anlamı da var. Bu da baklavanın bir ilaç olarak üretilmiş olduğunu gösteriyor. Diğer yandan baklavanın tarihi Asurlulara kadar uzanıyor. Ancak Asurlularda bu tatlı, iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilerek fırında pişirilmesi ile yapılıyordu.

Baklava, benzerliği nedeni ile Yunan ve Bizans tatlısı olarak da görülüyor. Ancak dünyaca ünlü yemek uzmanı Charles Perry, bu tatlıların hamur içermediğini göstererek baklava olmadığını belirtiyor. Bu tatlılar fındık ve balın karıştırılmasıyla yapılıyordu ve bugünkü helvaya benziyorlardı. Charles Perry, yufka içerisine çeşitli malzemeler koyularak yapılan tatlıların Türk kökenli olduğunu ve bu tekniğin de Orta Asya Türk kökenine dayandığını belirtiyor. Baklava benzeri bir tatlıya dair ilk kayıtlar ise Moğol hanedanlığı zamanındaki bir yemek kitabına dayanıyor. Baklava ile ilgili en eski Osmanlı kaydı ise Fatih dönemine ait Topkapı Sarayı mutfak defterlerinde yer alıyor. Bu kayıtlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun hemen her yöresinde bilinen baklavanın daha çok Saray’da, konaklarda, ziyafetlerde ve şenliklerde tüketildiği anlaşılıyor. Azerbaycan’ın Orta Asya’dan Anadolu’ya göçenlerin yolu üzerinde olduğuna dikkat çeken Perry, baklavayı da göçebe Türkler’in bu bölgedeki yerleşik İranlılar ile iletişiminin bir sonucu olarak ortaya çıktığını savunuyor. Yufkayı temel gıda olarak kabul eden göçebe Türkler, tek tek açılmış ve pişirilmiş yufkalar arasına çeşitli harçlar koyarak katmerli hamur işleri oluşturuyorlardı. Ayrıca kaymak ve bal gibi tatlandırıcıları harç olarak kullanarak çok katlı yufkadan hamur tatlıları yapıyorlar. Bunlar da baklavanın kökeni olarak kabul ediliyor.

Baklava nasıl yapılır?

Baklava nasıl yapılır?

Herkesin severek yediği baklavayı sürekli dışarıdan satın almanıza gerek yok. Baklavayı evde kendi imkanlarınız ile de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Baklavanızın hamuru için malzemeler: 2 adet yumurta, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı sirke, yarım çay kaşığı tuz, 4.5 su bardağı un, yarım paket kabartma tozu ve içerisine serpmek için 2.5 su bardağı dövülmüş ceviz.

Şerbeti için malzemeler: 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve yarım limon.

Unu karıştırma kabına aldıktan sonra üzerine tuzunu ve kabartma tozunu dökün. Ortasını havuz gibi açın ve yumurtaları buraya kırın. Sıvı yağı, sütü ve sirkeyi döktükten sonra da ortadan başlayarak hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru yuvarlayarak kalın bir fitil haline getirin. Fitili önce 3 eşit parçaya bölün ve bu üç hamurdan da 17 dilim hamur kesin. Bu hamurların üzerine de nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde iyice açın. 3 tane 17 kat baklava hamurunu açtıktan sonra üst üste koyun. İlk 17 katlı hamuru yağladığınız tepsiye yerleştirin ve üzerine öğüttüğünüz cevizin yarısını serpin. İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştirerek kalan cevizi üzerine dökün. Son parça 17 katlı hamuru da yerleştirdikten sonra bıçak yardımı ile içeri doğru itin. Baklavanızı dilimledikten sonra da üzerine eritilmiş olan tereyağını dökün. Yağını çektikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. 20 dakika sonra fırının derecesini artırın. Kızarana kadar piştikten sonra soğumuş şerbeti sıcak baklavanın üzerine yavaşça dökün. Şerbetini iyice çektikten sonra da servis edin.

Baklava nasıl saklanır?

Baklava, ağır bir tatlı olduğu için hemen tüketilemeyebiliyor. Bu durumda tazeliğini koruyabilmesi için iyi bir şekilde saklanması gerekiyor. Bazı durumlarda baklava, bir gün ya da bir hafta boyunca rahatlıkla saklanabiliyor. Fakat baklavanın ilk günkü tazeliğini koruması için bazı önemli noktaları bilmek gerekiyor. Baklava, çok şeker içeren bir tatlı olduğu için buzdolabında saklamak çok doğru bir saklama yöntemi değil. Çünkü baklava buzdolabına konduğu zaman hızlı bir şekilde daha da şekerleniyor. Bu durumda baklavanın tadı bozuluyor ve şeker oranı artıyor. Bu yüzden baklavayı saklarken buzdolabı yerine hem kuru hem de serin olan ortamlarda saklamak gerekiyor. Ancak baklavanın güneş görmemesi ve nemli olan ortamlarda saklanmaması gerekiyor. Aksi takdirde çok hızlı bir şekilde bozulabiliyor. Almış olduğunuz baklava kuru baklava ise şerbetsiz oluyor. Bu tür baklavayı kuru ve serin ortamlarda çok daha uzun bir süre boyunca ve çok daha kolay bir şekilde saklayabilirsiniz. Ancak şerbetli olan klasik baklavaların şekerlenme olasılığı yüksek. Bu yüzden de bu tür baklavaları olabildiğince hızlı bir şekilde tüketmek gerekiyor. Eğer hızlı bir şekilde şerbetli baklavayı tüketemiyorsanız kuru ve serin olan bir ortamda saklamanız oldukça önemli. Bu şekilde saklanan şerbetli baklavalar 3 ile 5 gün boyunca tazeliğini koruyor.

Evde yaptığınız baklavanın daha uzun süre dayanmasını isterseniz tatlınızın şerbetine limon koyabilirsiniz. Limon, şerbetin zaman içerisinde kristalleşerek şekerlenmesini önlüyor. Limon kullanımı hem tatlınıza hoş bir aroma kazandırıyor hem de tatlınızın şerbetini uzun süre muhafaza ediyor. Ancak baklavayı çok daha uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımları. Baklavayı, vakumlu kaplarda ya da ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucu içinde saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken, baklavanın şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmak. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ise ilk günkü tazeliğini koruyor olacak.

Baklava alırken nelere dikkat edilmeli?

Baklava alırken nelere dikkat edilmeli?

Tatlı konusunda geniş bir kültüre sahip olan Türk insanının en fazla tükettiği tatlıların başında baklava geliyor. Ancak özellikle bayramlarda ve özel günlerde talebin yoğun olduğu baklavayı alırken kişilerin oldukça bilinçli olması ve bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Baklavanın kalitesi tadından anlaşılacağı için tüketiciler baklavayı almadan önce mutlaka bir dilim tatmalı. Damakta güzel bir tat bırakan ve mideye dokunmayan baklava kaliteli bir baklava anlamına geliyor. İyi bir baklavanın rengi de altın sarısına yakın oluyor. Ayrıca baklavanın diri görünmesi de önemli. Çatal batırıldığında ses duyulursa bu da yufkanın ince açıldığına ve baklavanın iyi piştiğine işaret ediyor. Yufkası ne kadar ince açılmış olursa baklava da o kadar lezzetli oluyor. Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse bu durum tatlıyı ağırlaştırıyor. Doğru baklava seçiminde şerbet fazla miktarda olmamalı. Aynı zamanda baklavanın kokusu da tazeliği ve kalitesi hakkında bilgi veriyor. Eğer burnunuza tereyağı, fıstık ya da ceviz kokusu geliyorsa doğru bir seçim yapıyorsunuz demek oluyor. Çünkü iyi bir baklava her şeyden önce kaliteli malzemelerden oluşuyor. Sağlığınız açısından merdiven altı imalathanelerde nasıl şartlarda üretildiğini bilmediğiniz ve içerisinde ne gibi malzeme kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmadığınız baklavaları asla tüketmemeniz gerekiyor.

Sayfayı Paylaş

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail