Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Hindi Göğüs (Beyaz Eti Pişmiş)

Hindi Göğüs (Beyaz Eti Pişmiş)

40
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)0.0
Protein (g)29.51
Yağ (g)1.79
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)70.0
Sodyum (mg)114.0
Potasyum (mg)297.0
100 gr
Kalsiyum (mg)14.0
Vitamin A (iu)9.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir0.97
100 gr
Karbonhidrat (g)0.0
Protein (g)29.51
Yağ (g)1.79
Lif (g)0.0
Kolesterol (mg)70.0
Sodyum (mg)114.0
Potasyum (mg)297.0
Kalsiyum (mg)14.0
Vitamin A (iu)9.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir0.97

Hindi göğüsün 100 gramında 136 kalori bulunmaktadır. 1 köfte kadar ( 30 gr) hindi göğüs 41 kaloridir. Hindi göğüsün 100 gramı 29.51 gram protein, 1.79 gram yağ içerir. Hindi göğüs karbonhidrat içermez.

 

Tavuk eti ile benzer lezzete sahip olan hindi, zengin besin değerine sahip, oldukça yararlı bir beyaz et çeşidi. Tam bir protein deposu olmasının yanında düşük yağ oranıyla da sporcular için oldukça ideal bir besin. Yağ oranının düşük olması diyet yapanlar için de avantaj sağlıyor. Hindi nasıl pişirilir? Nasıl seçilir? Nasıl saklanır? Faydaları nelerdir? gibi merak edilen soruların cevaplarını rehber niteliğindeki bu yazıda bulabilirsiniz. 

Hindinin faydaları nelerdir?

hindi tarifi

İçerisinde oldukça az yağ barındıran hindi eti bu özelliğiyle kalp ve damar sağlığına oldukça iyi gelen bir besin. Hindi etinde bulunan yağ miktarı kırmızı ette bulunan yağ oranının yarısı kadar. Tavuk ile kıyaslandığında ise tavuğa göre daha az yağ içeriyor.

Hindi eti, aynı zamanda mineral yönünden de oldukça zengin. İçerisinde yüksek miktarda çinko bulunuyor. Bu da yaraların iyileşmesinde, bağışıklık sisteminde, protein ve karbonhidratların sindirilmesinde oldukça faydalı. Fosfor ve magnezyum da içeren hindi eti özellikle siyah olan etinde önemli miktarda demir bulunduruyor.

Hindi eti protein yönünden en zengin besinlerden biri. Neredeyse dana eti kadar protein içeriyor. Bu yönüyle spor yapanlar için son derece faydalı. Hindi etinin mutluluk verdiği de söyleniyor. İçerisinde bulunan “Tryptophan” maddesi vücutta mutluluk hormonu olan “Serotonin”e dönüşüyor. Bu madde sayesinde mutluluk veren besinler arasında önemli bir yere sahip diyebiliriz.

Antioksidan özelliklere de sahip olan hindi eti yaşlanmayı geciktirerek daha dinç kalmayı sağlıyor. Neredeyse kırmızı et ile eşit protein oranına sahip olan hindi, kırmızı ete göre çok daha ekonomik olmasıyla da rahatlıkla tüketilebilecek faydalı bir besin. 

Hindi nasıl yetiştirilir?

hindi

Hindinin ana vatanı Orta Amerika. Daha sonra evcilleştirilerek Avrupa'ya ve Dünya'ya yayılıyor. Hindi tavukla benzer koşullarda yetiştirilse de bakımı biraz daha özen isteyen bir canlı. Hindi bünyesi tavuğa göre daha hassas ve kolaylıkla hastalanıp ölme ihtimali var.

Hindi yetiştiriciliği için en önemli kriterlerin başında hayvanları seven biri olmanız geliyor. Çünkü günlerinizin çoğunluğu onlarla ilgilenerek geçiyor. Bu iş için bol miktarda zamana da ihtiyacınız var. Tüm gününüzü onlara ayırarak yemini, suyunu verme, kümes temizliği, hastalıklara karşı koruma gibi işleri ihmal etmemeniz gerekiyor.

Bir diğer önemli nokta hindinin yetiştirildiği kümeste tavuk bulunmaması gerektiği. Çünkü tavuktaki olası hastalığın hindiye bulaşma tehlikesi var. Hindiyi beslemek de tavuğa göre daha farklı. Hindi bol protein ile besleniyor. Hindilerin geniş bir alanda olmaları gerekiyor. 5 hindi için 35 metrekare bir alan yeterli oluyor.

Doğru hindi türünü seçmek de hindi yetiştiriciliği için önemli. Genellikle tercih edilen geniş göğüslü beyaz hindiler oluyor. Modern bir ırk olan bu hindiler küçük otlaklarda yetiştirilebiliyor. Kısa sürede gelişerek et verecek seviyeye geliyor. Tercih edilen bir diğer tür ise kahverengi olan hindiler. Amerika kökenli olan bu türün eti daha dolgun ve daha lezzetli diyebiliriz. 

Hindi seçerken nelere dikkat edilmeli?

hindi eti kalori

Organik ve besleyici bir et yemek için hindi seçimini doğru yapmanız gerekiyor. Sağlıklı bir et için hayvanın doğal beslenmesi önemli. Bunu anlamak ve doğru hindiyi seçmek için kanatlarının altına bakmalısınız. Sağlıklı bir hayvanın kanatlarının altı sarı renkte oluyor. Derinin altındaki sarı renk hindinin doğal beslendiğini ve sağlıklı yağlara sahip olduğunu işaret ediyor.

Hindinin sağlıklı olduğunu anlamanızın bir diğer yolu da tüylerine bakmak. Tüyleri tertemiz ve parlak olan hayvan daha sağlıklı oluyor. Organik hindinin hayvan yemi ve küspe ile değil doğada otlayarak beslenmesi gerekiyor. Bu nedenle hindi alırken öncelikle güvenilir çiftliklere bakmanız daha kaliteli bir hindi almanız konusunda size yardımcı olacak. Eğer ambalajlı hindi alacaksanız üretim yerine ve son kullanım tarihine bakmanız önemli. Hindinin kokusunda ve renginde anormal bir durum olmamalı. Ürün bilgisi yoksa ve açıkta satılıyorsa almamalısınız.

Hindi nasıl saklanır?

Tüm etlerde olduğu gibi hindi etinin de bakteri ve hastalık riskine karşı doğru koşullarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Eti buz dolabının en soğuk kısmında yani dondurucu bölümünde saklamalısınız. Bir defada tümünü birden tüketmeyecekseniz porsiyonluk parçalar halinde ayrı ayrı paketleyip dolaba koymalısınız. Çünkü dondurulup çözdürülmüş et tekrar dondurucuya atılmıyor. Aksi halde bakteri üretiyor ve bu halde tüketmeniz vücut sağlığınız için son derece zararlı olabiliyor. Eğer marketten ambalajlı bir şekilde almışsanız paketinden çıkarıp başka bir kaba almamalısınız. Aldığınız haliyle dondurucuya atmanız gerekiyor. Aksi durumda etin dayanma süresi etkileniyor ve daha çabuk bozuluyor.

Hindi eti buzdolabında 1-2 güne kadar, derin dondurucuda ise 6 aya kadar dayanabiliyor. Eğer et pişmiş olarak saklanacaksa buzdolabında 3-4 gün derin dondurucuda ise 2-3 ay tazeliğini muhafaza edebiliyor. Hindi etinin uzun süre oda sıcaklığında tutulması da insan sağlığı için zararlı. Bu nedenle hemen tüketmeli ya da dondurucuda saklamalısınız. 

Hindi nasıl pişirilir?

hindi nasil pisirilir

Hindi etini, pişirme öncesinde ve sonrasında bazı detaylara dikkat ederek oldukça kolay ve lezzetli bir şekilde pişirebilirsiniz. Lezzetli bir hindi pişirmenin en önemli püf noktası önceden marine edilmesi. Zeytin yağı, baharatlar, limon suyu, tuz ve biber ile birlikte marine işlemini gerçekleştirdiğiniz eti, bu şekilde buzdolabında 24 saat bekletin. Hindiyi ertesi gün dolaptan çıkararak oda sıcaklığına gelene kadar tekrar bekletmelisiniz. Bu şekilde sade olarak fırına sürebileceğiniz gibi içerisine birtakım baharatlar, tereyağı ya da fırın tepsisine sebzeler ekleyerek de pişirebilirsiniz.

Hindiyi pişirirken dağılmaması için bacaklarını çok sıkı olmayacak şekilde bir iple bağlarsanız etin bütün görüntüsünü korumuş olursunuz. Etin kuru olmasını istemiyorsanız pişme sırasında bir kabın içerisinde bir miktar su da fırına koymalısınız. Fırın içinde oluşan nemli hava etin daha yumuşak olmasını sağlıyor.

Fırının kapağını açıp sık sık kontrol etmek fırın ısısını düşürüyor. Bu da etin pişme süresini uzatıyor. Bu nedenle fırın kapağını çok fazla açmamalısınız. Hindinin iyi pişmesi için pişirme kabının büyüklüğü de önemli. Hindinin çevresinde 5 ila 7 cm arasında bir boşluk olması gerekiyor. Eğer aceleniz yoksa düşük derecede (150-160 derece) yavaş yavaş pişirirseniz çok daha lezzetli oluyor. Bu süre ortalama 3 saate denk geliyor. Hindinin daha lezzetli olması için pişme süresine yakın üzerine ballı su sürülmesi tavsiye ediliyor. Fırından çıkan hindiyi hemen servis etmeyip yaklaşık 1 saat kadar da dinlendirmelisiniz. 

Hindi nelerle iyi gider?

hindi kalori

Hindi eti tek başına oldukça doyurucu olmakla birlikte farklı lezzetlerle birlikte tüketilebiliyor. Ara sıcaklar ve salatalarla birlikte oldukça güzel bir uyum yakalayan bu yemek en çok pirinç pilavıyla birlikte tercih ediliyor. Tane tane pişirilmiş tereyağlı bir pirinç pilavı ile birlikte hindi eti son derece doyurucu ve lezzetli oluyor. Pirinç pilavı sade olabileceği gibi iç pilavı şeklinde de hazırlanabiliyor.

Pirinç tüketmek istemeyenler için bulgur ile yapılmış pilav da hindinin yanına çok yakışıyor. Hindi suyu ile birlikte yapılacak bulgur pilavı oldukça sağlıklı bir seçenek olabiliyor. Et yemeklerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de kuskus. Sadece haşlayarak ya da pilav şeklinde pişirilerek hindi ile birlikte tüketilebiliyor. Hindinin yanında olmazsa olmazlardan biri de salatalar. Çoban salata ya da mevsim yeşilliklerinden oluşan bol ekşili bir salata hindi yemeklerine eşlik ederek iyi bir uyum sağlıyor. Fırında patates de hindi etinin yanında tüketilebilecek bir alternatif. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan