Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kısır

Kısır

Tarifi
178
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)28.8124109209
Protein (g)4.17626099028
Yağ (g)3.41084683017
Lif (g)3.94408144378
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)187.36001851
Potasyum (mg)240.573808422
100 gr
Kalsiyum (mg)38.9467838963
Vitamin A (iu)86.4544192503
Vitamin C (mg)20.5527070801
Demir2.19699213327
100 gr
Karbonhidrat (g)28.8124109209
Protein (g)4.17626099028
Yağ (g)3.41084683017
Lif (g)3.94408144378
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)187.36001851
Potasyum (mg)240.573808422
Kalsiyum (mg)38.9467838963
Vitamin A (iu)86.4544192503
Vitamin C (mg)20.5527070801
Demir2.19699213327

Kısırın 100 gramında 162 kalori bulunmaktadır. Kısırın 1 porsiyonu ( 110 gr ) 178 kaloridir. 1 çorba kaşığı (15 gr) kısır 24 kaloridir. Kısırın 100 gramı 28.81 gram karbonhidrat, 4.18 gram protein, 3.41 gram yağ, 3.94 gram lif içermektedir.

Sağlık açısından son derece faydalı olan ve bulgur ile yapılan kısır, lezzetli ve besleyici bir yemek. Çay saati eşlikçisi olarak da oldukça popüler diyebiliriz. İster ana yemek ister atıştırmalık olarak hazırlanabilen kısır, içerisindeki birçok faydalı baharat ve yeşillikler ile çoğu insanın beğenisini kazanıyor.

Kısır nasıl yapılır?

kisir tarifi

Kısır, ince bulgur ile yapılan ve sağlıklı karbonhidrat içeren faydalı bir besin. Oldukça pratik olan kısırı evinizde kolaylıkla yapabilir ve misafirlerinize sunabilirsiniz. Kısır yapmak için malzemeler: 2 su bardağı ince bulgur, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet yeşil soğan, yarım demet maydanoz, yarım su bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı nar ekşisi, tuz, karabiber, pul biber, 1 adet sıkılmış limon, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı sumak, 2 adet kuru soğan, 1 su bardağı sıcak su. Geniş bir kaba bulguru alın. Bulgurun üzerini az miktarda geçecek şekilde sıcak suyu ilave edin. Bulgurun üzerini kapatarak yumuşaması için 30 dakika dinlendirin. Kuru soğanları ve sarımsağı ince ince doğrayın. Daha sonra sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Üzerine salçayı ilave ederek kokusu çıkana kadar kavurun ve soğumaya bırakın. Dinlenen ve yumuşayan bulguru elinizle yavaşça yoğurmaya başlayın. Bulgurun üzerine soğanlı ve sarımsaklı karışımı da ilave ederek iyice yoğurmaya devam edin. Daha sonra ise tuzu, sumağı, karabiberi, pul biberi, nar ekşisini ve limon suyunu katarak yoğurun. Dilerseniz marul ya da salatalık turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. 

Kısır nasıl saklanır?

Kısırı yapıldığı gün tüketmekte fayda var. Ancak yapıldığı gün yiyemediyseniz bir kaba koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklasanız dahi 1 günden fazla bekletmemeniz gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde kısırın içindeki soğan, yoğun bir koku yayıyor, bulgurlar şişiyor ve kısır su salıyor. Bu da lezzetinin bozulmasına neden oluyor. Kısırı saklamanın bir diğer yolu ise buzluğa atmak. Buzlukta sakladığınız kısırı yiyeceğiniz zaman dışarıda bekleterek çözdürmelisiniz. Ancak çözdürdüğünüz kısırı tekrar buzdolabına koymamalısınız. Aksi halde bakteri oluşumuna neden oluyor. Ayrıca buzlukta saklanan kısırın daha az soğan kokusu yayması da bir avantaj. 

Kısırın faydaları nelerdir?

Kısır, ince bulgurdan yapılan bir besin olduğu için bulgurun tüm faydalarını içeriyor. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı olan kısır, ara öğünde, öğle ve akşam yemeklerinde rahatlıkla yenebiliyor. Bitkisel protein, diyet lifleri, demir, potasyum, kalsiyum, A ve C vitaminleri içeren kısır, uzun süre tok tutuyor. C vitamini hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de metabolizma hızını yükselterek kilo verme sürecine destek oluyor. Ekonomik oluşunun yanı sıra içerdiği karbonhidrat değeri oldukça yüksek. Çinko, kepek, krom ve magnezyum bulgurun temel besin öğeleri. Ayrıca bunlara ek olarak tüm B vitaminlerini içinde barındırıyor. Lif açısından da oldukça zengin olan kısır, sindirim sistemine iyi gelerek kabızlık problemini de ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Folik asit içeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılıyor. Yüksek karbonhidrat değeri ile de enerji verme özelliğine sahip. Özellikle okul çağındaki çocukların vücut direncini koruyor. İçerisinde bulunan lif, kandaki yağ oranını düşürüyor ve kötü kolesterolün kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. B1 vitamini ise sinir ve sindirim sistemi için en önemli vitaminler arasında yer alıyor. Kısırda bazı sebzelerden daha fazla demir bulunuyor.

kisir

Bağırsak çalışmasını düzenliyor ve bağırsak kanseri riskini en aza indiriyor. Kısırlık bulgur şeker hastalığına, kalp ve damar hastalığına, kansere, kilo vermeye, kemik sağlığına, anemi hastalığına, Alzheimer hastalığına, safra taşlarına, dokuların güçlenmesine, saç sağlığına ve cilt sağlığına oldukça faydalı. Özellikle çocukların zihinsel gelişimi ve kemik yapısının oluşmasında kısırın içerisindeki bulgurun önemi büyük. Kısırın içine koyulan pul biber de bu yiyeceği sağlık açısından son derece faydalı bir hale getiriyor. Kırmızı pul biberde bulunan kapsaisin maddesi ağrıları azaltıyor ve migren gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Aynı zamanda pul biber, güçlü antioksidan özelliklerini sağlayan C, B6, E vitaminleri ile potasyum ve manganez içeriyor. Kısırın içerisinde bulunan yeşillikler ise kemik ve böbrek sağlığınızı desteklerken bağışıklık sisteminizi de güçlendiriyor.

Kısır nelerle iyi gider?

Ana bileşeni bulgur, salça, domates, maydanoz ve sarımsak olan kısır, bazı yörelerde nar ekşisi de eklenerek yapılan soğuk bir yemek türü. Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz usulü kuskus salatalarına benzeyen kısır, genellikle soğan, domates salçası, domates, maydanoz ve salatalık gibi sebzeleri de içeriyor. Kısırda pilavlık bulgurun yerine köftelik ince bulgur kullanılıyor. Kısırın içindeki bulgur, küflenmeye ve bozulmaya karşı da oldukça dayanıklı olduğu için bakteri oluşturma riski çok az. Bunun için özellikle uzun süre güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor. Bulgurun ufak yaşlardan itibaren düzenli olarak tüketilmesi ise ilerleyen yaşlarda hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Bu nedenle kısırın oldukça beğenilen ve tercih edilen bir yiyecek haline geldiğini söyleyebiliriz. Sos olarak da genellikle limon ve zeytinyağı tercih ediliyor.

Kısır Türk kültüründe özellikle çay ile beraber ya da çayın önünden servis ediliyor. Türkiye'de özellikle Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Karaman, Konya, Gaziantep, Kilis, Antakya ve Kahramanmaraş'ta çok sık tüketiliyor. Şanlıurfa'da kısır farklı şekilde yapılıyor ve daha çok kadın günü ya da altın günü gibi günlerde servis ediliyor. Ayrıca kısır, turşu ve marul gibi yeşilliklerle oldukça iyi gidiyor.

Kısır yapılırken nelere dikkat edilmeli?

kisir tarifleri

Beğenilerek tüketilen ve ikram olarak sıklıkla sofralarda yer alan kısır, içerisinde bol miktarda malzeme bulunduruyor. Ana malzemesi ince köftelik bulgur olan kısırın içerisine lezzetini artırmak için birçok baharat, salata sosları ve maydanoz gibi yeşillikler ekleniyor. Pratik yapımı ve lezzetli tadı ile kısır birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak kısırın daha da lezzetli olması için birkaç püf noktası bulunuyor. Kısır yapımına başlarken bulguru mutlaka kapaklı olan derin bir kabın içerisine almanız gerekiyor. Özellikle saklama kapları yerine tencere kullanabilirsiniz. Çünkü tencereler ısıyı daha iyi muhafaza ediyor ve daha kısa sürede soslanmaya hazır hale getiriyor. Böylece zamandan da tasarruf etmiş oluyorsunuz.

Bulgurun şişme aşamasında ise birçok kişi sadece ılık ya da sıcak su ile bulguru ıslatıyor ve kapalı kapta beklemeye bırakıyor. Ancak bu aşamada şişirme suyuna baharatları da eklemek gerekiyor. Bu sayede bulgurlar şişme için beklerken baharatların lezzeti bulgura geçiyor. Bulgur bekletme kabının içine bir adet limonun suyunu eklemek ise ekşiliğin kalıcı olmasına yardımcı oluyor. Ekşi tatları seviyorsanız da servis etmeden önce bir miktar nar ekşisi ilave ederek tatlandırabilirsiniz. Bulguru şişmeye bırakırken suyunu doğru bir şekilde ayarlamak da önemli bir nokta. Çünkü kaynar ya da çok sıcak su eklerseniz kısır cıvık oluyor. Suyu az gelirse de kısırın sert olmasına sebep oluyor. Bulgurları salça ile birlikte bir süre kavurursanız kısırınız çok daha lezzetli oluyor. Çünkü çiğ bir şekilde salça eklemek, kavurduğunuzdaki gibi lezzet vermiyor. Aynı zamanda yeşilliklerin yanı sıra domates kullanmamalısınız. Çünkü domates kullanımı, kısırın sulanmasına neden oluyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan