Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Lavaş Ekmeği

Lavaş Ekmeği

184
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)57.51
Protein (g)7.0
Yağ (g)2.23
Lif (g)3.16
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)582.0
Potasyum (mg)135.0
100 gr
Kalsiyum (mg)57.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir1.07
100 gr
Karbonhidrat (g)57.51
Protein (g)7.0
Yağ (g)2.23
Lif (g)3.16
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)582.0
Potasyum (mg)135.0
Kalsiyum (mg)57.0
Vitamin A (iu)0.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir1.07

Lavaş ekmeğinin 100 gramında 284 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) lavaş ekmeği 185 kaloridir. Lavaş ekmeğinin 100 gramı 57.51 gram karbonhidrat, 7 gram protein, 2.23 gram yağ, 3.16 gram lif içermektedir.

Anadolu’nun farklı kültürlerinde değişik isimlerle anılan ve tarihi oldukça eskilere dayanan lavaş UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Varlıklar Listesi'nde yer alıyor. Yufkayla sıklıkla karıştırılan lavaşın tek farkı yapımında maya kullanılmaması. Un, su ve tuzdan yapılan hamurdan küçük parçaların koparılması, bu parçaların oklavayla yuvarlak şekilde açılması ve istenilen inceliğe kavuştuktan sonra genellikle tandır adı verilen toprak ya da taş fırınlarda pişirilmesi sonucu ortaya çıkan lavaş bol miktarda yapılarak uzun süre saklanabiliyor.

Lavaşın faydaları nelerdir?

lavas

Her besin gibi ölçülü tüketilmesi tavsiye edilen lavaş, normal ekmeğin içerdiği tüm besin değerlerini içeriyor. Tam buğday unundan yapıldığı takdirde ekmek yerine tercih edebileceğiniz lavaş karbonhidrat bakımından oldukça zengin. İçerdiği yüksek demir oranının yanı sıra B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri sayesinde beyin sağlığını olumlu etkiliyor. Folik asit bakımından da zengin bir besin kaynağı olan lavaşın lif içeriği ise sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek oluyor. 

Lavaşın tarihçesi

Hepimizin bildiği üzere lavaşın Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde değişik isimlerle anılan lavaş mayasız hamurdan yapılan yufkalardan epey farklı. Mayalı hamurdan elde edilen lavaşın Orta Asya’da göçebe hayatı yaşayan Türkler tarafından bulunduğu ve yapıldığı söyleniyor. Tarihi kaynaklarda da lavaş adı ile geçen bu besinin kebapla birlikte yüzyıllardır yendiği de bilgiler arasında. Doğu Anadolu’daki komşu ülkelerin mutfak kültürlerinde de lavaşla ince ekmek adıyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle Osmanlı mutfağında bolca tüketilen lavaş o dönemde bu bölgede de ince ekmek olarak anılıyordu. Özellikle Erzurum ili ve çevresinde yaygın olarak tüketilen lavaşın İstanbul gibi büyük şehirlerde de yöresel üreticiler tarafından üretildiğini görebilirsiniz.

Lavaş hangi mevsimde yenir?

lavas kalori

Lavaş mahalle kültürüne dayandığı için Anadolu’da yıllardır imece usulü yapılıyor. Köy yerlerinde tandırı olan bir evde toplananlar hep beraber bir araya getirdikleri malzemelerle iş paylaşımı yaparak bol miktarda lavaş pişiriyorlar. Daha sonra lavaşlar yapanlar arasında bölüşülüyor. Nadir de olsa İstanbul’un köylerinde de imece usulüyle lavaş yapıldığına rastlayabilirsiniz. Kentlerde ise lavaşı tandır fırınlarından temin edebilirsiniz. Öte yandan bazı restoranlar da kendi lavaşlarını üretebiliyor. Uygun koşullarda saklanması oldukça basit olan lavaşları dilediğiniz mevsimde yiyebilirsiniz. 

Lavaş alırken nelere dikkat edilmelidir?

Sağlıklı yöntemlerle muhafaza edilmiş lavaşlar uzun süre dayanabiliyor. Ancak yapısı oldukça kuru ve sert olduğu için bayat olup olmadığını anlamak biraz zor. Yeterli miktarda pişirilip pişirilmediğini anlamak için kahverengi gözeneklere sahip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Öte yandan uzun süre bekletilmiş olup olmadığını anlamak için küflenip küflenmediğini de kontrol etmelisiniz. Ayrıca saklandığı yerde diğer gıdalardan koku çekip çekmediğini anlayabilmek için satın almadan önce koklamakta fayda var. Lavaş nasıl saklanır? Ne kadar sürede tüketilmelidir?

Lavaş nasıl saklanır? Ne kadar sürede tüketilmelidir?

lavas tarifi

Lavaşı pişirip soğuttuktan sonra bez örtülere sararak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Özellikle kış aylarına hazırlık amacıyla yapılan lavaşlar üst üste konarak serin bir yerde saklanmalı. İyice kurutulmuş olması ve serin yerlerde tutulması oldukça önemli. Herhangi bir küflenme gözlemlendiğinde lavaşları kesinlikle tüketmemek gerekiyor.  

Lavaş nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

Lavaş yalnızca un, su ve tuz içerdiğinden yapımı oldukça basit. Anadolu’da genellikle maya kullanılarak yapılan ince ekmeklere lavaş dense de bazı yörelerde mayasız olarak da yapıldığını görebilirsiniz. Malzemeleri karıştırarak elde ettiğiniz hamurdan halk arasında beze denilen küçük parçalar koparın. Oklava yardımıyla hamurları açarak tandır ateşinde sac üzerinde altlı üstlü pişirin. Hazır olan lavaşları soğuduktan sonra sırayla diğer lavaşların üstünde biriktirin. Az yer kapladığı için çok sayıda yaparak biriktirebileceğiniz lavaşları yiyeceğiniz zaman su ile ıslatarak ya da sıcak buharla yumuşatarak sertliğini ve kuruluğunu alabilirsiniz.

Lavaş nelerle iyi gider?

lavas yapimi

Ülkemizde en çok dürüm hazırlarken kullanılan lavaşlar tüm kebap çeşitlerinin de olmazsa olmazı. Kebap ile eşsiz bir lezzet oluşturan lavaş ekmekleri kahvaltının da vazgeçilmez tatlarından biri. Genellikle çiğ köfte, Adana ya da Urfa kebapla tercih edilen lavaş kaşarlı et dürüm, tavuk döner dürüm, tantuni ya da diğer et çeşitleri ile hazırlanan dürümlerde de tercih ediliyor. Kimi yörelerde lahmacunda da kullanılan lavaşları ince açıldığı takdirde evde de bu amaç için kullanabilirsiniz. Lavaşa en iyi eşlik eden içecek ise elbette ki ayran. Lavaş aynı zamanda etin yanında soğan ve maydanoz ile hazırlanan garnitürlerle de iyi gidiyor.

Lavaş yerine ne kullanılabilir?

Türk mutfağına has yöresel lezzetlerden biri olan lavaş asıl lezzetine tandır ateşinde pişirildiğinde kavuşuyor. Evlerde tandır ateşi olmadığından ocak üzerinde sac tavada da kolayca lavaş yapabilirsiniz. Lavaş yerine un, su ve tuz ile hazırlayabileceğiniz bir hamurdan elde ettiğiniz küçük parçaları merdane ile açarak sac tavada altlı üstlü pişirebilirsiniz. Öte yandan lavaş bulamadığınız durumlarda yerine hazır yufka da tercih edebilirsiniz. Şayet pişirme imkanınız yoksa marketlerden ya da fırınlardan temin etmeniz de elbette mümkün.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan