Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Mısır (Pişmiş)

Mısır (Pişmiş)

96
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)20.98
Protein (g)3.41
Yağ (g)1.5
Lif (g)2.4
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)2.0
Potasyum (mg)123.0
100 gr
Kalsiyum (mg)6.0
Vitamin A (iu)65.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir0.588
100 gr
Karbonhidrat (g)20.98
Protein (g)3.41
Yağ (g)1.5
Lif (g)2.4
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)2.0
Potasyum (mg)123.0
Kalsiyum (mg)6.0
Vitamin A (iu)65.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir0.588

Pişmiş mısırın 100 gramında 96 kalori bulunmaktadır. Pişmiş mısırın 1 kavanozu (200 gr) 192 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 10 kaloridir. Pişmiş mısırın 100 gramı 20.98 gram karbonhidrat, 3.41 gram protein, 1.5 gram yağ, 2.4 gram lif içermektedir.

Genellikle sebze olduğu düşünülen mısır bolca lif, mineral ve antioksidan içeriyor. Mısırdan elde edilen gıdaların arasında mısır unu, mısır şurubu ve mısır yağı gibi birçok ürün bulunuyor. Genellikle sarı rengiyle bilinmesine rağmen çeşitli bölgelerde kırmızı, turuncu, mor, beyaz ve mavi renkli olanları da mevcut. Mısır yüksek miktarda karbonhidrat ve az miktarda protein de içeriyor. 

Mısırın önemli özellikleri 

misirin faydalari

Bol miktarda vitamin ve mineral içermesiyle bilinen mısırın içerisinde B6, magnezyum, çinko, demir ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineraller bulunuyor. Glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselip düşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden uzun süre tokluk sağlamadığını ve çabuk acıktırdığını söylemek mümkün. Genetiği en çok değiştirilen besinlerden biri olduğu için de kesinlikle dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Mısırın tarihçesi 

Mısırın ilk olarak 7.000 yıl önce Meksika’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Bir çeşit yabani ot olan teosinte mısırın bilinen ilk şekli. Teosintenin yapısı, bugün bildiğimiz anlamdaki mısırdan çok daha farklıydı. Bu bitkinin koçanları küçüktü ve koçanların arası da sık değildi. Darı olarak da bilinen bu bitki zamanla Kuzey ve Güney Amerika’ya da yayıldı. Kuzey ve Güney Amerika’nın çoğu bölümünün ana yiyeceği zamanla darı oldu. Kristof Kolomb Amerika kıtasını keşfettiğinde mısırı da keşfetmiş oldu. Amerikan yerlileri, Avrupalılara darı ekmeyi ve yetiştirmeyi öğretti. Öncesinde Avrupa ve dünyanın geri kalanı mısır hakkında hiçbir bilgiye sahip değildi.

Mısır nasıl yetiştirilir? 

misir nasil yetistirilir

Mısırı toprağa ekerken toprağın ılık olmasına dikkat edilmeli. Bitkinin toprağa ekilebilmesi için sıcaklığın en az 13 derece olması gerekiyor. Mısır tohumlarını ekmenin en iyi yolu bitkileri teker teker ekmek. İki haftada bir yeni darı ekmek, yıl boyu mısır elde edilmesini sağlıyor. Darı, nemli toprağa ekilecekse 12 mm derinliğe, kuru toprağa ekilecekse 12-25 mm derinliğe ekilmeli. Ayrıca farklı mısır türleri de birbirlerinin çok yakınında olmamalı. Mısır sıralarını sığ bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Böylelikle köklere zarar vermemiş olursunuz. Yağmurun olmadığı zamanlarda mısırın yeterince nem alması için bitkiyi düzenli olarak suladığınızdan emin olmalısınız.

Mısır hangi mevsimde yenir?

Mısır, yetişmek için sıcak iklim koşullarına ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere sıcak olan birçok bölgede rahatlıkla yetiştirilebiliyor ve bu nedenle mayıs ayından eylül ayının sonuna kadar tüketilebiliyor. Dolayısıyla mısırı taze olarak tüketmek için en iyi mevsim yaz mevsimi. Yılın diğer aylarında market raflarında da mısır kolaylıkla bulunabiliyor fakat diğer aylarda tüketilecek mısırın yaz aylarında yenen mısıra göre tadında önemli farklılıklar bulunuyor. Öte yandan mısır yağı, mısır unu ve mısır şurubu gibi ürünler yıl boyunca market raflarında bulunabiliyor.

Mısır seçerken nelere dikkat edilmeli? 

haslanmis misir kalori

Pazarda ve manavda gölgelik bir alanda saklanan mısırı seçerken serin olmasına dikkat edilmeli çünkü ısı, bitkinin içindeki şekeri gerçekten hızlı bir şekilde nişastaya çeviriyor. Özellikle marketlerde satılan mısırların buzdolabında saklanması büyük önem taşıyor. Mısır, mümkünse ilk olarak toplandığı zamanda satın alınmalı. Üst üste yığılmaları, mısırların ısı ve dolayısıyla daha fazla nişasta üretmesine neden oluyor. Bitkinin kenarındaki yaprağın yeşil, taze ve sert bir görünüme sahip olmasına dikkat edilmeli. Mısırın üst bölümünde yer alan koçanların küçük olması gerekiyor. Bu yüzden üst bölümünde büyük koçanların yer aldığı mısırlar tercih edilmemeli.

Mısır nasıl saklanır? 

Mısırın kenarındaki yapraklar nemin ve tazeliğin korunmasını sağlıyor. Eğer mısırın kenarındaki yapraklar koparılırsa mısır daha çabuk kuruyup bozulabiliyor. Bu yüzden yaprakların baş kısımlarını bile soymamak gerekiyor. Bunlara ek olarak mısır saklanırken mutlaka plastik bir poşetin içerisine konmalı. Böylece tazeliğini ve nemini koruyor. Satın aldıktan sonra 5 ila 7 gün arasında tüketmek de oldukça önemli. Mısırın kararan herhangi bir yeri varsa bu kısımları kesip atmalısınız. Son olarak mısır dondurularak da saklanabiliyor fakat dondurmadan önce yapraklarının çıkartılması gerekiyor.

Mısır nasıl pişirilir? 

misir kalori

Mısır, Türk ve dünya mutfağında birçok yemeğin ve besin maddesinin yapımında kullanılıyor. Közlenerek ve haşlanarak rahatlıkla tüketilebilen bu sebze ülkemizde en çok sevilen sokak lezzetlerinden biri aynı zamanda. Sıklıkla bardakta sarımsakla, çeşitli baharatlarla ve soslarla tatlandırılmış çeşitleri de satılıyor. Darı ile başta mısır çorbası olmak üzere birçok çorba çeşidi de yapılıyor. Sinemaların en popüler yiyeceklerinden biri olan patlamış mısır da lezzetli atıştırmalıkların başında geliyor. Mısır yağı, özellikle kızartmalarda sıklıkla kullanılan bir yağ çeşidi. Mısır unu ise balık kızartırken ve ekmek yaparken sıkça kullanılan bir un türü.

Mısır nelerle iyi gider? 

Mısır, birçok sebze yemeğine ve et yemeğine katılabiliyor. Kumpirde ve salatalarda önemli bir yardımcı besin maddesi olarak yer bulan bu besin özellikle pirinç pilavına çok yakışıyor. Yine mısır unuyla pişirilen balıklar, diğer un çeşitleriyle yapılan yemeklere kıyasla daha lezzetli oluyor. Birçok farklı sebze çorbasında da yardımcı malzeme olarak kullanılıyor.

Mısır yerine ne kullanılabilir?

Taze mısırın gerçek bir alternatifi bulunmasa da mısırdan üretilen malzemelerin önemli bir bölümünün alternatifi mevcut. Kızartma yapmak için mısır yağı yerine zeytin ve ayçiçek yağı kullanılabiliyor. Birçok farklı çorba türünde de mısır yerine diğer sebzeleri tercih edebilirsiniz. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan