Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Omlet

Omlet Kaç Kalori?

101
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)2.30899082569
Protein (g)12.159266055
Yağ (g)14.4394495413
Lif (g)0.73119266055
Kolesterol (mg)372.064220183
Sodyum (mg)476.366972477
Potasyum (mg)185.018348624
100 gr
Kalsiyum (mg)59.2110091743
Vitamin A (iu)1049.19266055
Vitamin C (mg)1.40183486239
Demir2.16798165138
100 gr
Karbonhidrat (g)2.30899082569
Protein (g)12.159266055
Yağ (g)14.4394495413
Lif (g)0.73119266055
Kolesterol (mg)372.064220183
Sodyum (mg)476.366972477
Potasyum (mg)185.018348624
Kalsiyum (mg)59.2110091743
Vitamin A (iu)1049.19266055
Vitamin C (mg)1.40183486239
Demir2.16798165138
Omlet besin değerlerini öğrendiniz, Omlet tarifini öğrenmek için tıklayın
Omlet kaç kalori? Bu sorunun cevabını arayanlar için Omlet besin değerleri, sağlık üzerindeki etkileri ve tüketim ipuçlarını bir araya getirdik. Omlet için kalori içeriğinden sağlık avantajlarına kadar her yönüyle derinlemesine bir bakış sunmaya çalışıyoruz. Hadi, Omlet hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedelim!

Omletin 100 gramında 184 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyon (55 gr) omlet 101 kaloridir. Omletin 100 gramı 2.31 gram karbonhidrat, 12.16 gram protein, 14.44 gram yağ, 0.73 gram lif içermektedir.

Doyurucu ve sağlıklı bir yemek olan omlet yumurta ve yağ ile sade pişirilebildiği gibi, içerisine çeşitli malzemeler eklenerek de yapılabiliyor. Bu pratik tarifin içeriğindeki yumurta nedeniyle ciddi bir protein kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Sabahları güne enerjik başlamak için iyi bir alternatif olduğu gibi sporcu beslenmesinde de önemli bir yere sahip. Spor öncesi ve sonrasında omlet tüketmek kas oranını artırmak açısından çok değerli. Omlet ayrıca yetişkin beslenmesi kadar çocuk beslenmesinde de önemli alternatifler arasında. İçerdiği yumurtanın vitamin, mineral ve amino asitler açısından zengin olması nedeniyle günlük beslenmede daima yer alabilecek bir besin.

Omletin faydaları nelerdir?

Omletin faydaları nelerdir?

Güne başlamanın sağlıklı ve lezzetli bir yolu olan omlet vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve minerali içerisinde barındırıyor. Bu faydaların en başında önemli bir protein kaynağı olması geliyor. Araştırmalara göre insan vücudunun ihtiyaç duyduğu en kaliteli protein çeşidi yumurtada var. Bu da kas ve kemik sağlığı açısından önemli bir rol üstlendiğinin göstergesi. Bunun yanı sıra yumurtada vücudun ihtiyacı olan amino asitler ve A, B, D, E, B12 ve B16 başta olmak üzere pek çok vitamin yer alıyor.

Ayrıca omlet, yumurtanın beyin sağlığı açısından tüm faydalarını barındırıyor. Yumurta içinde yer alan kolin maddesi hafıza sorunları başta olmak üzere pek çok probleme karşı koruyucu özellik gösteriyor. Kansere karşı da koruyucu bir besin olan yumurta özellikle meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor. Öte yandan demir emilimini artıran yumurta göz sağlığına iyi geldiği gibi bağışıklık sisteminin de bütünsel olarak korunması ve güçlenmesinde oldukça etkili bir savaşçı. Kilo vermek isteyenler için de önemli bir besin olan yumurta uzun süre tokluk hissi vermesi ve zengin içeriği nedeniyle diyet menülerinin vazgeçilmez besinleri arasında. İçeriğinde bulunan selenyum ile tümörlere karşı koruyucu olan yumurta, Omega-3 ve Omega-6 açısından da oldukça zengin bir besin.

Omletin tarihçesi

Omletin içerisinde bulunan yumurta anne sütünden sonra besin değeri en yüksek yiyecek. En çok tüketilen besinler arasında yer alan omlet, hemen hemen her kültürde uzun yıllardır tüketiliyor. Fransızca "omelette" kelimesinden gelen omlet sözcüğünün kayıtlara 16. yüzyılda geçtiği biliniyor. Tarih kitaplarında antik bir yemek tarifinin günümüze ulaşmış yeni bir versiyonu olarak geçen omlet bir rivayete göre ünlü Fransız devlet adamı ve asker Napoleon Bonaparte tarafından Bessières civarında konakladığı bir gece keşfediliyor. Bu seyahatte lokal bir aşçı tarafından hazırlanan yemek ünlü devlet adamının büyük beğenisini kazanıyor. Ertesi gün kasabadaki tüm yumurtaları toplatan ve ordusuna omlet hazırlatan Napoleon bu pratik yemeğin tüm ülkeye yayılmasını sağlıyor. 

Omlet yaparken nelere dikkat edilmeli?

Omlet yaparken nelere dikkat edilmeli?

Omlet için yumurta seçerken üzerinde yer alan kodlara dikkat etmek gerekiyor. Bu kodlardan 0 organik tavuk, 1 serbest dolaşan tavuk, 2 kümeste özgür tavuk, 3 kümes tavuğu anlamına geliyor. Eğer omleti dışarıda yiyorsanız kullanılan yağın ve yumurtaların kalitesine dikkat etmeli, bayat ve hoş olmayan bir kokuya sahip olan omletleri tüketmekten kaçınmalısınız. " Yumurtalarda kod uygulaması başlıyor " başlıklı yazımızdan kodların anlamlarını ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Her mevsim keyifle tüketilebilen omletin taze ve lezzetli olması için yumurtanın organik olması önemli. Bu da serbest gezen ve organik yemle beslenen tavuklar ve kalıcı kimyasallardan ve kötü şartlardan arındırılmış bir tavuk yetiştiriciliği anlamına geliyor. Özellikle tavukların GDO'suz, tarım ve böcek ilaçlarıyla üretilmemiş yemlerle beslenmiş olması önem teşkil ediyor. Sertifikalı ve yüzde yüz organik yemlerle beslenen tavukların yumurtaları omletin hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olmasını sağlıyor. Güvenilir yerlerden temin ettiğiniz köy yumurtaları ile de gönül rahatlığıyla sağlıklı omletler yapabilirsiniz.

Yumurta konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattığımız " Bayıla bayıla yediğimiz yumurtayı ne kadar doğru tüketiyoruz? " başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Omlet nasıl pişirilir?

Omlet nasıl pişirilir?

Omlet pişirmek için en temel malzemeler yumurta, tereyağı, sade yağ ya da zeytinyağı ve geniş bir tava. Arzuya göre değişen tuz ve baharat eşliğinde çırptığınız yumurtayı erittiğiniz yağ üzerine dökün ve alt kısmının pişmesini bekleyin. Ardından bir spatula ya da tabak yardımıyla çevirin ve diğer tarafının pişmesini sağlayın. Omlet kısa sürede pişmesi ve lezzeti nedeniyle oldukça sevilen bir yemek. Üstelik bu pratik tarif çok farklı malzemelerle de lezzetlendirilebiliyor. En çok yapılan omlet tarifleri arasında mantarlı omlet, sucuklu omlet, peynirli omlet, otlu omlet, sebzeli omlet, kaşarlı omlet ve patatesli omlet geliyor. Bu tür bir omlet yapmak için öncelikle yumurta dışındaki malzemeleri tavada pişirmek, ardından yumurtayı eklemek gerekiyor. 

Omlet nasıl saklanır?

Uygun koşullarda saklanmış, tazeliğini koruyan yumurtalar kullanmak çok önemli. Aksi halde bayatlayan ya da bozulan yumurtalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yumurtayı kartonunda saklamak tazeliğini korumasına yardımcı bir yöntem diyebiliriz. Çiğ yumurta kabuğunda çok fazla bakteri bulunduğundan yumurtanın bir başka besine temas etmemesi oldukça önemli. Yumurtaların taze olup olmadığını anlamak için su dolu bir bardağa çiğ yumurta koyma yöntemini deneyebilirsiniz. Eğer yumurta yatay bir şekilde batarsa taze, su yüzüne çıkarsa bayatlamış anlamına geliyor. Sıcak tüketilmesi gereken omlet daha sonra yemek üzere saklanırsa lezzetini kaybediyor, ayrıca yumurta nedeniyle kokarak hızlı bir şekilde bakteri üretmeye başlıyor.

Omlet nelerle iyi gider?

Omlet nelerle iyi gider?

Zengin kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı omlet zeytin, peynir, domates, salatalık ve reçel gibi kahvaltılıklarla ve güzel demlenmiş bir çayla iyi uyum sağlıyor. Akşam yemeklerinde de yapılabilen omlet mantarlı, kıymalı, patatesli ya da peynirli versiyonlarıyla da oldukça doyurucu bir ana öğün. Akşam ya da öğlen yemeğinde hem pratikliği hem de zengin bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olması nedeniyle zaman zaman tercih edilebiliyor. Yetişkin ve çocuk beslenmesinde özel bir yere sahip olan bu basit yemeğin yanında çay, kahve ya da meyve suyu servis edebilirsiniz. Yaz akşamlarında ise çorba, meyve ve hafif tatlılardan oluşan bir menüde omlete rahatlıkla yer verebilirsiniz.

Omlet yerine ne kullanılabilir?

Omlet enerji, protein ve vitamin deposu olan son derece kolay bir tarif. Tüm faydaları ve besleyiciliğini yumurtadan alan omlet yerine farklı yumurtalı tarifler de deneyebilirsiniz. Yumurtalı sebzeli kek, rafadan yumurta, egg benedict ve ıspanaklı yumurta gibi tarifler tüm öğünlerde tüketilebilen sağlıklı yumurtalı tarifler arasında. Omlet yerine yapılabilecek en güzel yumurtalı tariflerin başında ise menemen geliyor. Biber, domates ve farklı baharatlarla pişirilen menemen faydalı, lezzetli ve doyurucu bir tarif. Tıpkı omlet gibi yapımı oldukça basit olan menemen kahvaltıların yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde de keyifle tüketilebiliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan