Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.05.2022 5 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Dut yaprağı faydaları nedir?

Dut yaprağının baş ağrısı, ödem problemi, soğuk algınlığı ve daha birçok konu üzerindeki etkilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Dut yaprağı faydaları nedir?

Dut ağaçları, yüksek konsantrasyondaki vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşenleri nedeniyle sıklıkla süper gıda olarak adlandırılan lezzetli meyvelere sahiptir. Ancak dut ağacının meyvesi, ağacın sağlığa faydalı olan tek kısmı değildir. Dut yaprakları, uzun yıllar boyunca geleneksel tıpta bir dizi rahatsızlık için doğal bir tedavi olarak kullanılmıştır. Bu yapraklar oldukça besleyicidir. Antioksidan polifenollerin yanı sıra C vitamini, çinko, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bitkilerden elde edilen magnezyumda yüksektir. Dut yaprağının tadı üzüm yaprağı ile benzer iken yapıları böğürtlen ile benzerlik göstermektedir. 

Aşağıda dut yaprağının faydaları listelenmiştir.

  • Şekeri Dengeler
  • Karaciğere İyi Gelir
  • Cilt Hastalıklarına İyi Gelir
  • Soğuk Algınlığını Giderir
  • Ağrı Kesici Özelliği Vardır
  • Vitamin Deposudur
  • Sindirimi Düzenler
  • Vücut Ağrılarına İyi Gelir
  • İdrar Söktürücüdür

1. Şekeri Dengeler

Dut yaprakları, diyabetle mücadeleye yardımcı olabilecek çeşitli bileşikler açısından zengindir.Bunlar, bağırsaklardaki karbonhidratların emilimini önleyen 1-deoksinojirimisi (DNJ) içerir. Dut yaprakları yüksek kan şekerini ve kan şekerini düzenleyen hormon olan insülini azaltıcı etki gösterebilir. 

3 aylık bir çalışmada, öğünlerle birlikte günde 3 kez 1.000 mg dut yaprağı ekstresi alan tip 2 diyabetli katılımcıların plasebo grubuna kıyasla yemek sonrası kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşler yaşadığı belirtilmiştir. 

2. Karaciğere İyi Gelir

Dut yaprakları karaciğer için faydalıdır. Karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olan bu yapraklar aynı zamanda karaciğerin temizlenmesinde de rol oynar. Yapılan bazı çalışmalarda dut yaprağı ekstresinin karaciğer hücrelerini hasardan koruyabildiği ve karaciğer iltihabını azaltabileceği  gösterilmiştir. 

3. Cilt Hastalıklarına İyi Gelir

Dut yaprağı kurusu ciltte egzama gibi ciddi deri rahatsızlıklarının tedavisi etkili bir yöntemdir. Dut yaprakları, kurusu ile benzer şekilde cildi yenileyici özelliklere sahiptir. Dut yapraklarının bir diğer faydası ise saç derisidir. Bu yapraklar saç derisindeki kepeği tedavi etmede oldukça etkilidir. Bazı test tüpü araştırmaları, dut yaprağı ekstraktının hiperpigmentasyonu (veya koyu cilt lekelerini) önleyebileceğini ve doğal olarak cilt tonunu eşitlyebileceğini göstermiştir.

4. Soğuk Algınlığını Giderir

Dut yaprağı soğuk algınlığı ve bronşit tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir. Soğuk algınlığı döneminde tüketilen dut yaprağı çayı öksürüğü giderilmesine, boğazdaki ağrının ve acının hafifletilmesine katkıda bulunur. 

Dut yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda enfeksiyonların daha hızlı şekilde iyileşmesinde rol oynar.

Soğuk algınlığı sürecinin rahat bir şekilde geçirilmesi için dut yaprağı çayının sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna tüketilmesi önerilmektedir.  

5. Ağrı Kesici Özelliği Vardır

Dut yaprağının bir diğer faydası ise ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır. Dut yaprağından bu faydası için dut yaprağı çayı şeklinde tüketilebilir. Dut yaprağı çayı sağlık açısından oldukça faydalıdır. Başta artrit olmak üzere çeşitli ağrılara karşı etkilidir. 

2013 yılında Journal of Functional Foods’da yayınlanan bir araştırmaya göre, dut yaprağı geleneksel olarak kronik durumların neden olduğu iltihabı tedavi etmek için kullanılmıştır ve çalışmanın bulguları, anti-inflamatuar faydalarını doğrulamaktadır. Yapılan çalışmalar, dut yaprağı çayının iltihabı azaltarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşünmektedir. 

6. Vitamin Deposudur

Dut yaprakları diğer minerallerin yanı sıra kalsiyum, demir, çinko, fosfor ve magnezyum içerir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Bu yapraklarda aynı zamanda folik asit (B9), B1 vitamini ve D vitamini de bulunmaktadır.

Dut yaprakları sitotoksik, antibakteriyel, glukozidaz inhibisyonu, antidiyabetik, antihiperlipidemik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Anti-ateroskleroz, anti-obezite, hafıza geliştirici, kardiyoprotektif, antioksidan ve cilt beyazlatma özellikleri gibi çeşitli biyolojik etkilere sahiptir.

Dut yaprağı bileşimi, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan kimyasallar içerir. Vücuttaki ödemi azaltır, idrar söktürücü işleve sahiptir ve karın şişliğini giderilmesinde rol oynar.  

7. Sindirimi Düzenler

Hem dut meyvesi hem de dut yaprağı sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle de karın bölgesinde oluşan ve aniden gelişen  kramplara ve kabızlık sorunun giderilmesinde etkili olur. Ödem attırıcı bir çay olan dut yaprağı, aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu sayede sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. 

8. Vücut Ağrılarına İyi Gelir

Dut yaprağı yeterli miktarda tüketildiğinde vücuttaki serbest radikallerin gelişmesine engel olur. Dut yaprağında yer alan antioksidan miktarı serbest radikallerin gelişmesini önler. 

Dut yaprağı çayı, vücudun kronik hastalıklara ve ağrılara karşı direncini yükseltir, enfeksiyonlara karşı korur ve bunlara bağlı oluşan ağrıların azalmasını sağlar. Ancak tansiyon hastaları veya devamlı ilaç kullanan kişilerin dut yaprağı çayı tüketmeden önce doktorlara danışmaları gerekmektedir. 

9. İdrar Söktürücüdür

Dut yaprağı çayı idrar söktürücü etkiye sahiptir ve düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Dut Yaprağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Dut yaprağı çiğ hali ile salatalara eklenerek tüketilebilir, ayrıca asma yaprağı gibi sarma yapılarak da tüketilebilir. Dut yaprakları aynı zamanda kurutularak, yemek ve çorbalara ilave edilebilir. Dut yaprağının sıklıkla kullanıldığı bir yöntem olan dut yaprağı çayı da yapılabilir. Bunun için su kaynatılır ve kurutulmuş dut yapraklarının üzerine kaynar su ilave edilir. Ardından dinlenmesi için 10 dakika beklenir ve  süzülerek fincana alınır. Dut yaprağı çayı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çayın kaynatılmaması gerektiğidir. 

Dut Yaprağını Kimler Kullanabilir?

Ödem attırıcı özelliğe sahip olan dut yaprağı çayı, sindirim sistemi problemleri yaşayan kişiler tarafından tüketilebilir. Dut yaprağı kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle de şeker hastası olan kişilerin düzenli bir şekilde dut yaprağı çayı tüketmesi tavsiye edilir. Özellikle sivilce ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyileştirme özelliği bulunan dut yaprağı,  cilt problemleri olan kişiler tarafından da kullanılabilir.  Dut yaprakları kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir, ancak kalp hastalarının dut yaprağı çayı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekmektedir. 

Dut Yaprağının Yan Etkileri Var mıdır?

Yapılan çalışmaların sonucunda genel olarak güvenli kabul edilen dut yaprakları, bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. 

Dut yaprağı çayı günde 2 bardaktan fazla tüketildiğinde mide sancıları veya kabızlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda cilt üzerine sık bir şekilde uygulandığında tahrişe neden olabilir. Dut yaprağının aşırı tüketimi, kusma ve mide bulantısı gibi sorunlara neden olabilir.

Emziren veya hamile kadınlar için dut yaprağı kullanımı önerilmemektedir. Tüketilmesi durumunda  bir uzman doktora danışılması tavsiye edilmektedir.  Dut yaprağı hamilelik döneminde sancıları artmasına neden olabilir. Emzirme döneminde ise bebekte gaz oluşumuna yol açabilir.  

Şeker hastalığı ilacı kullanan kişilerin kan şekerine olan etkileri nedeniyle dut yaprağını kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmaları gerekmektedir. Özellikle düzenli ilaç kullanan veya kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin, herhangi bir bitkisel takviye kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmaları önerilmektedir. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Kerem Kablan

Kerem Kablan Çayınını deneyen var mı? Yorumlarınızı merak ediyorum.

21.05.2022
Yanıtla
Güner Arslanoğlu

Güner Arslanoğlu Yaş dut yaprağını kaynatıp içşek olur mu

31.05.2022
Yanıtla
Elif Yılmaz Yılmaz

Elif Yılmaz Yılmaz Faydalarindan haberim yoktu ama zeytinyagli yaprak sarma yaparken genelde yari yariya da dut yapragiyla yapardik elimizde varsa ve asiri lezzetli birsey

09.06.2022
Yanıtla