Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.09.2022 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Eti hızlı ve güvenli çözmenin püf noktaları

Et çözdürmenin güvenli yolunu bilmiyorsanız ve çözünmeyen etler yüzünden her yemeği geç pişiriyorsanız doğru içeriktesiniz. Birlikte eti hızlı ve güvenli çözdürmeyi konuşuyoruz!

Eti hızlı ve güvenli çözmenin püf noktaları

Akşam yemeği için mutlaka dondurucuda beklettiğimiz tavuk, köfte, biftek ya da kıyma bulunuyor. Hele ki çok açsak etin kısa sürede çözünmesini bekliyoruz. 

Acilen çözdürmemiz gereken zamanlarda ''Ya hemen çözülmezse?'' diye düşünmeye başlıyoruz. Ancak endişelenmeyin, süreci hızlandırmak için sağlıklı olan birkaç yöntemi sizinle aşağıda paylaşıyoruz.

Eti çözdürmenin en güvenli yolu ne?

Şunu unutmayın, et çözmenin en güvenilir yolu tamamen çözülene dek buzdolabında bir gece bekletmek. Kıyma, deniz mahsülleri ve kıyma çözüldükten sonra 1-2 gün, biftek ise 3-5 gün muhafaza edilebilir. Eti buzdolabında çözmek için önceden planlamanız ve biraz sabretmeniz gerekir ancak yeniden dondurma gibi avantajlara sahip olursunuz. 

Eti soğuk suda çözdürenlerden misiniz?

Eti soğuk suda yaklaşık bir saat içinde çözdürebilirsiniz. Soğuk suda çözmek istiyorsanız etin havasını iyice alarak plastik bir torbaya kapatın. Büyük kaseyi soğuk suyla doldurun ve etinizi bu şekilde suya bırakın. Etin çözünmeye devam etmesi ve soğuk kalması için mutlaka her 30 dakikada bir suyunu değiştirin. Soğuk suda çözdürme yöntemi ile küçük parça etleri yarım saatte büyük parça etleri ise iki saatte çözdürebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta ise eğer soğuk suda çözdürme işlemini yaptıysanız eti yeniden dondurmanız sakıncalı.

Dikkatli dinleyin, eti çözmenin en hızlı yolunu sizinle paylaşıyoruz 

Mikrodalga fırın kullanım kılavuzundan etin nasıl çözüleceğini öğrenmeyi deneyin. Bu sayede tavuk göğsü, kıyma gibi küçük parça etleri en kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

Eğer mikrodalganın buz çözme ayarı bulunmuyorsa en düşük dereceye ayarlayın ve et çözülene dek kısa aralıklarla fırını çalıştırın. Ancak bu aşamada oldukça dikkatli olmalısınız, aksi durumda yüksek ısıya maruz kalan etiniz çözünmek yerine pişmekle sonuçlanabilir.

Mikrodalgada çözdürme işleminiz bittiğinde eti hemen pişirmelisiniz. 

Dondurulmuş et pişirmeye uygun mu?

Dondurulmuş eti pişirmeden önce çözdürmemiz gerekir mi, yoksa doğrudan pişirebilir miyiz? İster inanın ister inanmayın, dondurucudan yeni çıkan etlerin pişirilmesi güvenilirdir. Ancak elbette etin pişmesi daha uzun sürer. 

Dondurulmuş eti yavaş yavaş pişirmeyin, bu yemeğinizin besin kalitesinin düşmesine neden olabilir. Altın renginde çıtır çıtır bir doku istiyorsanız bu yöntem size uygun olmayabilir…

Eti tezgahta çözmek güvenli mi?

Dondurulmuş eti tezgahta ya da sıcak suda çözebileceğinize dair iddialar bulunda da bu asla güvenli bir yöntem değil. Çözülmüş eti iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Et çözüldükten sonra 4 dereceden daha sıcak hale gelirse dondurmadan önce oluşan bakterilerde artacaktır. 

Et buzu çözüldükten sonra ne kadar dayanır?

Et buzu çözüldükten sonra en fazla 1 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Sağlıklı bir yöntem olmasına karşın çok fazla bekletmede tüketilmesi önerilmektedir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan