Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.09.2022 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Şekeri ve yağı kesmeden kilo verin!

Sağlıklı beslenmek sadece şekeri ve yağı kesmekle mümkün olmuyor. Kendi sağlıklı beslenme planınızı oluşturmak sizin elinizde.

Şekeri ve yağı kesmeden kilo verin!

Sağlıklı beslenmek istiyorsunuz ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Günümüzdeki popüler diyetlerin birçoğu şekeri ve yağı tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini söylüyor. Diyet kitapları ve blog yazıları da bir hayli fazlayken kafanın karışması da kolaylaşıyor. Ancak unutmayın, yaptığınız diyetin adı ne olursa olsun meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve proteinler her zaman hakimiyetini sürdürecektir.

Sağlıklı Beslenme Planı

Sağlıklı beslenme adını duyduğumuzda hepimiz aynı şeyi anlamayabiliyoruz. Sağlıklı bir plan oluşturmak için az şekerli ve az yağlı diyet fikrinden çıkıp genel beslenme düzenine odaklanın. Sağlıklı olarak nitelendirilen bir öğün sağlığı iyileştirmediği gibi sağlığı bozmaz da. Bundan daha ziyade çoğu zaman uygulanan beslenme düzenini değerlendirmek doğru olacaktır. Sağlıklı beslenme planını benimsemek için öğünlere daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıl, yağsız et, kuruyemiş ve deniz ürünlerini eklerken daha az rafine tahıl, işlenmiş et ve şekerli içecekleri ekleyin. 

Öğün tabağını oluştururken en fazla alanı sebze ve meyvelere verin. Kalanını ise yağsız protein ve tam tahıllı besinlerle doldurun. Hazırladığınız her tabak her besin grubunu içermeyebilir ancak en az iki veya üç farklı besini eşleştirdiğiniz zaman memnuniyetinizin arttığını hissedeceksiniz. Bu sayede hem daha fazla besinden faydalanmış hem de vücudunuzun tokluk sinyallerini dikkate almış olacaksınız!

Sağlıklı beslenme yönergelerinde çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ asitlerinden zengin besinlerin tüketimi önerilirken trans ve doymuş yağ içeren besinlerin tüketimi kısıtlanır. Bu doğrultuda somon, kabuklu kuruyemişler, tohumlar ve bitkisel yağları öğünlerinize ekleyebilirsiniz. 

Doğru Yağ Seçimi Yapmanızı Sağlayacak 5 Önemli İpucu

  • Kızartılmış ya da panelenmiş balık yemek yerine ızgara, buğulama ya da fırınlama ile hazırlanan somon, alabalık veya uskumru tüketin. 

  • Beslenme programınıza daha fazla baklagil ve deniz ürünü ekleyin. 

  • Etteki deri gibi görünen yağları alın, etin yağsız kısımlarını tercih edin.

  • Yağsız ya da az yağlı süt ürünlerini tüketmek yerine kalsiyumdan zengin bitkisel süt ürünlerini tüketin. 

  • Salataları kremayla hazırlamak yerine kuruyemişlerle lezzetlendirin ya da yağ bazlı salata soslarını deneyin.

Sağlıklı beslenme yönergelerinde ilave şekeri günlük kalorinin en fazla %10’ u ile sınırlandırmak önerilir. İlave şeker, şekerle tatlandırılan içeceklerde ya da rafine tahıllarda sıkça bulunur. Meyve veya sütte doğal olarak bulunan şeker ilave şeker değildir. 

İlave Şekeri Azaltmanızı Sağlayacak 3 Önemli İpucu

  • Tatlı yerken tekrar düşünün. Şekerli tatlıları porsiyon kontrolünde tüketin.

  • Akşam yemeğinden sonra tatlı yemek yerine yemek sonrasını kafeinsiz kahve ya da bitki çayı ile taçlandırın.

  • Şekerli yoğurt yerine sade yoğurt tercih edin. Ya da taze meyveyle yoğurdu renklendirip lezzetlendirin

Doğru miktarda sağlıklı yağ ve şeker içeren kişiselleştirilmiş diyetten faydalanmak için diyetisyenden destek almayı unutmayın!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Gökhan Öztürk

Gökhan Öztürk ekonomi her yerde. burda yazılanları çoğunluk kısım uygulayamaz. kuruyemiş en basitinden fındığın kilosu 150 lira ortalam. yer fıstığı 50 lira yine. yağ olarak zeytinyağını hiç söylemiyorum bile

14.09.2022
Yanıtla
Yunus Emre Karan

Yunus Emre Karan Ortalama aylık 1500'tl bütçe ile sağlıklı beslene biliyorum

16.09.2022
Yanıtla