Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 18.11.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Bağışıklık destekleyici 7 smoothie malzemesi

Bağışıklık kelimesi hepimiz için eskisinden çok daha fazla şey ifade ediyor. Smoothielerinize ekleyerek direncinizi artırmaya yarayacak besinleri sizinle paylaşıyoruz.

Bağışıklık destekleyici 7 smoothie malzemesi

Sezon değiştikçe ve sıcaklıklar değiştikçe eskiden serinlemek için sarıldığımız smoothielerden vazgeçmemiz gerektiği göstermez. Aslında smoothieler yılın bu zamanı özellikle faydalıdır. İster kahvaltıda, ister ara öğünde harmanladığınız içecekleri tercih edin çünkü smoothieler sağlığı koruyan meyve ve sebzeleri almanın hızlı bir yolunu oluşturuyor. Protein, B, C ve D vitaminleri ya da çinkodaki küçük bir eksiklik bile bağışıklık sistemini bozabiliyor. Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde, bir de maalesef pandemiyle boğuşmaya devam ettiğimiz bu günlerde renkli meyve ve sebzeler, sağlıklı yağlar, iyi protein kaynakları ve tam tahıllar eskisinden çok daha önemli hale geliyor. İşte bu besinlerden smoothienize eklemeniz için bir liste hazırladık.

1-Balkabağı:

Eklediğiniz kabakla smoothienize mükemmel bir lezzet sağlayacaksınız ama önemli olan o değil. Kabak, vücutta A vitaminine dönüşen güçlü bir antioksidan olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biri. A vitamini ağızda, midede, bağırsaklarda ve solunum sistemindeki deri ve dokuları sağlıklı tutarak bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı korur. Bir fincan balkabağı vücudu enfeksiyona karşı koruyan beyaz kan hücrelerini harekete geçiren A vitamini değerinin %197’sini ve önerilen günlük C vitaminin %16’sını içerir.

Smoothie kullanım önerisi: Balkabağı püresini tarçın, badem sütü ve zencefil ile karıştırın.

2-Kan portakalları:

Kış, C vitamini açısından zengin turunçgillerin gerçekten parladığı zamandır çünkü en olgun ve en sulu zamanlarına ulaşırlar. Bu yüzden smoothienize eklediğiniz biraz C vitamini desteğiyle bağışıklığınıza iyilik yapmanız mümkün! Portakalınızın koyu kırmızı olması hem daha tatlı olmasını hem de C vitamini içeriğinin bir miktar artmasını sağlayacak.

Smoothie kullanım önerisi: Suyunu sıktığınız portakalın içerisine farklı meyveler, istediğiniz yeşillikler ve birazcık chia tohumu ekleyip blendırdan geçirin.

3-Badem:

Yarım fincan badem hücreleri hasardan koruyan ve sağlıklı bir inflamatuar yanıtı destekleyen E vitamini miktarının %100’ünü sağlıyor. Aynı zamanda dokuyu oluşturan, onaran ve enfeksiyonla savaşan antikorlar ve hücreleri oluşturan iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. İçerdiği demir miktarının da yüksek olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Smoothie kullanım önerisi: Badem sütünün içerisine çeşitli yeşillik ve meyveleri atabileceğiniz gibi klasik smoothie tariflerinize bademlerin kıtır kıtır lezzetiyle de destek verebilirsiniz.

4-Zencefil:

Zencefil, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan gingerol adı verilen güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan bileşikler içerir.

Smoothie kullanım önerisi: 2 dilim soyulmuş taze zencefili doğrudan blendıra atın ve kalan malzemeler konusunda yaratıcı olun.

5-Mürver:

Narin koyu mor meyve genellikle organik pazarlarda bulunur. Yapılan çalışmalar çok bilinmeyen bu meyvenin güçlü antioksidan ve antiviral özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle grip üzerinde yapılan bir çalışmada mürver özünün semptomları ortalama dört gün kısalttığını gösterdi.

Smoothie kullanım önerisi:Mürverleri kaynatıp suyunu smoothieniz için kullanabilirsiniz. Farklı bir bakış açısıyla blendırınıza attığınız mürverleri yoğurt, tarçın ve diğer meyvelerle birleştirebilirsiniz.

6-Pancar:

Bir bardak pancar günlük folat ihtiyacınızın %37’sini sağlıyor ve bu sayede DNA’nın oluşturulmasında ve onarılmasa yardımcı olarak beyin sağlığını destekliyor. Ek olarak bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde ayakta kalmasında önemli bir rol oynuyor.

Smoothie kullanım önerisi: Pişmiş pancarın içerisine ıspanak ve meyve karışımı ekleyerek blendırdan geçirin.

7-Zerdeçal:

Bu canlı safran renkli baharat güçlü antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahip bir polifenol olan curcumin içerir. Aynı zamanda bağırsak mikrobiyatasını olumlu yönde etkileyen prebiyotik benzeri özelliklere sahiptir ve bu sayede bağırsak-bağışıklık bağlantısını destekler.

Smoothie kullanım önerisi:Taze zerdeçal kökü bulabilirseniz blendırınıza çeyrek çay kaşığı rendeleyin ya da toz halini kullanın. Ayrıca vücudunuzda emilimini artırabilmek için içerisine bir tutam karabiber ekleyebilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mədinə Əsədova

Mədinə Əsədova meraba ben yeni katiliyorum bana bir az bəhs edə bilersiz

18.11.2020
Yanıtla
Vahap Köse

Vahap Köse Kesinlikle katılıyorum ama birçok şey Hekimsiz olmaz.

29.11.2020
Yanıtla