Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 28.12.2023 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelik sırasında düşük lif nörogelişimsel gecikmelere neden olabilir mi?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hamilelik sırasında düşük lif oranının çocuklarda nörogelişimsel gecikme riskini artırabileceğini buldu. Gelin bakalım.

Hamilelik sırasında düşük lif nörogelişimsel gecikmelere neden olabilir mi?

Lif, özellikle hamilelik sırasında sağlıklı ve dengeli beslenmenin kritik bir bileşenidir. Hamile kadınlar, beslenme uzmanlarının rehberliği ile ihtiyaç duyuldukça lif alımlarını artırabilirler. Hamilelik, sayısız sağlık sonucunu etkileyebilecek karmaşık bir zaman dilimidir.

Araştırmacılar hala hamilelik sırasındaki hangi eylemlerin ve çevresel faktörlerin sonraki yaşamlarda insanları etkilediğini anlamaya çalışıyor. Hamilelik sırasında beslenme bebeğin sağlığını ve gelişimini etkileyebilir ancak uzmanlar hâlâ belirli beslenme özelliklerinin sonuçlarını anlamak için çalışıyor.

Bu noktada bir çok araştırmanın sonucu, hamilelik sırasında düşük lif alımının, yavrularda nörogelişimsel gecikmeler açısından daha yüksek riskle ilişkili olduğunu gösteriyor.

Ek olarak çalışmalar hamilelik sırasında düşük lifin beyin büyümesini geciktirebileceğini belirtiyor. 

Yapılan Araştırmalar Lif Alımının Önemini Vurguluyor

Japonya Çevre ve Çocuk Araştırması'ndan elde edilen bilgileri kullanarak 76.207 anne-bebek çiftinden elde edilen verileri incelendiği bir çalışmada hamilelik sırasında lif alımına baktılar ve katılımcıları hamilelik sırasındaki lif alım düzeylerine göre beş gruptan birine ayırdılar.

Daha sonra üç yaşındaki çocuklarda gelişimsel gecikmeleri değerlendirdiler. Bunu ebeveynlerin veya bakıcıların çocukların iletişimini, ince ve kaba motor becerilerini, problem çözme ve kişisel-sosyal becerilerini değerlendiren anketleri doldurmalarını sağlayarak yaptılar. Daha düşük bir puan, daha yüksek düzeyde gelişimsel gecikmeyi gösterdi.

Araştırmacılar, toplam diyet lifi alımı en yüksek olan anne grubuyla karşılaştırıldığında, en düşük lif alımına sahip olanların, nörogelişimsel gecikmeli çocuk sahibi olma riskinin en yüksek olduğunu buldu.

Düşük lif alımı nedeniyle bebeklerde beyin gelişiminin gecikmesiyle ilişkili dört temel alan belirlediler:

  • iletişim

  • problem çözme

  • kişisel-sosyal

  • iyi motor yetenekleri

Araştırmacılar, folik asit alımını hesaba kattıktan sonra bile, en düşük diyet lifi alımına sahip grup arasında gelişimsel gecikmeler açısından önemli riskler buldu. Bu nedenle hamile annelere yönelik beslenme rehberliği, çocuklarının gelecekteki sağlık sorunları riskini azaltmak için çok önemlidir.

Lif alımı nasıl arttırılır?

Esas olarak meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda ve baklagillerde bulunan diyet lifi muhtemelen en iyi kabızlığı önleme veya hafifletme yeteneğiyle bilinir. Ancak lif içeren gıdalar, sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olmak ve diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmak gibi başka sağlık yararları da sağlayabilir. 

Hamilelik sırasında yüksek lif nörogelişimsel gecikmelere engellemekle kalmaz, ayrıyeten birçok faydası daha da vardır: 

  • Bağırsak hareketlerini normalleştirir. Diyet lifi dışkınızın ağırlığını ve boyutunu arttırır ve yumuşatır. Hacimli bir dışkının geçmesi daha kolaydır, bu da kabızlık şansınızı azaltır. Gevşek, sulu dışkılarınız varsa lif, suyu emdiği ve dışkıya hacim kattığı için dışkıyı katılaştırmaya yardımcı olabilir.

  • Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yüksek lifli bir diyet, kolonunuzda hemoroid ve küçük keseler (divertiküler hastalık) geliştirme riskinizi azaltabilir. Çalışmalar ayrıca yüksek lifli bir diyetin kolorektal kanser riskini muhtemelen azalttığını da buldu. Bazı lifler kolonda fermente edilir. Araştırmacılar bunun kolon hastalıklarını önlemede nasıl bir rol oynayabileceğini araştırıyorlar.

  • Kolesterol seviyelerini düşürür. Fasulye, yulaf, keten tohumu ve yulaf kepeğinde bulunan çözünür lif, düşük yoğunluklu lipoprotein veya "kötü" kolesterol seviyelerini düşürerek toplam kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Çalışmalar ayrıca yüksek lifli gıdaların kan basıncını ve iltihabı azaltmak gibi kalp sağlığına başka faydaları olabileceğini de göstermiştir.

  • Kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olurDiyabetli kişilerde lif, özellikle de çözünür lif, şekerin emilimini yavaşlatabilir ve kan şekeri seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Çözünmeyen lif içeren sağlıklı bir diyet, tip 2 diyabet gelişme riskini de azaltabilir.

  • Sağlıklı kiloya ulaşmaya yardımcı olur. Yüksek lifli yiyecekler, düşük lifli yiyeceklere göre daha tok tutma eğilimindedir, bu nedenle muhtemelen daha az yersiniz ve daha uzun süre tok kalırsınız. Ve yüksek lifli yiyeceklerin yenmesi daha uzun sürer ve daha az "enerji yoğunluğuna" sahiptir, bu da aynı hacimde yiyecek için daha az kaloriye sahip oldukları anlamına gelir.

  • Daha uzun yaşamanıza yardımcı olur. Çalışmalar, diyet lifi alımınızı (özellikle tahıl lifi) arttırmanın, kardiyovasküler hastalıklardan ve tüm kanserlerden ölme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Her gün yeterince lif alamıyorsanız, alımınızı artırmanız gerekebilir:

  • Tam tahıllı ürünler

  • Meyveler

  • Sebzeler

  • Fasulye, bezelye ve diğer baklagiller

  • Fındık ve tohumlar

Dipnot: Konserve meyve ve sebzeler, posasız meyve suları, beyaz ekmek ve makarnalar ve tam tahıllı olmayan tahıllar gibi rafine veya işlenmiş gıdalar lif bakımından daha düşüktür. Tahıl inceltme işlemi, dış kaplamayı (kepek) tahıldan uzaklaştırır, bu da lif içeriğini azaltır. Zenginleştirilmiş gıdalara işlendikten sonra eklenen bazı B vitaminleri ve demir bulunur, ancak lif yoktur.

Son olarak, yemeklerinize ve atıştırmalıklarınıza daha fazla lif eklemek için fikirlere mi ihtiyacınız var? Şu önerileri deneyin:

  • Güne hızlı başlayın. Kahvaltıda yüksek lifli bir kahvaltı gevreği seçin; Adında "tam tahıl", "kepek" veya "lif" bulunan tahılları tercih edin veya en sevdiğiniz mısır gevreğine birkaç yemek kaşığı işlenmemiş buğday kepeği ekleyin.

  • Tam tahıllara geçin. Tahılların en az yarısını tam tahıl olarak tüketin. Etiketinde ilk bileşen olarak tam buğday, tam buğday unu veya başka bir tam tahılın yer aldığı ve porsiyon başına en az 2 gram diyet lifi içeren ekmekleri arayın. Kahverengi pirinç, yabani pirinç, arpa, tam buğdaylı makarna ve bulgur buğdayı ile denemeler yapın.

  • Pişmiş ürünlere tam besin olarak ekleme yapın. Pişirme sırasında beyaz unun yarısı veya tamamı yerine tam tahıllı un kullanın. Muffin, kek ve kurabiyelere ezilmiş kepek gevreği, işlenmemiş buğday kepeği veya pişmemiş yulaf ezmesi eklemeyi deneyin.

  • Baklagillere ağırlık verin. Fasulye, bezelye ve mercimek mükemmel lif kaynaklarıdır. Konserve çorbaya veya yeşil salataya barbunya fasulyesi ekleyin. 

  • Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzeler vitamin ve minerallerin yanı sıra lif bakımından da zengindir. Günde beş veya daha fazla porsiyon yemeye çalışın.

  • Atıştırmalıkların önemli olmasını sağlayın. Taze meyveler, çiğ sebzeler, az yağlı patlamış mısır ve tam tahıllı krakerlerin hepsi iyi seçimlerdir. Bir avuç fındık veya kuru meyve de sağlıklı, yüksek lifli bir atıştırmalıktır; ancak fındık ve kuru meyvelerin yüksek kalorili olduğunu unutmayın.

Yüksek lifli gıdalar sağlığınız için iyidir. Ancak çok hızlı bir şekilde çok fazla lif eklemek bağırsak gazına, karın şişkinliğine ve kramplara neden olabilir. Diyetinizdeki lifi birkaç hafta içinde kademeli olarak artırın. Bu, sindirim sisteminizdeki doğal bakterilerin değişime uyum sağlamasına olanak tanır. 

Özetle lif alımınızı artırmak hayat kalitenizi ve sağlık seviyelerinizi artıracak!

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan