Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.09.2023 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kendinizi sürekli diyet yaparken mi buluyorsunuz?

Birçok kadın için diyet, hatırlayabildikleri kadarıyla hayatlarının bir parçası olmuştur. İster çok fazla kilonuz olsun, ister sadece birkaç kilo vermek isteyin, kilo vermek görünüşte her zaman var olan bir hedeftir. Ve sadece öncesi ve sonrası sayıları duyuyoruz. Ama bu süreçte vücudumuz nasıl hissediyor?

Kendinizi sürekli diyet yaparken mi buluyorsunuz?

Genellikle kısıtlayıcı yeme veya aşırı diyet yoluyla belirli bir vücut ölçüsüne veya kiloya ulaşma vurgusu, yiyecekle sağlıksız ilişkilere ve görünüşle meşgul olmaya yol açabilir. Diyet kültürü, idealize edilmiş bedenlerin medya temsilleri ve toplumsal güzellik standartları gibi sosyo-kültürel faktörlerden de etkilenir. Bu faktörler, bireylerin vücut büyüklüğü ve şekli açısından neyin "sağlıklı" veya "arzu edilir" olduğuna ilişkin algılarını şekillendirebilir. Bu ideallere uyma baskısı, vücut memnuniyetsizliğine ve sürekli kilo verme arayışına yol açabilir. Ayrıca beslenme kültürü bireysel davranış ve tutumlarla sınırlı kalmayıp daha geniş toplumsal yapı ve kurumlara da yansımaktadır. Örneğin, gıda endüstrisi, belirli gıdaları "sağlıklı" veya "diyet dostu" olarak tanıtan pazarlama stratejileri aracılığıyla diyet kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu, kısıtlayıcı yeme kalıplarının sürdürülmesine ve belirli yiyecek gruplarının kötülenmesine katkıda bulunabilir.

Diyet kültürünün olumsuz etkisini ele almak için, sağlık ve esenliğe yönelik daha bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşıma doğru bir geçişe ihtiyaç vardır. Bu, vücut kabulünün desteklenmesini, sezgisel yemeyi ve kilo veya görünümden ziyade genel sağlığa odaklanmayı içerir. Aynı zamanda toplumsal normlara meydan okumayı ve besleyici gıdalara erişimi destekleyen ve vücut çeşitliliğini destekleyen politikaları savunmayı da içerir. Sonuç olarak, diyet kültürü, bir toplum veya grup içinde yemek yeme ve yeme ile ilgili inançları, tutumları ve uygulamaları kapsar. Bireylerin fiziksel ve zihinsel refahı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, genellikle düzensiz yeme davranışlarına ve olumsuz beden imajına yol açar. Diyet kültürünün olumsuz yönlerini ele almak, sağlık ve esenliğe yönelik daha bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşıma doğru kaymayı gerektirir.

Diyet kültüründen nasıl sıyrılabilirim?

Araştırmalar, yeme bozukluklarının gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğunu ve yo-yo diyeti yoluyla tekrarlandığında hipertansiyon, kronik iltihaplanma ve bazı kanser türleri gibi bir dizi olumsuz sağlık sonucuyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, bu risklere rağmen, diyet, çağdaş Batı kültürünün çoğunda, özellikle kadınlar ve kızlar arasında normal bir uygulama olarak kabul edilir. Bu ve diğer birçok nedenden dolayı, kilo verme uygulamalarına katılmanın bireylerin yaptığı bir şeyden daha fazlası olduğunu hatırlamamız bizim için yararlıdır; aynı zamanda içselleştirdiğimiz ve hatta katkıda bulunabileceğimiz zararlı bir kültürel olgudur.

Zorlayıcı diyet kültürü herkesin sorumluluğundadır ve nereden başlayacağınızı bilmek göz korkutucu olabilir. Neler yapılabilir, gelin bakalım.

  1. Kendinize en başında sormanız gereken bazı sorular olabilir; ben bu diyeti neden yapıyorum, sürekli kalori kısıtlamam doğru mu, çok az kaloriyle beslenmek sağlığımı bozuyor olabilir mi ve daha da fazlası. Kendinizi tanımak, ne istediğinizi bilmek oldukça önemlidir. Sağlığımızı her zaman bütünsel olarak değerlendirmemiz gerekir.

  2. Bir beslenme uzmanıyla görüşmek diyet kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmenize da yardımcı olur.

  3. Her gün tartılmayı, beden ölçülerini almayı bırakın. Hayatınızın aldığınız 3-5 kilodan ibaret olmadığının farkına varın. Diyet yapmanın,  zararlı olan her şeyi kısıtlayıp az kaloriyle beslenme demek olmadığını kavrayın.

  4. Öğünlerinizin dengesine bakın. Karbonhidrat, protein, yağ bakımından dengeli mi, sofradan ne kadar tok kalkıyorsunuz vb. değerlendirin.

  5. Diyet yaparken mutlu musunuz, keyif alıyor musunuz, gün boyunca aç kaldıktan sonra geceleri ansızın yeme atakları geçiriyor musunuz, kaçamak yaptıktan sonra suçlu psikolojisine giriyor musunuz bunların farkına varın. Soruların cevabı evet ise sağlık uzmanlarından yardım alın.

  6. İnsanların bedeniniz hakkında ne düşündüğünü umursamayın. Sağlıklı ve mutluysanız bir problem yok. Herkes 0 beden olmak zorunda değil.

  7. Kendinize olan özşevkatınızı arttırın, kendi kendinize vakit geçirmeyi, zaman ayırmayı ve en önemlisi ne kadar değerli olduğunuzu unutmayın.

Diyet kültürüne meydan okumak için günlük hayatımızda hepimiz küçük adımlar atabiliriz, başlamak için onu tanımamız yeterlidir. Medyanın en son güzellik standardını karşılamadığımız sürece bedenlerimizin asla yeterince iyi olmadığı fikrinin zihinlerimizi de etkilemesi oldukça normaldir. Vücudumuzu diyet makinesinden geçirmek bizi sadece tatminsiz, aç ve hedef kilomuza pek de yakın hissetmemize neden olur. Ve tüm vücut yerine kilonuz veya beliniz gibi sadece bir parçamıza hitap etmek, dengesiz bir sağlığa yol açar.

Sağlığınız, bedeniniz ve zihniniz söz konusu olduğunda, gerçekten benzersizdir ve herkese uyan tek bir beden yoktur. Sadece belli bir bedende iyi görüneni değil, sizi iyi hissettiren ve iyi hissettiren şeyleri hedefleyin.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan