Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 07.03.2024 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Propolis nedir? Propolis bağışıklığa ne kadar destek olur?

Arılar yalnızca balla değil birçok besinle bize şifa dağıtıyor. Arı ürünü propolis bağışıklığınızın en iyi destekçisi olabilir mi?

Propolis nedir? Propolis bağışıklığa ne kadar destek olur?

Son zamanların yeni gözdesi olan propolisin faydaları saymakla bitmiyor. Arıların yaptığı tek şeyin bal olmadığını biliyor muydunuz? Arılar, ağaçlardan elde ettikleri özsuyu, kendi salgıları ve balmumuyla birleştirdiklerinde, kovanlarını oluşturmak için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu, propolis veya "arı tutkalı"dır.

Propolis, bildirilen faydaları nedeniyle son yıllarda dikkatleri üzerine çekmiş ve ilgiler onu potansiyel bir koruyucu ve tedavi edici ajan haline getirmiştir. Propolis ürünlerinin satışı artıyor ve birçok ticari ortamda arz, talebi karşılayamıyor. Ağız sağlığı ve yara bakım ürünleri içeren propolis satışları, kategori listesinin başında yer alıyor. Sağlık faydalarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Propolis nedir?

Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar propolisi tıbbi özellikleri nedeniyle kullanmışlardır. Yunanlılar, bunu apse tedavisinde kullanmışlardır. Süryaniler, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için yaraların ve tümörlerin üzerine koymuşlardır. Mısırlılar ise, mumyaları mumyalamak için propolis kullanmışlardır.

Propolis, arıların tükürüklerini balmumu ile çeşitli bitki ve ağaçlardan elde edilen bileşiklerle karıştırarak oluşturdukları reçineli, mumsu bir maddedir. Arılar, bunu davetsiz misafirleri uzak tutmak ve kovandaki boşlukları kapatmak için kullanırlar. Propolis ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip olup arıları patojenlerden koruyabilir.

Propolisi oluşturan maddeler karmaşık olabilir. Bilim insanları, propoliste 300'den fazla ayrı bileşik tespit etmiştir. Propolisin bileşimi, arıların bulunduğu yere ve hangi ağaç ve çiçeklere eriştiklerine bağlı olarak değişebilir. Kaba bir kılavuz olarak, propolis tipik olarak aşağıdakilerden oluşur:

Ağaç ve bitkisel reçineler: %50

Balmumu: %30

Polen: %5

Esansiyel ve aromatik yağlar: %10

Propolis ayrıca, bir tür antioksidan olan flavonoidler gibi polifenolleri de içerir.

Propolisteki şifalı bileşikler

Araştırmacılar, propoliste 300'den fazla bileşik tespit etmiştir. Bu bileşiklerin çoğunluğu polifenol formundadır. Polifenoller, vücuttaki hastalıklarla ve hasarlarla savaşan antioksidanlardır. Özellikle, propolis flavonoidler adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler, bitkilerde bir koruma şekli olarak üretilir ve antioksidan özelliklere sahip olduğu düşünülen gıdalarda yaygın olarak bulunurlar:

  • Meyveler
  • Yeşil Çay
  • Sebzeler
  • Kırmızı Şarap

Propolis ayrıca amino asitler, A, C ve E vitaminleri gibi diğer potansiyel iyileştirici bileşiklerin yanı sıra potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içerir.

Propolisin potansiyel kullanımları nelerdir?

Modern araştırmalar, propolisin aşağıdakiler için yararlı olabileceğini öne sürüyor:

Küçük yaralar

Ağız sağlığı

İltihap

Uçuk

Yara iyileşmesi

2015 yılında yapılan bir inceleme, propolisin yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Diyabetli sıçanlar üzerinde yapılan bir hayvan çalışması, propolisin cildin kendini onarmak için yeni hücreler üretmesine yardımcı olduğunu göstermiş. Diyabetli kişilerde yara iyileşmesi yavaş olabileceği için, bu propolisin cildin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olma konusunda faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Propolis, bazı bakteri türlerini de öldürdüğü için, enfeksiyonun önlenmesine de yardımcı olabilir.

Ağız sağlığı

Aynı 2015 incelemesine göre, propolis diş plağının ana bileşeni olan kalsiyum fosfat oluşumunu da önlüyor gibi görünüyor. Propolis ve bal da antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu da onları diş bakım ürünlerinde bileşen olarak faydalı kılar. İncelemedeki küçük bir çalışmaya göre, propolis periodontitli kişilerin tükürüğündeki bakteri miktarını önemli ölçüde azaltmıştır.

İnflamasyon

Propolisteki antioksidanlar, artritin neden olduğu iltihaplanma gibi iltihabı azaltmak için çalışabilir. Hayvan çalışmaları, artritli sıçanlar ve fareler üzerinde yapılan araştırmalar, propolisin anti-inflamatuar bir madde olarak test edilmesini sağlamıştır. Her iki çalışmada da propolis, şişliği önlemiş ve iltihabın gelişimini etkilediği gözlemlenmiştir. Bilim insanları, propolisin prostaglandinler gibi vücuttaki inflamatuar maddeleri düzenleyebileceğine inanmaktadır.

Uçuk

"Complementary Therapies in Medicine" dergisindeki sistematik bir inceleme, propolisin genital veya oral herpes için alternatif bir tedavi olarak işe yarayabileceğini öne sürmektedir. Herpes, herpes simpleks virüsünden (HSV) kaynaklanır. HSV-1, genellikle ağızda uçuklara neden olur ve bu da uçuklara yol açabilir. HSV-2 ise, cinsel temasla bulaşır ve cinsel organlarda ağrılı kabarcıklara neden olabilir. İncelemede, araştırmacılar bal ve propolis ile ilgili çeşitli denemeleri analiz ederek, bunların etkilerini yaygın bir HSV ilacı olan asiklovir ile karşılaştırmışlardır. Altı denemeden dördünde, propolis HSV cilt lezyonlarının (özellikle uçukların) tedavisinde asiklovirden daha etkili olduğu bulunmuştur. Ancak, araştırmacılar bu derlemede çok sayıda denemeye yer vermemişlerdir. Bu sonuçlar, propolisin herpes tedavisinde potansiyel bir alternatif olarak düşünülmesini sağlamaktadır, ancak daha fazla araştırma ve klinik deneylerin yapılması gerekmektedir.

Kanser

Propolisin bazı kanserlerin tedavisinde rol oynadığı ileri sürülmüştştür. 2021'de yapılan bir araştırmaya göre, propolis şunları yapabilir:

Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemek,

Hücrelerin kansere dönüşme olasılığını azaltmak,

Kanser hücrelerinin birbirlerine sinyal vermesini engelleyen yolları bloke etmek,

Kemoterapi ve radyasyon terapisi gibi bazı kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmak.

Araştırmacılar ayrıca, propolisin kanser için tamamlayıcı bir tedavi olabileceğini, ancak tek tedavi olmadığını öne sürmüştür.

Kronik hastalıklar

Kronik hastalıklarla ilgili olarak, araştırmalar propolisin bazı antioksidatif etkilerinin potansiyel kardiyovasküler, nörolojik ve anti-diyabetik faydalara sahip olabileceğini düşündürmektedir. 2019'daki bir incelemeye göre, polifenol açısından zengin gıdalar ve propolis gibi takviyeler, yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir. Aynı inceleme, propolisin muhtemelen multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı ve demansa karşı nöroprotektif etkilere sahip olabileceğini de belirtmiştir. Ancak, propolisin iddia edilen diğer faydaları gibi, bu tür takviyelerin nörolojik bozuklukların önlenmesine nerede yardımcı olabileceğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ek olarak, 2022'deki bir inceleme, propolisin tip 2 diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde de etkileri olabileceğini öne sürüyor. İçeriğindeki flavonoidlerin potansiyel olarak insülin salınımının kontrol edilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ancak, propolisin tek başına yukarıdaki faydalardan herhangi birini sağlayıp sağlayamayacağı ve eğer öyleyse hangi dozlarda sağlayabileceği belirsizdir.

Propolis güvenli mi?

Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yoktur ve yan etkilere neden olabilirler. Bal veya arılara karşı alerjiniz varsa, propolis içeren ürünlere de muhtemelen reaksiyon gösterirsiniz. Propolis, uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna da neden olabilir. Polen alerjisine sahip olmak, aynı zamanda propolise karşı alerjik reaksiyon riskinizi de artırabilir.

Özellikle mevcut alerjiniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce bir doktorla konuşun. Şu anda propolis dışında herhangi bir ilaç veya başka takviyeler alıyorsanız, bir doktorla konuşmanız da önemlidir. 2022 tarihli bir inceleme, propolisin tip 2 diyabet veya kanseri tedavi etmek için kullanılanlar gibi belirli ilaçlarla birleştirildiğinde potansiyel gelişimini tartışırken, 2017'de yapılan başka bir çalışma, takviyenin kanamayı artırabileceği ve muhtemelen varfarin gibi ilaçlarla etkileşime girebileceği konusunda uyarıyor.

Propolis nasıl kullanılır?

Propolis, aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde kullanılabilir:

Ağızdan alınan takviye olarak,

Gargara olarak, suyla seyreltilmiş şekilde,

Cilt üzerindederiye uygulama ile.

Propolisi kullanmadan önce, bireyin kullanımının güvenli olup olmadığını kontrol etmek için bir doktor tavsiyesine başvurmak en iyisidir. Daha sonra, kişi alerjisi olmadığından emin olmak için propolis intolerans testi yapmalıdır.

Ciltte kullanım için saf propolis veya aktif madde olarak propolis içeren bir cilt ürünü uygulayın. Ağızda kullanmak için, az miktarda propolisi suyla seyreltin. Karışımı tükürmeden önce bir süre ağzınızı çalkalayın veya gargara yapın. Birçok hazır ürün, aktif madde olarak propolis içerir. Bu durumlarda, ürünü etiketinde belirtildiği şekilde kullanın.

Araştırmalar, propolisin insan sağlığına fayda sağlayabilecek birçok özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. İnsanlar, bunu ciltte, gargara olarak ve çeşitli küçük sağlık sorunlarına destek olarak kullanabilirler. Propolis, belirli bir enfeksiyonu veya hastalığı kontrol etmek için tek başına yeterli olmayabilir ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi için etkili olmayabilir. Propolis, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve daha etkili hale getirmeye yardımcı olabilir, ancak propolisin insanlarda belirli durumlar için etkili bir tedavi olduğunu öne süren çok fazla yüksek kalitede kanıt yoktur. Bu nedenle, propolisin geliştirilmesi için daha fazla büyük klinik deneye ve araştırmaya ihtiyaç vardır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan