Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.12.2022 9 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Wing Chun nedir?

Dövüş sporlarının zihin üzerindeki dinlendirici etkisiyle tanıştınız mı? Gelin birlikte wing chun nedir öğrenelim.

Wing Chun nedir?

Wing-Chun, Güney Çin kökenli bir yakın mesafe savunma ve dövüş sanatıdır. Çince’de “Sonsuz Bahar” ve “Bahar Şarkısı” anlamlarına gelen bu dövüş sanatının, Shaolin manastırlarında geliştirilen, turna kuşlarının ve yılanların hareketlerine dayanan tekniklerden oluştuğu düşünülür. Bir mücadele sporu olmayan Wing Chun, müsabakası olmadığı için faul ve puan kavramları sistemi içermez. Bu nedenle de bir spor olarak anılmaz.

Wing Chun'da insan vücudu dikkatle incelenmiştir ve rakibin kas dışında açıları, iskelet sistemi ve denge merkezi hareketi ile etkili ataklar geliştirilmiştir. Wing Chun kilo, boy, yaş ve cinsiyet faktörü farketmeksizin mücadele etmeyi ve kendini koruyabilmeyi sağlar. Bu nedenle de herkes için etkili bir savunma sağlayabilmektedir.

Wing Chun'da, her seferinde tek bir atak yapılmaz, bazen aynı anda hem yumruk hem de tekme şeklinde gerçekleştirilir. Wing Chun, çift yumruklar, tekmeler ve yumruklar ve bir araya getirilmiş farklı ayak hareketleri ve el teknikleri içerir. Wing Chun, diğer dövüş sanatlarında bulunan zamanlama ve zaman çalma bulunmaz. Bu dövüş sanatında dört boyut kavramı bulunur ve dördüncü boyut, zamanı süresiz kullanmaktır. 

Wing Chun Tarihsel Geçmişi Nedir?

Wing Chun, Kung Fu'nun en yeni ve en çağdaş tarzlarından biridir. Wing Chun 300 yıllık geçmişinde sürekli olarak geliştirilmiş ve rafine edilmiştir. Wing Chun,  Çin'in üç büyük dövüş sanatı tarzından biri olarak kabul edilmektedir. Bu dövüş sanatı, Qing Hanedanlığı döneminde ünlü Shaolin Tapınağı Ng Mui'de bir Budist rahibe tarafından bulunmuştur. O zamanların en iyi beş dövüşçüden biri olan Ng Mui, güce bağlı olmayan daha etkili bir dövüş yöntemini bulmayı geliştirmey amaçlamıştır.

Ng Mui’nun bir leylek ve büyük bir kemirgen dövüşü gördükten sonra bu ilhamı aldığına inanılmaktadır. Leylek, kanatlarını ve bacaklarını kullanarak aynı anda hem saldırmak hem de savunmak için kemirgenin saldırılarına karşı koyabilmektir. Yeni tarzına Wing Chun ismi,  istenmeyen taliplere karşı kendini savunmak için kullanan en iyi öğrencilerinden biri olan Yim Wing Chun adını vermiştir. Wing Chun, engelleri aşmak  ve gücü en verimli şekilde kullanmak için ihtiyaç duyulmayan hareketlerden kurtulmak gibi doğal ve bilimsel yasalara dayanmaktadır. 

Wing Chun Nasıl Yapılır?

Wing Chun basit, kısa mesafeli hızlı saldırı ve savunmaları kullanan gelişmiş el tekniklerini içermektedir. Dengeli ve etkili olan Wing-Chun vuruşları genellikle alt seviyelerde kullanılır. Temel duruş egzersizleri ve yürüyüşler, bu tekmeler için güçlü bir temel oluşturur. Wing-Chun, tıpkı yumruklar gibi merkezden çıkan tekmelere dayanır. İlerleyen düzeylerde ise üst düzey vuruşlar oldukça etkili bir şekilde kullanılır. 

Wing-Chun'un duyarlı olmak, temas refleksine sahip olmak, enerjiyi öne çıkarmak ve rakibin gücünü kullanmak gibi bazı temel kuralları bulunmaktadır. Wing-Chun'da kişinin boyu, kilosu, gücü veya cinsiyeti önemli değildir çünkü diğer dövüş sanatlarının çoğunun yaptığı karmaşık teknikler ve yüksek seviyeli vuruşlar gerektirmez.Wing Chun, sağlıklı her bireyin  yapabileceği faydalı ve etkili bir dövüş sanatıdır. 

Wing Chun Teknikleri Nedir? 

wing chun teknikleri

Wing Chun sistemi gösterişli hareketler yerine refleksleri, duyuları ve açıları kullanmaktadır. Wing Chun, tarihteki en büyük beş Kung Fu ustasının tekniklerine dayanmaktadır. Wing Chun tekniği 4 Prensip, 5 Mesafe ve 5 Boyut üzerine kuruludur.  

Wing Chun sisteminin 4 prensibi şu şekildedir.

Wing chun’un temel yapı taşı olarak adlandırılan dört ana prensibi bulunmaktadır.

1. Prensip: Yol boşsa ilerle

Rakip ile aranızda engel yoksa saldırıya karşı eş zamanlamayı kullanarak ileriye doğru harekete geçmek.

2. Prensip: Temas kur yapışık kal

Rakip ile mücadele ederken ayaklar yada eller ile kontağı kapatmadan müdahalede bulunmak.

3. Prensip: Güce karşı durma

Rakip senden güçlüyse ona yol vermek ve onun gücünü kullanmak.

2. Prensip: Takip et

Saldırganın hareket stratejisinin yönüne göre rakibinize bir fırsat vermekten kaçınırken konsantre olma durumu. Rakip çekilirse onu takip etmek.

Wing Chun sistemindeki 5 mesafe şu şekildedir. 

1. Ayak Mesafesi: İnsan vücudu anatomisindeki en uzun uzvu ayaklarıdır. ilk mücadele başlangıcında eğer saldırgan ile arasındaki mesafe tekme ile saldıracak kadar ise Wing Chun’da tekme teknikleri kullanılarak kendini savunabilir. 

2. El Mesafesi: Anatomi incelendiğinde eller ayaklardan sonra veya bir kol mesafesinde gelir. İlk saldırı kol mesafesinden gelirse Wing Chun form uygulamalarında öğretilen el teknikleri ile kendinizi savunabilirsiniz. 

3. Diz ve dirsek Mesafesi: Vücut anatomisine göre kollarda dirsek mesafesi ve ayaklarda diz mesafesi ile mücadele edilebilir. Wing Chun dönüşlerinde kendini etkili bir şekilde koruyabilmek için dizler ve dirsekler kullanır.

4.Tutma atma boğuşma (GRAPPLİNG) bu mesafeye mesafesizlik olarak adlandırdığımız alanda dönüşler ,denge eklemlerini kullanarak mücadele edebilme.

5.Yerde Mücadele: Herhangi bir mücadele anında dengemizi kaybederek yere düştüğünüzde yerde de ilk belirttiğimiz 3 mesafeyi de Wing Tsun’da uygulayabilmek ve hemen yerden kalkabilmektir.

Wing Chun sisteminin 5 boyutu şu şekildedir.

1.Boyut: Yükseklik

Ellerin konumu, parmak uçlarından dirseğe (vu sao) kadar olan boyut, arka eli koruyan elin büyüklüğünü ve yüksekliğini belirler. Buna ek olarak, saldırganın boyuna bağlı olarak, ellerinizi saldırganın yüzüne doğru yukarı veya aşağı doğru konumlandırmalısınız. Sonuç olarak, saldırganın ataklarını yukarı veya aşağı doğru yönlendiren saldırılarına cevap verebilmenizi sağlar.

2.Boyut: Genişlik

İki dirseğimiz, enine mesafe olarak da bilinen genişlikle birbirinden ayrılmıştır. Bir saldırı geldiğinde, ellerimiz senkronize olur ve onu karşılamak için eş zamanlı karşılar. 

3. Boyut: Derinlik

Önümüzde uzattığımız elin düz çizgi uzunluğu derinlik boyutu parmak ucundan vücudun merkezine olan uzaklığıdır. Herhangi bir atağa karşı ileriye doğru adım atarak yaklaşan saldırılara karşı kendinizi savunabilirsiniz.

4. Boyut: Zamanlama

Wing  Chun da karşıdan gelen saldırıların yükseklik, genişlik ve derinlik boyutlarını erken veya geç kalmamak koşuluyla saldırıya saldırı olarak aynı anda çıkış zamanlaması boyutunu uygulayarak kendinizi savunmanızı sağlar.

5. Boyut: Olasılık

Olasılık, karşıdan gelen  saldırının ne zaman yukarı veya aşağı atakları olduğunu bilmediğimiz andır. Bu sebeple hayati organları eş zaman ile merkez noktamızdan,  sorunsuz bir şekilde karşılamış oluruz.

Wing Chun Sağlıklı mıdır?

Wing Chun sağlığa çeşitli olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir. 

Kendini Savunma: Wing Chun, yakın mesafe dövüş sistemidir. Wing Chun, refleks hareketlere ve merkez çizgi teorisine dayanan bir dövüş sanatları tarzıdır. Wing Chun, vücudun en hassas bölgesi olan merkez hattını korumayı sağlar. Vücut yapısı ve denge, Wing Chun'daki en önemli iki faktördür. Bir dövüşte rakibini yenmek için vücut yapısı korunmalıdır. Orta çizgi bozulduğunda, öğrenciler aynı zamanda tekrar ayağa kalkmayı ve dengelerini korumayı da öğrenirler. Wing Chun,  bir saldırıya nasıl hızlı ve içgüdüsel olarak tepki vereceğini öğretir. Wing Chun basit, basit ve etkilidir.  

Öğrenmesi basit ve uygulaması eğlencelidir: Dövüş sanatı sistemlerinin birçoğunun öğrenilmesi için on yıl veya daha fazla süre ihtiyaç duyulur. Ancak Wing Chun en kısa sürede öğrenmek üzere tasarlanmış bir dövüş sanatıdır. Düzenli ve tutarlı uygulama ile tüm temel sistemi iki yılda öğrenmek mümkündür.  

Kilo vermeye yardımcı olur: Kilo vermenin ve kilo kontrolünün en zor yanlarından biri tutarlılık ve kararlılık gerektirmesidir. Bu, bazı durumlarda sıkıcı ve zor olabilir ve birçok kişide motivasyon kaybına sebep olabilir. Wing Chun da dans ile benzer vücut hareketleri bulunur. Bu özelliği sayesinde kasları tonlandırır ve fazla kiloları hızlı bir şekilde kaybetmeye yardımcı olur.

Herkes tarafından uygulanabilir: Wing Chun, farklı yaş, boy ve fiziksel özelliğe sahip kişiler tarafından uygulanabilen bir dövüş sanatıdır. Wing Chun  güçten çok yapıyı ve hızdan çok zamanlamayı temel alan bir dövüş sanatıdır. 

Odaklanmayı sağlar: Wing Chun, hem fiziksel zindeliği hem de zihinsel odaklanmayı içerir. Tutarlı bir şekilde uygulandığında vücudu daha dengeli,  dayanıklı ve koordineli hale getirir. Ayrıca Wing Chun eğitimi ile zihni sakinleştirir, rahatlamayı ve vücuttaki gerilimi azaltmayı öğretir. Yapıya, tekniğe ve zihin-beden gücüne odaklanma, güçlü bir savunma yapmaya yardımcı olur. Wing Chun Kung Fu, insanlara kendilerini nasıl savunacaklarını ve aynı zamanda saldıracaklarını öğretir. 

Özgüveni artırır: Wing Chun hareketlerini gizli bir şekilde yapar. Ani saldırılara karşı kendinizi güvende ve rahat hissetmenizi sağlar.  Wing Chun, bir saldırıyı durdurmak, rakibin  dengesini bozmak ve saldırıyı kendi lehinize çevirmek için refleksleri kullanan bir dövüş stilidir.

Stres giderir: Dövüş sanatlarının eski biçimlerinden biri olan Wing Chun, zihinsel ve fiziksel stresten kurtulmanın en iyi yollarından biridir.  

Wing Chun’nın İnsan Vücuduna Etkileri Nelerdir?

Wing Chun hızı ve gücü geliştirir. Aynı zamanda da hem temas (chi sau) hem de görsel refleksleri eğitir. Bu eğitim ile kas hafızası da geliştirilir. Wing Chun’nun vücuda etkilerinden biri de daha iyi kondisyon sağlamasıdır. Wing Chun  vücudun her iki tarafını da çalıştırır. Wing Chun insan anatomisi göz önüne alınarak düzenlendiği için iskelet ve kas sistemini zorlamadan kendinizi savunma imkanı tanır.  

Kimler Wing Chun Yaparlar?

Wing Chun kilo, boy, yaş, cinsiyet ve spor geçmişi gibi faktörler gözetmeksizin herkes tarafından uygulanabilen bir dövüş sanatıdır. 

Wing Chun Faydaları Nelerdir?

Wing Chun faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Sorumluluk duygusunu artırır.  

  • Öfkeyi kontrol etmeye yardımcı olur.

  • Kişinin özgüvenini artırır.

  • Sabır yeteneğini geliştirir.

  • Disiplin yeteneğini geliştirir.

  • Refleksiv gelişimini destekler.

  • Akademik başarıyı artırır.

  • Öz-benlik saygısının artmasını sağlar.

  • Konsantrasyonu artırır.

  • Sağlıklı bir kişilik oluşumunu destekler.

  • Kaygıyı ve olumsuz düşünceleri azaltır.

  • Yoğun konsantrasyon gerektirdiği için ciddi oranda deşarj olmayı ve enerjinin boşaltılmasını sağlar.

  • Davranış kontrolünü artırır. Doğru davranışın işlevsel bir şekilde dışa vurumuna katkıda bulunur. 

  • Diğerlerinin hakkına saygı duymayı öğretir.

  • Kişinin kendi beceri ve yeteneklerinin farkında olmasına ve bunlara yönelik inancın oluşumuna katkı sağlar. 

  • Ekip ruhunu destekler.

  • Toplumdan soyutlanmayı engeller ve ilişkileri düzenler. Kişinin hayattan daha fazla keyif almasını sağlar.

  • Zorlu ve ani durumlarda doğru stratejiyi bulmayı ve doğru karar vermeyi öğretir.

  • Aidiyet duygusunu artırır.

  • Sorunları çözme yeteneğini geliştirir.

  • Bireyler arası etkileşimleri geliştirirken işbirliğini ve paylaşımı artırır. 

  • Eğitim ve çalışma faaliyetlerine daha kolay bir şekilde adapte olmayı sağlar.

  • Yetersizlik duygusunu azaltır.

  • Fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştirir. 



 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan