Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.10.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelikte balık yemek güvenli mi? Hangi balık nasıl tüketilmeli?

Hamilelikte uzak durulması gereken balık çeşitleri, balığın piştiğini anlama yöntemleri ve dışarda balık yerken dikkat edilmesi gerekenler...

Hamilelikte balık yemek güvenli mi? Hangi balık nasıl tüketilmeli?

Balık beslenme düzeninizde mutlaka yer alması gereken besinlerden biri. Omega-3 deposu olarak bildiğimiz bu sağlıklı besin elbette hamilelik döneminde de düzenli şekilde tüketilmeli. Fakat çoğu besinde olduğu gibi balıkta da seçerken ve pişirirken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor.

Hamilelik sırasında balık tüketimi nasıl olmalı?

Normal dönemlerde de düzenli tüketimini tavsiye ettiğimiz balığın hamilelik sürecinde beslenme düzenine dahil edilmesi sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi açısından daha da önemli hale geliyor. Bu dönemde bebeğiniz için en sağlıklısının ne olduğu konusunda kafanızın karışması ve doğru yolu bulmakta zorlanmanız çok ama çok normal. Şunu bilin ki bu süreçte birçok balığın tüketimi pişirme tekniğinin doğru olması kaydıyla kesinlikle güvenlidir.

Balık çeşitleri ve piştiğini anlama yolları

hamilelikte hangi balik yenmeli

Öncelikle satın aldığınız balığın renginin soluk olmamasına ve kötü kokmamasına dikkat etmelisiniz. Pişirme konusunda gelirsek, bütün bir balık ya da fileto pişirdiğinizde fırından çıkarmadan önce bir bıçağın ucunu ete batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişmiş etin rengi mat olur ve pulları da kolayca ayrılır. Pişirdiğiniz balığı fırından çıkardıktan veya ocağı kapattıktan sonra 3-4 dakika kadar bekletmelisiniz. Böylece pişme işlemi tamamlanmış olacak.

Karides ve ıstakozların rengi piştikten sonra kırmızıya döner ve etleri matlaşır. Deniztarağı ise süt beyaz renk alır, yine mat ve diri görünür. İstiridye ve midyelerin piştiğini kabuklarını açmalarından anlayabilirsiniz. Kabuklarını açmayanları ise pişme işlemi bittikten sonra atabilirsiniz. Ancak hamilelik döneminizde yüksek miktarda civa ve kurşun içerdiklerinden istiridye ve midye yememenizi öneriyoruz.

Hamilelikte dip balıklarının tüketimi ne sıklıkla olmalı?

hamilelikte hangi balik yenmemeli

Omega-3 açısından zengin balıklar vücudunuzun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali barındırıyor. Ancak dip balıkları olarak sınıflandırılan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbun ve kalkan gibi balıklar yüksek miktarda kurşun içerebildiğinden haftada ikiden fazla yememeniz daha doğru olur.

Bunlara ek olarak civa oranı yüksek olan ton balığı tüketiminizi de sınırlandırmanız mantıklı olacaktır. Haftada 4 orta boy konserveyi geçmemelisiniz. Bu özelliği sizin için zararlı olmasa bile fazla miktarda alındığı takdirde bebeğinizin sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yine fazlaca civa içerdiğinden kılıç balığını da hamilelik sürecinizde yememenizi tavsiye ediyoruz.

Çiğ balık yemek riskli mi?

hamilelikte balik yemek

Tüm deniz ürünleri çiğ haldeyken parazit içerdiklerinden potansiyal risk taşırlar. Bu parazitler sizi hasta edebileceği gibi bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri de kullanabilirler. Dolayısıyla çiğ balıktan yapılan suşiyi de hamileliğiniz sırasında hayatınızdan çıkarmanız yerinde olur. Ayrıca kabuklu çiğ deniz ürünleri gıda zehirlenmesine yol açabilecek bazı zararlı bakterilerle ve virüslerle etkileşime geçebilir. Bu durum gıda zehirlenmesine daha açık olunan hamilelik döneminde daha fazla riske yol açar.

Dışarıda balık yerken nelere dikkat edilmeli?

balik yemek

Eğer dışarıda deniz ürünlerinden birini yiyecekseniz iyi pişirilip pişirilmediğini mutlaka sormalısınız. Bu durum özellikle Japon restoranlarında daha ciddi boyutta önem arz ediyor. Çünkü bu restoranlarda kurumuş balıklar genellikle dışarıda depolanır ve az pişmiş şekilde servis edilir.

Somon ve uskumru gibi tütsülenmiş çiğ balıkları da güvenle yiyebilirsiniz. Çünkü bu balıkların tütsülenmesi parazit ve bakterilerin yok olmasını sağlar. Bununla birlikte, somon doğru şekilde tütsülenmemiş ya da yenmeden önce dondurulmuşsa içindeki bakteriler yok olmamış olabilir. Bu yüzden satın aldığınız tütsülenmiş somonu güvendiğiniz bir yerden temin edin ve güvenilirliğinden emin değilseniz nasıl işlendiğini mutlaka sorun. Tuzlanmış veya salamura edilen balıklara ise beslenmenizde güvenle yer verebilirsiniz.

Hamilelik sürecinde beslenmenizle ilgili soru işaretlerinize yanıt bulmak için "Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan