Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.02.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Herkes başka bir şey söylüyor! Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı?

Emzirme sürecinde süt içmek bebeğinizde gaza neden olur mu? Bu dönemde kafein alımını ne kadar sınırlamak gerekiyor? Her ağızdan bir ses çıkıyor ama hangisi doğru, hangisi yanlış?

Herkes başka bir şey söylüyor! Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı?

Hamilelik sürecindeki beslenme kadar emziklilik dönemindeki beslenme de önemli. Bu sebeple doğumun ardından sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmeniz hem kendiniz hem bebeğiniz için elzem. Pek çok kadın emzirme döneminde bebeğini en iyi şekilde beslemeye çalışırken arkadaşlarının, annesinin, eşinin annesinin ya da internetteki forumlarda yazılanların arasında ne yapacağını bilemez halde oradan oraya sürükleniyor. Böylece zaten hassas olan bu süreç çok daha karmaşık, psikolojik açıdan zorlayıcı ve sağlıksız hale geliyor.

Bu dönemde sağlıklı ve çok yönlü beslenmeye özen göstermeniz yapmanız gereken temel şey. Bebekler elbette kimi zaman belirli bir maddeye ya da bileşene tepki verebiliyor. Ancak tüm bebekleri olumsuz etkilediği kanıtlanan bir besinin varlığından söz etmek mümkün değil.

emzirme doneminde beslenme

Amerikan Pediatri Akademisi’nin anne sütü ile beslenme uzmanı Lori Feldman-Winter da emziren annelerin hamilelikten önce ve hamilelik sırasında yedikleri besinleri yemeye devam edebileceklerini ifade ediyor. Fakat buna karşılık 2017 yılında yapılan bir çalışma çoğu kadının, emziklilik sürecinde diyetlerini hiç gerek yokken kısıtladığını ortaya koydu. Bu çalışmaya göre, emzirme döneminde en çok kafein içeriğine sahip içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılıyor. Bu besinlerin emziklilik döneminde kesilmesini destekleyen sınırlı sayıda çalışma bulunsa da doğruluğunu savunmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylemeliyiz.

Öncelikle emziklilik sürecinde odak noktanız sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almak olmalı. Bu dönemde günlük 400-500 kalori kadar fazla almanız yeterli. Bu kalori miktarını hangi besinler aracılığıyla almayı seçtiğinizse size kalmış. Feldman-Winter, bebeklerin anne karnında ve anne sütü emdikleri dönemde tattıkları lezzetleri altı ay sonra, yani katı yiyeceklere geçtikleri dönemde yemeye başladıklarında daha çok tercih ettiklerini ve sevdiklerini söylüyor. Kısaca bebeğinizin büyüdükçe sağlıklı yiyecekleri tercih etmesini istiyorsanız hamilelik ve emziklilik dönemlerinde sizin de sağlıklı yiyecekleri tercih etmeniz gerekiyor.

Peki emziklilik sürecinde sınırlandırmanız ya da kaçınmanız gereken gıdalar var mı? Uzmanlar çok sayıda olmasa da bu dönemlerde bazı besinlerden uzak olmanın daha sağlıklı olacağı yönünde görüş bildiriyor. İşte emziklilik döneminde uygulanması tavsiye edilenler:

Alkolden uzak durun

emzirirken alkol

Emziklilik sürecinde annelerin alkolden uzak durması tavsiye ediliyor. Araştırmalar da emzirirken günde iki kadehten fazla içki içen annelerin bebeklerinin daha az anne sütü emdiklerini, ayrıca kilo almak ve büyümekte güçlük çekebileceklerini ve nörogelişimsel gecikme yaşayabileceklerini ortaya koyuyor.

Yüksek cıva içeren balıklardan kaçının

Emziren annelerin dikkat etmesi gereken bir diğer şey de uskumru ve kılıç balığı gibi yüksek miktarda cıva içeren balıklardan kaçınmak. Bunun nedeni cıvanın bebeğinizin gelişmekte olan beynine ve sinir sistemine zarar verebilecek bir kimyasal olması. Buna karşılık diğer balıklara beslenme programınızda yer vermelisiniz. Çünkü içerdikleri doymamış yağ asitleri sayesinde sizin ve bebeğiniz için oldukça faydalı.

Kafeini sınırlayın

emziren anne kahve icebilir mi

Her ne kadar başlıkta kafeini sınırlamanızı tavsiye etmiş olsak da aslında bu herkes için geçerli değil. Bu noktada önemli olan kafeine ne kadar düşkün olduğunuz. Eğer kahvesiz yapamayanlardansanız ama gün içinde kahvenin ucunu kaçırmıyorsanız size iyi bir haberimiz var: Uzmanlar emzirme döneminizde bu alışkanlığınızdan vazgeçmenize gerek olmadığını söylüyor. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ne (ACOG) göre ölçülü miktarda kafein (günde 200 mg veya iki küçük fincan kahve) emzirme döneminde bebekleri olumsuz etkilemiyor. Fakat gün içinde çok sık kahve içen biriyseniz kahveyi bu dönemde kesmeniz kesinlikle doğru olacaktır. Kafein bağımlılığınızın önüne geçmek için “Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz” başlıklı içeriğimizden yardım alabilirsiniz.

Yer fıstığından korkmayın

Sanıldığının aksine emzirme döneminde bebeklerinde yer fıstığı alerjisi oluşacağı korkusuyla kadınların yer fıstığını hayatlarından çıkarmaları gerektiğini destekleyen bir kanıt bulunmuyor. Hatta Boston Çocuk Hastanesi’ndeki uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma gıda alerjenlerine maruz kalındığında alerji önleyici antikorların geliştiğini ortaya koydu.

Lahana, brokoli gibi sebzeleri yemeye devam edebilirsiniz

emziren annelerde gaz

Annesi emzirme döneminde lifli sebzeleri tüketen bebeklerin rahatsızlık hissedeceği iddiasını destekleyen herhangi bir bulgu aslında yok. Feldman-Winter’a göre de lifli yiyecekler annede gaz oluşumuna neden olabilse de emzirilen bebekte aynı soruna yol açtığına ilişkin bir kanıttan söz etmek mümkün değil. Buna göre gaz, bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından üretiliyor ve bu bakterilerin yarattığı sıkıntı emzirme yoluyla yok ediliyor.

Baharatlı ya da sarımsaklı yiyecekleri kesmenize gerek yok

Baharatlı veya sarımsaklı yiyeceklerin bebekte sorunlara neden olduğuna dair de herhangi bir kanıt bulunmuyor. Feldman-Winter’ın iddiasına göre hamilelikten önce ve hamilelik sırasında anne tarafından tüketilen yiyecekler emzirme sırasında hem anne hem de bebek tarafından tolere edilebiliyor.

İnek sütü içebilirsiniz

emzirirken sut icmek gaz yapar mi

Bazıları emzirirken süt ürünlerini, özellikle de inek sütünü tüketmenin bebekte süt alerjisinin gelişmesine yol açacağını iddia etse de, uzmanlar annenin süt ya da süt ürünlerine karşı alerjisi yoksa ya da ailede süt alerjisi öyküsü yoksa süt ürünlerini kısıtlamak için bir neden olmadığı konusunda hemfikir.

Son olarak, her bebeğe zarar verebilecek herhangi bir besin bulunmasa da her bebeğin ayrı ayrı bazı besinlere tepki verebileceğini unutmamalısınız. Bebeğinizin dışkısında renk değişikliği veya kan gözlemlerseniz bu durum anne sütündeki bir şeye alerjik reaksiyon gösterdiği anlamına geliyor olabilir. Bu durumu düzeltmek için reaksiyon gösterdiğini düşündüğünüz yiyecekleri kesmeden önce yapmanız gerekenler hakkında bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan