Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.10.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için kulak vermeniz gereken 5 uzman önerisi

Çocuklarımızı yetiştirirken gelecekte daha sağlıklı ve aktif bir hayat sürdürmeleri için neler yapabiliriz?

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için kulak vermeniz gereken 5 uzman önerisi

Çocukların alışkanlıklarının oluşmasında hiç kuşkusuz en önemli rol ebeveynlerin. Bu yüzden çocuk yetiştirirken her zaman onların sizi gözlemlediğini bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Eğer siz sağlıklı alışkanlıklara sahip olursanız çocuklarınız da bu alışkanlıkları edinir. Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme belki de yaşam boyu etkileri görülecek bu alışkanlıkların en önemlileri. Söylemesi kolay olsa da çocukların davranışlarını etkilemek ve onlara örnek olmak o kadar da kolay değil. Çünkü muhtemelen dünyada kandırması en zor grup çocuklar ve bu yüzden onlara örnek olmak istiyorsanız rol yapmak yerine gerçekten örnek olacak alışkanlıkları edinmeniz gerekiyor.

Bakalım uzmanlara göre sağlıklı çocuklar yetiştirmenin 5 temel şarkı neymiş:

1-Örnek olmak

ornek olmak

Çocuklara örnek olmak kulağa çok klişe gelse de bu durumu ciddiye alın. Çünkü özellikle çok küçük yaştaki çocukların ebeveynlerinin davranışlarını modellediği biliniyor. Yapılan araştırma ve çalışmalar da bu durumu ispatlıyor. Bu çalışmalardan biri 4-7 yaş arasındaki çocuklar ve anneleriyle yapıldı ve aktivite seviyesi yüksek olan annelerin çocuklarının da aktif olma olasılığının 2 kat fazla olduğu sonucuna ulaşıldı. Aynı çalışmada anneleri ve babaları aktif olan çocukların, aktif olmayan ebeveynlerin çocuklarına kıyasla daha hareketli bir yaşam sürme olasılıklarının yaklaşık altı kat daha fazla olduğu ortaya kondu. Benzer şekilde sizin sürekli sağlıksız gıdalarla beslendiğinizi gören çocuğunuz da muhtemelen ona yedirmeye çalıştığınız sağlıklı yiyeceklere değil, bu tip besinlere yönelecektir.    

2-Çocuklarınızın hayatına gereğinden fazla karışmamak

Çocuklarının hayatına aşırı şekilde karışan ebeveynler aslında istemeden onların hayatında sağlıksız davranışlar oluşmasına yol açabiliyorlar. Bu durumun önüne geçmek için aşırı korumacı davranışlardan kaçının. Elbette tedbiri elden bırakmadan, çocuklarınıza dışarıya çıkıp dolaşmak, oyun oynamak gibi gerçekten ihtiyaç duydukları şeyleri yapmalarına izin verin.

3-Yarışmalarla sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmek

saglikli aliskanliklar

Sağlıklı alışkanlıkları kazandırmanın en güzel yollarından biri de yarış yaparak öğretmek. Bu konuda hayal gücünüzü kullanarak birçok yarışma konusu bulabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzla yürüyüşe çıkın ve bir saatlik yürüyüş sırasında kimin daha çok adım atacağı hakkında yarışın. Gün içerisinde kimin daha çok sebze yiyeceği üzerine yarışmak da oldukça eğlenceli ve sağlıklı olabilir!

4-Aktivite seviyenizi tespit etmek

Çocuğunuzun ve kendi hayatınızın ne kadar aktif olduğunu gözlemleyin. Bunu yaptığınızda muhtemelen sandığınız kadar aktif olmadığınızı ve bu durumdan çocuğunuzun da etkilendiğini fark edeceksiniz. Ergenlik döneminde olan bir grup çocuk ve ebeveynleriyle yapılan bir çalışma ebeveynlerin beyanlarının pek de gerçekçi olmadığını ortaya çıkardı. Bu araştırmayla, çocuklarının yeterince aktif olduğunu söyleyen ebeveynlerin kız çocuklarının sadece %40’ının ve erkek çocuklarının %18’inin günde bir saatten daha az egzersiz yaptığı tespit edildi. Bu yüzden hayatınızın ne kadar aktif olduğunu fark etmeyi bu durumu değiştirmek için bir ilk adım olarak görmelisiniz.

5-Yemek hazırlama sürecine onları da dahil etmek

yemek yapmak

Çocuklar en iyi yaparak öğrenirler. Onların bu özelliklerini değerlendirin ve hayatları boyunca sağlıklı gıda seçimleri yapabilmeleri için bazı alışkanlıkları edinmelerini sağlayın. Örneğin birlikte sağlıklı yemekler hazırlamayı bir ritüel haline getirmeniz onların uzun vadede bu tip yiyeceklere yönelmelerine sebep olacaktır.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan