Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Besin Etiketi Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şebnem Kandirali 07.05.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Besin Etiketi Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Besin Etiketi Okumada Püf Noktalar

Besin Etiketi Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Porsiyon Miktarı

Hem paketteki diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon sayısına, hem de bir porsiyondaki miktara bakın ve yediğiniz miktar ile paketteki porsiyon miktarını karşılaştırın. Örneğin porsiyondaki miktar 1 bardak ise ve siz 2 bardak tüketiyorsanız, besin etiketi üzerinde belirtilen miktarların (yağ, kalori, besin değerleri) 2 katını alıyorsunuz demektir.

Toplam Kalori ve Yağ Değerleri

Bir porsiyondaki kalori miktarına ve tek bir porsiyondaki yağdan ne kadar kalori geldiğine bakın.

Günlük Yüzde Değeri

Günlük değerler, 2000 kalorilik diyet ile beslenen sağlıklı bir yetişkinin aldığı ortalama besin değeri seviyelerini gösterir. 2000 kalorinin üstünde veya altında tüketseniz de; bu değerler bir besindeki besin öğelerinin düşük mü yoksa yüksek mi olduğunu saptamaya yardımcı olduğu için kullanılabilir. Eğer besin etiketi “% 15 kalsiyum sağlar” diyorsa, bir porsiyonda bulunan miktar günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 15'ini karşılar demektir. Bu değerleri vitamin, mineral ve liften zengin; yağ (doymuş veya trans), kolesterol ve sodyumdan düşük beslenmek için kullanın.
 
Eğer bir besin öğesi % 5 ve altındaysa, ürün söz konusu besin öğeden fakirdir. Ancak % 20 ve üstündeyse, o besin öğesinden zengindir. Ayrıca bir porsiyon 40 kcal içeriyorsa düşük kalorili, 100 kcal içeriyorsa orta, 400 kcal ve üzeri içeriyorsa yüksek kalorilidir.

Yüzde Değeri Yüksek Olan Besinler

Sağlığı korumak, osteoporoz ve anemi riskini azaltmak için daha fazla lif, A ile C vitamini, demir ve kalsiyum içeren besinler tüketin. Bu besin öğelerinin günlük yüzdelik değerinin  (%DV) yüksek olmasına özen gösterin ve hazır besinlerden önce sebze ve meyvelere yönelin.

İçindekiler Listesi

Birden fazla madde içeren besinlerin üzerinde mutlaka içindekiler listesi olmalıdır. Besinin içeriğinde bulunan malzemeler, fazla olandan az olana doğru listelenir. Bu kısım özellikle belirli besinleri (eklenmiş şeker, domuz eti veya deniz ürünleri gibi) tüketmeyen bireyler (vejetaryenler vb.)  için önemlidir.

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir