Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Düzeltilebilir Sağlık Problemi Obezite
Damla Eda Özçoban 24.08.2013 4 dakikada okunur
yorumlar
7
kaydet

Düzeltilebilir Sağlık Problemi Obezite

Obezite, çoğu hastalığın temelini oluşturarak insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren bir sağlık problemidir. Özellikle insüline bağımlı olmayan diyabet hastalığı, koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bazı kanser türleri, mide - bağırsak hastalıkları, obstrüktif uyku apnesi ve bazı romatizma türleri gibi hastalıklarla ciddi ilişkisi vardır. Yani obezite sadece diğer hastalıklardan bağımsız bir sağlık sorunu gibi görülmemeli diğer bütün hastalıkların temelini oluşturabilecek derecede önemli bir hastalık olarak görülmelidir.

Obezite Nedenleri

Peki obezitenin tek nedenini fazla yemek olarak görmek doğru mudur?

Obezitenin temelinde yatan bir çok neden olabilmektedir;

  • Gereğinden fazla yeme, az harcamak
  • Fiziksel hareketin azlığı
  • Psikolojik bozukluklar
  • Genetik, metabolik veya hormonal bozukluklar gibi.

Yani obezite = sadece  fazla yemek olarak görülmemelidir. Fazla yemek yemenin nedenlerine, temeline kadar inilmelidir çünkü kalıcı değişimler ancak derinlere inildiğinde gerçekleştirilebilir.

Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nedir, Ne demektir?

BKİ bize ağırlığımızın ideal aralıkta olup olmadığını gösteren bir veridir. Boy uzunluğuna göre olması gereken vücut ağırlığını belirlemek için kullanılan pratik bir yöntemdir ancak bireylerin BKİ değerinin ideal aralıkta olması bireylerin ''kesinlikle sağlıklı'' olduğu anlamına gelmemektedir.

BKİ = Ağırlık(kg) / Boy Uzunluğu(m²) denklemiyle tespit edilmektedir.

Peki Sizin Beden Kitle İndeksiniz Hangi Aralıkta?

BKI = Ağırlık(kg) / Boy Uzunluğu(m²) denkleminde vücut ağırlığınızı ve boy uzunluğunuzu yerine koyarak hesaplama yapınız ve kendinizi değerlendiriniz. Ayrıca göz ardı edilmemesi gereken önemli bir noktada mutlu olduğumuz dış görüntümüzdür bu yüzden normal aralıkta Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerine sahipken veya sahip olmaya çalışırken bir yandan da ideal aralıkta ki mutlu olduğumuz ağırlığımızı belirlememiz önemlidir.

Yetişkinlerde Beden Kitle İndeksi Değerlendirilmesi

Riskli Zayıf : BKİ <18.5. Bu durumda daha fazla besin tüketilmesi, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerekir. Bu değere sahip kişilerde günlük yaşamını olumsuz etkileyecek  rahatsızlıklar gözlenebilir.

Normal : BKI 18.5 – 24.9 arasındadır. İdeal ağırlığa sahip olduğumuzu gösterir ancak besin seçiminin yeterli ve dengeli olup olmadığı  denetimi yapılmadığı sürece sağlıklı beslenmenin sağlandığını gösterir diyemeyiz. Öncedende belirttiğimiz gibi bu değer kesinlikle sağlıklıyız anlamına gelmemelidir.

Hafif şişman : BKI  25.0 – 29.9 arasındadır. BKİ’sinizinbu aralıkta olduğu dönemde diyetisyen/">diyetisyen eşliğinde ağırlığınızın normal sınırlara çekilmesi sağlığınız açısından çok büyük önem taşımaktadır. Daha da ilerleyen ağırlık kazanımına dur deme noktasıdır.

  • 1. derece obez :  BKİ 30-34.9 arasındadır. Artık siz de obez sınıfına adım atmış bir bireysiniz demektir. Hastalıklara temel oluşturmuş bulunmaktasınız!
  • 2. derece obez : BKİ 35.0 – 39.9 arasındadır.
  • 3. derece obez : BKİ > 40 ve üzerinde olmasıdır. Yaşam süreniz ciddi boyutta kısalıyor!

*Yaş ilerledikçe BKI değerlerinde değişimler olmakta ve normal aralık değişmektedir.

Kendinizi Bel Çevresi Ölçüsüne Göre De Değerlendirin!

Vücut yağ fazlalığının hangi bölgede toplandığı da önemli bir noktadır. Vücut yağının bel çevresinin kalınlığıyla kendini gösteren üst kısımlarda toplanması hastalık riskini arttıran arzu edilmeyen bir durumdur.

Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerine çıkmamalıdır.

Obezitede Beslenme Tedavisinin Amaçları Nelerdir?

Bireylerde ağırlık fazlalığı genellikle vücut yağ fazlalığı göstergesi olarak düşünülebilir ancak çok aktif bireylerin vücut yağ oranı düşük olmasına rağmen boylarına göre standarttan biraz daha ağır olabildikleri de göz önünde bulundurulmadır. Yani bazı durumlarda kişi hafif kilolu sınıfına girse de vücut yağ oranı fazla olmayabilmektedir ve bu yüzden kişiye özgü değerlendirme yapmak, hedefler koymak ve kişiye özel beslenme programına sahip olmak önemlidir.

Kişiye özel beslenme tedavisinin başında kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye hazır olması çok önemlidir. Kaybedilen ağırlığın tekrar kazanılmaması ve hep bir hesaplama mücadelesi içinde kaybolmamanız için alışkanlıklarınızı değiştirmeye açık olmalısınız çünkü benimsenen yeni alışkanlıklar önceki alışkanlıklar gibi bir zaman sonra normal gelecek ve kendiliğinden düzenli gidecektir.

Ayrıca diyet kelimesini çok katı kurallarla sınırlandırılmış bir liste gibi görmek yerine, yeterli ve dengeli beslenmek için size özel hazırlanmış bir program olarak görmelisiniz ve her zaman soru işareti oluşturan şeyleri veya isteklerinizi diyetisyeninizle mutlaka paylaşmalısınız çünkü obezite de beslenme tedavisinde amaçlarınıza diyetisyeninizle iletişim halinde olduğunuz da daha kolay ulaşırsınız. Obezitede beslenme tedavisinin amaçlarını özetlersek;

  • Vücut ağırlığını arzu edilen ideal aralığa indirmek
  • Kişiye özel diyet listesi ile kişinin bütün gereksinimlerini yeterli ve dengeli bir şekilde karşılamak,
  • Kişinin mevcut sağlık sorunlarını aza indirmek veya sağlık sorunlarının oluşmasını önlemek,
  • Kişiye yanlış beslenme alışkanlıkları yerine, doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak,
  • Vücut ağırlığı arzu edilen düzeye geldiğinde tekrar kilo alma eğilimini engellemek ve bu düzeyde tutmak,
  • Kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını bir bütün halinde korumaktır.

Unutmayın obezite ile mücadelede senarist bizlersek, senaryoyu muhteşem yapan siz oyuncularsınız.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Özgenur  Çakır

Özgenur Çakır merhaba ben 17 yaşındayım ve 90 kilo civarındayım boyum 168 benim bu kilolardan kurtulmama yardımcı olursanız çok sevinirim

02.09.2013
Yanıtla
Damla Eda Özçoban

Damla Eda Özçoban Merhaba Neşe hanım, boyunuzu ve ağırlığınıza göre hesaplama yaptığımızda BKI'niz 26.1 çıkmakta bu çok ciddi bir fazlalık olmadığını biraz ağırlık kaybı ile ideal aralıklara ulaşabileceğinizi gösteriyor ancak şu süreçte bebeğinizin yeterli beslenmesi daha öncelikli bir durumdur.özellikle ilk 6 ay çok önemlidir. 6 ay dolup ek besinlere geçildiğinde daha uzun vadede yavaş ağırlık kayıbı olacak şekilde diyet uygulanabilir ancak ek besinlere geçiş yapılmış olsa bile anne sütüne devam etmek önemlidir bu yüzden anne sütünün takip edilmesi de gerekmektedir.Dilerseniz anne sütünü takip altında tutarak diyetkoliğin beslenme programlarından yararlanabilirsiniz.

29.08.2013
Yanıtla
Damla Eda Özçoban

Damla Eda Özçoban Merhaba hale hanım, yaşınız gereği boyunuza göre ağırlığınızı BKI ile değerlendirmek dogru olmayacaktır persentil değerlerine göre değerlendirme yaparsak boyunuza göre ağırlığınızda bir problem bulunmamaktadır. Ağırlığınızı korumak için diyet yapmak yerine bu gelişme çağında yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili dikkat etmeniz yeterli olacaktır.uzmanlar tarafından yayınlanan makaleleri takip etmenizi öneririm.

29.08.2013
Yanıtla
Neşe Girgin

Neşe Girgin merhaba 30 yaşındayım 6 ay önce doğum yaptım 71 kiloyum boyum 1-65 60 kiloyla hamile kalmıştım sezeryan ameliyatı oldum ama kilolarım gitmedi özellikle göbeğm şu an emziriyorum bebeğimi ama zayıflamakta istiyorum nasıl bi program oluşturmalıyım yardımcı olurmusunuz teşekkürler

26.08.2013
Yanıtla
Hale Kanık

Hale Kanık Merhaba.Ben 12 yaşındayım ve 48 kiloyum. Boyumda 1.51 .Ben kilomu korumak için diyet yapmayı düşünüyorum. Sizce diyet yapmalımıyım ?

26.08.2013
Yanıtla
Damla Eda Özçoban

Damla Eda Özçoban merhaba Hamza Bey, bilgilerinizde boyunuzu belirtmediğiniz için BKI'niz ile ilgili bir değerlendirme yapamıyorum ancak 120kg civarı bir ağırlık yüksek ve biraz uzun vadede ağırlık kaybının olacağı bir değerdir. bununla ilgili olarak tam destek alabilmeniz için diyetkoliğin size özel biz diyetisyenler tarafından hazırlanan diyetlerinden edinmenizi tavsiye ederim.

26.08.2013
Yanıtla
Hamza Yılmaz

Hamza Yılmaz hocam ben 19 yaşında bir ünüversite öğrencisiyimm hocam benim kilom 120 falan ya bu kilolardan bıktım artık ama hiç bişeyde yemiyorumm ben bunu anlamdımm :( biraz mutsuzummm

26.08.2013
Yanıtla

İlgini Çekebilir