Sağlıklı bir şekilde kilo almak için bu ipuçlarını dikkate alın
Kilo artışını hedeflerken ne tip yiyeceklere yönelmeli? Kalorisi fazla olan her besin kilo aldırır mı? Bu süreçte kalori takibi yapmak ne kadar önemli?
Günümüzde dünya genelinde 1,9 milyarı aşkın kişi fazla kilolu kategorisine giriyor. Bu kişilerin çoğu kilo almak isteyip alamamanın ne demek olduğunu hayal bile edemiyor. Fakat gerçek şu ki aslında birkaç kilo dahi almak oldukça çetin bir iş. Özellikle de bunu sağlıklı yollardan yapmak istiyorsanız.
Kilo almak için ne yapmalıyım diyenlere yapılmaması gerekenleri daha önce “ Kilo almak için uğraşırken en sık yapılan hatalar ” adlı içeriğimizde özetlemiştik. Bugünse sağlıklı bir şekilde kilo almak için dikkate almanız gereken ipuçlarını açıklıyoruz.
İlk adım: Sabırlı olmak!
Kilo alma hedefine doğru yola çıkıldığında önemi genelde gözden kaçırılan ama aslında ilk aşamada sahip olmanız gereken temel özellik kesinlikle sabır. Aslında ister kilo almak ister kilo kaybetmek isteyin, öncelikle sabırlı olmalısınız. Değişimlerin tek bir gecede yaşanmadığını unutmayın. Bu süreçte günlük almanız gereken kalorinin 200-300 fazlasını almaya çalışın. Sakin ama istikrarlı olun.
Yediklerinizin kalitesi miktarından daha önemli
Kilo almak isteyenler genellikle bunu göz ardı ediyor. Fakat gerçek şu ki ne yerseniz yiyin, besinlerin kalitesi miktarlarından önce geliyor. Hamburger, patates kızartması ve asitli içecekler ihtiyacınız olan fazla kalorilerle dolu gibi görünse de bunlar yüksek miktarda sağlıksız yağ, eklenmiş şeker ve basit karbonhidrat içeriyor.
Meyve, sebze, avokado, baklagil çeşitleri, tam tahıllı ürünler, patates, pirinç, et, balık, kuruyemiş, keten ve chia tohumu gibi besleyici ve kalori bakımından zengin yiyeceklere odaklanmanız kesinlikle doğru olan. Ancak bu noktada elbette tercih ettiğiniz yiyeceklerin pişirilme şekilleri de önemli.
Öğünlerinizi düzenli yapın
Kilo alma yöntemlerinin en önemlilerinden biri de öğün atlamamak. Günlük almanız gereken kalori miktarının tamamını üç ana öğünde almanız gerekmiyor. Beş ya da altı öğün yapmak daha çok yemek yemeyi ve yenilenleri daha rahat sindirmeyi sağlıyor. Bu yüzden öğün atlamaktan kaçının ve günlük koşuşturmaca sırasında acıkma ihtimalinize karşı yanınızda mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
Öğünler arasında kurutulmuş meyve, kuruyemiş çeşitleri ve bunların ezmeleri ya da avokadolu ve kabak çekirdekli tost , diyet enerji topları , bol meyveli smoothie ve fıstık ezmeli chia topları gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Light ürünler mi? Aman kalsın!
“Az yağlı” ya da “light” etiketli ürünlerden uzak durmaya bakın. Peynir ve süt gibi ürünler satın alırken tam yağlı olmalarına dikkat edin. Bunun yanı sıra yağlı tohumlar, sert kabuklu yemişler ve avokado gibi kalori ve besin değerleri açısından zengin olan bitkisel ve sağlıklı yağ kaynaklarını beslenme düzeninizin bir parçası haline getirin.
Kalori takibi yapmak da olmazsa olmazlardan
Yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi Kalori Takipçisi ’ne kaydedin. Bunu yaptığınızda öncelikle belki de bugüne dek farkında olmadığınız birçok beslenme alışkanlığınız gözünüzün önüne serilecek. Böylece değiştirmeniz gereken birçok alışkanlığın farkına varacaksınız. Ayrıca kalori takibi yaparak neyi ne kadar yediğinizi görecek ve günün geri kalanında almanız gereken kalori miktarını kolayca öğreneceksiniz.
Son olarak “ Kilo almak istiyorum diyorsanız bunları yiyin ” başlıklı içeriğimize de göz atmayı unutmayın.