Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Okul Çağındaki Çocuklarda Evde Beslenme
Zehra M. Çelik 24.01.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Okul Çağındaki Çocuklarda Evde Beslenme

Çocukluk çağında beslenmenin belki de en zor ve en karmaşık olduğu dönem, çocuğun ev dışında başka birinin gözetiminde yemek yemeye başladığı anaokulu dönemidir.

Çocukluk çağında beslenmenin belki de en zor ve en karmaşık olduğu dönem, çocuğun ev dışında başka birinin gözetiminde yemek yemeye başladığı anaokulu dönemidir.
 
 Bugüne kadar çocuğunuz hep sizin gözetiminizdeydi ve neyi ne kadar yediğini, hangi yemeği sevip sevmediğini gayet iyi biliyordunuz. Şimdi ise çocuğunuz günün yarısını veya belki de neredeyse tamamını sizin gözetiminiz dışında geçiriyor. Bu noktada, siz annelerin bizlere en sık yönelttiği sorular ‘’Çocuğuma eve gelir gelmez yemek yedirmeli miyim?’’, “Çıkmadan kahvaltı ettirmeli miyim?” gibi sorular oluyor. Bu konular kişiye göre değişmekle beraber, birkaç püf nokta göz önünde bulundurulduğunda, sorunlar büyük ölçüde çözülebilir.
 

 

  1. Çocuğunuz okulda kahvaltı yapıyor mu?

 
 Eğer okulda kahvaltı verilmiyorsa, çocuğunuza evde mutlaka güzel bir kahvaltı yaptırın. Aceleci davranmadan, okula gitme saatine göre kahvaltısını hazırlayın ve ona en az yarım saat süre tanıyarak, doyana kadar sofrada oturmasını sağlayın. Çocuğunuz okulda kahvaltı yapıyorsa dert etmeyin, çocukların yemek yeme performansı genellikle başka çocukların olduğu ortamlarda daha yüksektir. Eğer az yediğini düşünüyorsanız, evden çıkmadan 1 bardak süt içirebilirsiniz.
 

 

 

  1. Okulun yemek listesi var mı?

 
Okulların pek çoğu yemek listeleri hazırlayarak, bunları velilere ulaştırır. Çocuğunuzun gittiği okulun aylık yemek listesi yoksa, bunu okul yönetiminden talep edebilirsiniz. Elinizde aylık liste olduğunda, çocuğunuzun hangi günlerde okuldaki yemeği severek yiyeceğini veya hangi gün yemeyeceğini tespit edebilir ve bu yönde evde hazırlık yapabilirsiniz. Öte yandan, çocuğunuzun evde yemek istemediği bir yemeği, okulda arkadaşları yediği için yeme ihtimali vardır. Bu konuda öğretmeni ile iletişime geçerek, çocuğunuzun genel olarak okulda ne kadar yemek yediğini öğrenebilirsiniz.
 

 

 

  1. Okulda ikindi kahvaltısı yapıyor mu?

 
Eğer çocuğunuzun okulunda ikindi kahvaltısı/çay saati gibi bir hizmet sunuluyor ve bundan yakın bir zaman sonra çocuğunuz eve geliyorsa, gelir gelmez bir şey yemesine gerek yoktur. Kendisi yemek talep ederse, o zaman meyve ve süt ya da bir kase sebze çorbası gibi hafif atıştırmalık bir öğün sunabilirsiniz. Okulunuz ikindi kahvaltısı sunmuyor ve çocuğunuz eve aç geliyor ise, ona sağlıklı bir çay saati öğünü hazırlayabilirsiniz.
 

 

 

  1. Çocuğunuzun kilosunu takip edin.

 
Çocuğunuzun kilosunda azalma gözlemliyorsanız, bu yaşı ile alakalı olabilir. Eğer boy atıyorsa, bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak hem boyu uzamıyor, hem de kilosu normal ağırlığının altında seyrediyorsa o zaman öğretmenleri ile beslenme konusunu tekrar görüşmeniz gerekebilir. Genelde annenlerin endişesinin tam aksine, çocuklar okulda daha iyi yemek yer.
 

 

 

  1. Akşam yemeklerini çocuğunuzun okulda yediklerini göz önünde bulundurarak hazırlayın.

 
Çocuğunuzun okuldaki yemek listesi elinize geçtikten sonra, akşam yemeklerini de buna göre planlamaya çalışın. Örneğin çocuğunuz okulda o gün kalori/makarna">makarna yediyse, akşam yemeğini makarna olarak planlamayın. Dengeli beslenmesini sağlamak için, et yediği günlerde sebze, sebze yediği günlerde et veya kuru baklagil yemeği yapabilirsiniz.
 

 

 

  1. Evde çay saati öğünü hazırlamayın.

 
Akşamları her eve geldiğinde, çocuğunuzun hoşuna gidecek diyet-kek-tarifleri">kek/börek ve benzeri besinler ile karşılaşması, bir süre sonra okuldaki yemekleri yememesine neden olabilir. Çocuklar bu konuda çok zekidir ve eğer eve geldiklerinde onları bekleyen cazip bir yemek olduğunu bilirlerse, o gün okulda yeterli beslenmeyebilirler. Okulda doymadığını düşünseniz bile, ona meyve, süt, sebze yemeği gibi alternatifler sunarsanız, bu, okuldaki yemeği bitirmesi için caydırıcı olmayacaktır.
 
 
            Bu önerilere uyarak, çocuğunuzun beslenmesini tekrar düzene sokabilirsiniz. Burada önemli olan, bu konuda paniğe kapılmamak ve çocuğunuza ısrarcı davranmamaktır. Eğer bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doktorunuza ve bir diyetisyene danışabilirsiniz.

 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir