Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Bayram Sofrasında Sağlıklı Beslenme
BURCU ASLAN 01.10.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Bayram Sofrasında Sağlıklı Beslenme

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için nelere özen göstermelisiniz?

En şeker bayramdan sonra, geldi Kurban Bayramı! Peki bu bayram nasıl besleneceğinizi biliyor musunuz? Misafir telaşı, hazırlıklar, ziyaretler derken bütün öğünler birbirine girebilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, kalori alımından çok öğün düzeni olmalıdır. Öğün atlama hatasına düşmemek ve bayramı sağlıklı geçirebilmek için neler yapmak gerekir, bu konuya değiniyor olacağım.

Bayramlar sofralarıyla meşhurdur. Uzaktan gelen misafirler için hazırlanan bereketli sofralar, anneanne sofraları, babaanne sofraları, anne sofraları bayramda önemli yer tutar. “Bayramda diyet yaparak zayıflamak olmaz; rengin kaçmış, biraz et ye!“ cümleleriyle bol bol karşılaşacağız. Kimseyi kırmadan, her besinden tadarak sağlıklı beslenme düzeninize devam etmeniz mümkün.
 

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme


Bu dönemde, kronik hastalıklara sahip olan veya yüksek risk grubunda bulunan bireylerin, özellikle de yaşlıların beslenme konusunda dikkatli olması gerekir. Tüketilmesi gereken et miktarı kişinin kilosuna göre de değişmekle beraber, bir öğünde ortalama 120 gram etten fazlası tüketilmemelidir. Aynı zamanda etin yanına tabağınızı renklendirecek yeşil yapraklı sebzeler eklemenizde de fayda var. Etle birlikte C vitamini içeren besinler tüketmek, vücutta emilen demir miktarını artırır. Bu sebeple öğününüze garnitür olarak haşlanmış sebze veya meyve suları ekleyebilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin yanı sıra bir miktar tatlı tüketiminiz de olacaktır. Eğer mümkünse, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın. Bu mümkün değilse, şerbetli tatlıların yanında yarım yağlı süt tercih edebilirsiniz. Ancak diyabet hastası olan kişiler tatlı tüketmemeye dikkat edilmelidir.

 

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

  • Kurban kesiminden sonra, etler parçalara ayrılıp temiz kaplara konmalı ve önce güneş almayan serin bir ortamda (14 derecenin altında) havalanarak oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Bu sürenin 5-6 saati geçmemesi gerekir. Daha sonra etler, her biri bir yemeğe konacak miktara denk gelecek şekilde, küçük parçalar halinde poşetlere konarak buzdolabında saklanmalıdır. Bu şekilde etlerin sertleşmesini de engelleyebilirsiniz.
     
  • Kurban etinin dayanma süresi, kesim kalitesine ve etin büyüklüğüne göre değişir; ancak normal koşullarda etler buzdolabında 5 veya 6 gün muhafaza edilebilir. Kıyma için bu süre genellikle 3 gündür.
     
  • Etler buzdolabının en soğuk bölümünde muhafaza edilmelidir.
     
  • Kesildikten sonra etler ısılarının oda sıcaklığına düşmesi beklenmeden buzdolabına konur veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa, soğuk kasılması adı verilen durum oluşur. Etler sertleşir ve lezzetleri kaybolur.
     
  • Eti saklarken su salmasını önlemek için cam, çelik veya plastik kaplar tercih edilmesi gerekir.
     
  • Etler 3 ay gibi uzun bir süre boyunca saklanacaksa, derin dondurucuya (-18 derece) konulmalıdır.
     
  • Dondurulacak olan etler, tek kullanımlık porsiyonlara ayrılarak saklanmalı ve alüminyum folyo, streç film veya yağlı kağıt ile sarılmalıdır.
     
  • Donmuş olan etlerin buzunu çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır.
     
  • Pişmiş etlerle çiğ etlerin birbirine değmeyecek biçimde saklanması gerekir.
     
  • Etler buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta kadar saklanabilir.

 

Kurban Bayramı’nda Sindirim Sorunları Yaşamayın


Eğer bayramda yolculuk yapacaksanız, bağırsak problemleriyle karşılaşmamak için probiyotik takviyesi alabilirsiniz. Ara öğün düzeninize dikkat etmek de sizi kilo kontrolü konusunda olumlu etkileyecektir.
Et tüketimi bayram sebebiyle bir miktar artacağından, karşılaşabileceğiniz sindirim problemlerini çözebilmek için diyet listesinde kefir tüketimine yer verebilirsiniz. Doğal probiyotik içeriğiyle oldukça faydalı olan kefiri, çocukların da severek tüketmesi için meyveli çeşitleri mevcuttur. Benim önerim tabii ki ev yapımı kefir; fakat yapmakta zorlanıyorsanız hazır olanlarını da tüketebilirsiniz. Kefir tadını sevmiyorsanız, alternatif olarak probiyotik yoğurt tercih edebilirsiniz. Bu yiyecekleri sadece kabızlık yaşayanlar değil; ishali olanların da tercih etmesi gerekir.
 
Mutlu bayramlar dilerim…

 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir