Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kahvaltı Neden Önemli?
Tuğba Efeoğlu 29.08.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kahvaltı Neden Önemli?

Özellikle de çocukların sağlıkları ve gelişimleri için, güne kahvaltı ile başlamak önemli bir alışkanlıktır.

Kahvaltı Neden Önemli?

Çoğu annenin sıklıkla dile getirdiği şikâyetlerden biridir; ‘’Sabahları oğluma/kızıma bir türlü kahvaltı yaptıramıyorum’’…

Çocuklar ve Sabah Kahvaltısı

Çocukların okula gitmeden önce kahvaltı öğününü atlamalarının nedeni genellikle erken kalkmak istememeleri, çalışan annelerin kahvaltı hazırlamaya vakit bulamamaları veya çocukların okula gitmeden önce kendilerini aç hissetmemeleri gibi durumlardan oluşur. Oysa kahvaltı öğününü atlamanın çocuklarda bilişsel performansın düşmesine, yağ hücrelerinin artmasına ve ilerleyen dönemlerde kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yapılan bir başka çalışma ise kahvaltı tüketiminin çocuklarda öğrenme becerisini artırdığını, kırsal kesimlerde ve gelişmekte olan ülkelerde çocukların kilo kazanımlarında ve boy artışlarında olumlu etkisi olduğunu; ayrıca okullardaki kahvaltı programlarının okula olan devamlılığı artırdığını ortaya koymuştur.

Geceden sabaha kadar süren yaklaşık 10 saatlik açlık süresince, vücut çalışmaya devam eder ve tüketilmiş olan besinlerin tümü kullanılır. Sabah kahvaltı yapılmadığı takdirde, kan şekeri düşer ve beyin ihtiyacı olan yeterli enerjiyi sağlayamaz. Bu da yorgunluğa, baş ağrısına, dikkat eksikliğine ve algılama güçlüğüne neden olur. Buna bağlı olarak da çocukların okuldaki başarılarında düşüşler gerçekleşir.

Çocukların yanı sıra, yetişkinlerde de kahvaltıyı atlama durumu vücuttaki yağ hücrelerinin artmasına neden olarak kilo kontrolü sağlamayı zorlaştırır. Kahvaltıyı atlamak ilerleyen saatlerde bireylerin açlık hissinin artmasına ve buna bağlı olarak yüksek kalorili ve glisemik indeksi yüksek olan besinlere yönelmesine sebep olur.

Kahvaltı Menüsü Nasıl Hazırlanır?

Diğer yandan, kahvaltı yapmanın yalnızca bir şeyler yemekten ibaret olmadığı unutulmamalıdır. Kahvaltıda öğününde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerekir. Güne istekli başlamada ve sürdürmede kahvaltının içeriği önemlidir. Kahvaltıda günlük enerjinin 1 /4’ü, en azından 1/5’i karşılanmalıdır. Hücrelerin oluşumunda ve onarımında görevli olan, ayrıca enerji dengesini ve tokluk hissini sağlayan proteinin tüketimi çok önemlidir. Bu nedenle kahvaltıda proteinden zengin olan yumurta ile süt ve türevleri tüketilmelidir. Bunun yanı sıra, enerji dengesini sağlamak ve kan şekerini dengede tutabilmek için mutlaka karbonhidrat tüketilmelidir. Önemli bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeği tüketirken ise; beyaz ekmek yerine glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek olan kepek, çavdar, yulaf veya tam buğday ekmeği tercih etmek gerekir. Posa tüketimini artırmak, sindirim sistemini düzenlemek ve vitamin ihtiyacını karşılamak için de sebze tüketimini ihmal etmemek gerekir. Çocukların diş ve kemik gelişimi için gerekli olan diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum ihtiyacının çoğunun kahvaltıda tüketilen süt ve türevlerinden karşılandığı da unutulmamalıdır.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir hayat için önce çocuklarımıza kahvaltıyı sevdirelim, bu sırada kendimiz de güne kahvaltıyla başlamayı ihmal etmeyelim…

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir