Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kilo Vermeyi Engelleyen 7 Hastalık
Damla Eda Özçoban 17.02.2015 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Kilo Vermeyi Engelleyen 7 Hastalık

Bir türlü kilo veremiyorsanız, tedavi gerektiren bir sağlık sorununuz olabilir.

Kilo vermek deyince, akla ilk olarak hemen bir diyetkolik.com/">diyet listesi edinmek gelir. Hâlbuki diyet yapmaya başlamadan önce, kişinin öncelikle kendi vücudunu tanıması ve sağlığını korumak adına hangi önlemleri alması gerektiğini öğrenmesi çok daha önemlidir. Fark etmeden belirtilerini göz ardı ettiğiniz rahatsızlıklar, kilo vermenizi engelleyen hastalıklardan birinin habercisi olabilir ve “Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum!’’ durumunu yaşamanıza neden olabilir. Bu da motivasyonunuzun düşmesine ve kilo veremeyeceğinize inanmanıza sebep olur.

Kilo vermenize engel olan rahatsızlıklar olup olmadığını tespit ederseniz, kilo verme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.
 

Kilo Vermeyi Engelleyen Hastalıklar

 

1- İnsülin Direnci

İnsülin direnci vücuda alınan şekerin dokulara alınıp, kullanılmasını ve yakılmasını zorlaştırır. Vücudun daha çok insülin salgılamasına neden olur ve bu da açlık hissine, dolayısıyla daha çok yemeye yol açar. Bu durum, gereğinden fazla yemeye ve yüksek miktarda şeker almaya neden olarak, kilo vermeyi zorlaştırır.

 

 

 

2- Tiroid Bozuklukları

Tiroid bezi vücudun ısı düzenlenmesinde, yağ yakmasında, enerji depolamasında, cilt sağlığında ve diğer sistemlerin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynar. Tiroid hormonları ise metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Özellikle hipotiroidi (tiroid bezinin yeterli çalışmaması) rahatsızlığı olan kişilerin metabolizmaları da yavaş çalıştığı için kilo vermeleri daha da güçleşir. Tiroid bozukluklarında ilaç tedavisi uygulandığında vücudun işleyişi de normale döner ve kilo vermek daha kolay hale gelir.

 

 


3- Diğer Hormon Bozuklukları

Aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, testosteron, östrojen, ACTH ve büyüme hormonları gibi hormonlar, vücuttaki birçok sistemin işleyişini dengede tutarlar. Bu nedenle bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde vücudun dengesi bozulacağı için, diyet yapılsa dahi kilo verme durumu güçleşebilir. Metabolizmanın işleyişi bozulur ve anormal iştah artışları, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler ve ağrılar görülebilir. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkileyebilecek durumlardır.
 

4- Psikolojik Problemler

Psikolojik kökenli yeme bozukluklarına ek olarak depresyon, panik atak, uyku problemleri, şizofreni, manik bozukluklar, madde veya alkol bağımlılığı gibi birçok psikolojik rahatsızlık, beslenme davranışlarını ve hormonal dengeyi de olumsuz etkiler ve kilo vermeyi zorlaştırır. Yalnızca stres bile hormonal bozuklukların, iştah düzensizliğinin oluşması için yeterlidir.
 

5- Reaktif hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi, gün içinde, özellikle de yemeklerden kısa bir süre sonra kan şekerinin düşmesine ve tatlı krizine girerek çok fazla şekerli besin tüketmeye sebep olur. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde hem rahatsızlık daha da kötü bir hal alır,  hem de kilo verilemez. Reaktif hipogliseminin önüne geçebilmek için, kan şekerini hızla yükseltip düşüren şekerli besinlerden (abur cuburlar, tatlılar, meyve suları, beyaz ekmek, pirinç, kalori/makarna">makarna ve bazı meyveler) uzak durmak gerekir.


6- Kansızlık (Anemi)

Kansızlık kadınlarda daha sık görülen ve genellikle çok önemsenmeyen bir sağlık problemidir; ancak kişilerin sağlığını ve hayatlarını ciddi boyutlarda etkileyebilir.
Kilo vermek isteyen ve kansızlığı olan kişilerde, kansızlık ile beraber gelen demir, B12 ve folat eksikliklerinden dolayı hissedilen bitkinlik ve uyku hali, metabolizmayı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır. Bunun yanı sıra daha enerjik hissedebilmek için şekerli besinler tüketme isteği de artar. Kansızlık sorunu olan kişiler diyet yapmaya başladıklarında aynı zamanda vücutları bir direnç de oluşturur ve kendini zaten sağlıksız ve bitkin hisseden vücut kalori kısıtlaması karşısında strese girerek kilo vermeyi daha da zorlaştırır.
 

7- Menopoz

Menopoz, ilerleyen yaşlarda kadınlık hormonu olan östrojenin azalmasıyla oluşan ve beraberinde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik gibi yan etkilerin yanı sıra metabolizmanın yavaşladığı ve daha az enerjinin harcandığı bir sürecin başlangıcıdır. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar, menopoz dönemindeki kadınların tat duyusundaki azalmadan dolayı daha çok tatlı yeme eğilimi gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu durum menopoz döneminde kilo vermeyi daha da zor bir hale getirebilir.
 
Sağlığınızı koruyarak kilo verebilmek için diyet yapmaya başlamadan önce vücudunuzu dinlemeli ve sağlık problemleri yaşama ihtimalinize karşı doktorunuza danışarak gereken kontrolleri yaptırmalısınız.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Merve Albayrak

Merve Albayrak Maalesef çok üzücü şuan çocuk endokrin polikliniğinde staj yapmaktayım ve insulini 220 olan obez cocuklar geliyor. Benim 20 olmasına ragmen bir türlü kilo veremiyorum

05.05.2015
Yanıtla
Güneş Banu  Kocatepe

Güneş Banu Kocatepe ANEMİ SORUNUM HEP VAR, ÜSTÜNE BİRDE DİYET YAPMA TELAŞI, YAZIK BANA :((

10.03.2015
Yanıtla
Ludmila Bulgac

Ludmila Bulgac troid.ve kansızlık...............((.........bide iş yerde as hareket...........

28.02.2015
Yanıtla

İlgini Çekebilir