Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kurban Bayramı’nda Doğru Beslenmek İçin 7 Öneri
Diğdem Akça 22.09.2015 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kurban Bayramı’nda Doğru Beslenmek İçin 7 Öneri

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artması beslenmemizi nasıl etkiler? Bu dönemde nelere dikkat etmeli, neyi ne kadar tüketmeliyiz?

Kurban Bayramı süresince, günlük beslenmemizin büyük bir kısmını oluşturan tahıl ve ekmek grubunun yerini çoğunlukla et grubu besinler alır. Ancak her besinde olabileceği gibi, protein, yağ, demir, B12, çinko, magnezyum, fosfor, B6, B1 ile A vitaminlerinden zengin olan kırmızı eti fazla tüketmek de çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sorunları en aza indirmek ve et tüketiminin faydalarını görebilmek için neler yapmanız gerektiği konusunda size önerilerim olacak.

 
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmek İçin Nelere Dikkat Etmeli?
 

Etin yanında koyu yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanmış bir kalori/salata">salata tercih edin.

Kırmızı etin pek çok besine oranla daha yüksek miktarda demir içerdiği pek çok kişi tarafından bilinir. Ülkemizde yaygın olarak görülen demir eksikliği anemisine karşı önlem almak için, yetişkin bir insanın alması gereken demir miktarı ortalama 28 mg.dır. 120 gram kırmızı et ise 3.6 mg. demir içerir. Kurban Bayramı’nda tükettiğiniz kırmızı et ile aldığınız demirin vücutta biyoyararlanımını (emilimi ve vücutta kullanımı) arttırmak için, et ile birlikte C vitamini ve demir içeriği de yüksek olan koyu yeşil yapraklı sebzelerden yapılmış bir salata tercih edebilirsiniz.

Et ile yoğurdu birlikte tüketmeyin.
 
Kırmızı etteki demir ile yoğurt türü besinlerde bulunan diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum, birbirlerinin emilimini engelleyerek vücuttaki biyoyararlanımlarını azaltırlar. Bu nedenle etin yanında ayran içmek ya da köftenin yanında yoğurt yemek gibi alışkanlıklar, tükettiğiniz besinlerden aldığınız demirin ve kalsiyumun faydalarının azalmasına neden olur.

Günde sadece 1 öğün et yiyin.
 
Kurban kesimiyle birlikte kahvaltıda da yer almaya başlayan kırmızı et, günlük tüketilen et miktarının bir hayli artmasına neden olur. Bununla beraber öğle ve akşam yemeklerinde de sofraya gelen kavurmalar, fazla protein alımının yanı sıra yüksek miktarda yağ alımına yol açar. Kurban Bayramı’nı takip eden 1 ay süresince fazla yağ alımının devam etmesi ise, dönemsel kolesterol yüksekliğine ve beraberinde kalp hastalıkları oluşma riskinin artmasına neden olabilir.
 
Kahvaltıda peynir ve yumurta yerine, meyve ile tahıllı gevrek içeren bir öğün ve öğle ya da akşam yemeklerinden herhangi birinde ise sebze ağırlıklı bir öğün tercih etmek gün içinde sağlıklı beslenmeye ve et tüketiminin aşırıya kaçmamasına yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde protein içeriği yüksek olan süt gurubu besinler yerine, posa içeriği yüksek olan meyve grubu besinler tercih etmek de yerinde olacaktır.
 
Kurban etini tüketmeden önce biraz dinlendirin.
 
Kurbanın kesim işlemi sırasındaki hijyenik koşullar da oldukça önemlidir. Kesim sonrasında, kesim yapılırken mevcut olan koşulların uygunluğuna bağlı olarak, ette mikroorganizmalar oluşabilir. Bu mikroorganizmaların üreme süreci ise 24 saat sonra sonlanır. Tüketilmeden önce dinlenmesi ve mikroorganizmaların ölmesi için, et minimum 1 gün  +4 derecede muhafaza edilmelidir. Özellikle sindirim sorunu yaşayan bireylerin kurban etini hemen tüketmemeleri önerilir; aksi takdirde sindirim güçlüğü yaşayabilirler.

Bayramların vazgeçilmezi olan tatlılardan uzak durun.
 
Yemek sonrasında gelen ikramların tatlı ağırlıklı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak zaten ağır bir öğünden çıkmış olan mideye bir de glisemik indeksi yüksek bir tatlı göndermek, hem kan şekerini hızla yükseltir, hem de mide sorunlarını tetikleyerek rahatsızlık verebilir. Bu nedenle yemek sonrasında besin tüketimini sınırlandırmak daha doğru olacaktır. En az 1.5 saatlik bir aradan sonra, meyve yiyerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlarda da tercihinizi sağlıklı besinlerden yana kullanarak denge sağlayabilirsiniz. Çikolata ve şekerlemelerden mümkün olduğunca uzak durarak sağlıklı bir bayram geçirmek sizin elinizde.
 
Açık büfelere dikkat!
 
Yaşam koşulları ve yoğun iş temposunun verdiği hararet, en ufak bir tatilde bile kendimizi tatil köylerine atmamıza neden oluyor. Yaz mevsiminden yeni çıkan metabolizmanız daha dinlenmeye fırsat bulamamışken, yine açık büfelerle buluşmak üzere. Aman dikkat! Açık büfelerde doğru tercih yapmayı biliyor olmak oldukça önemlidir. Öncelikle tabağınızı küçük boy seçerek başlayabilirsiniz. İlk olarak renkli ve çeşitli besinlerden azar azar alarak yemeğinize başlayın. Yavaş yiyin ve kendinize aç gözlülük etme fırsatı vermeyin.

Kendinizi eve kapatmayın. Nerede hareket, orada bereket!
 
Tatilde yalnızca yemek yiyip oturmak yerine, yürüyüş yaparak gününüzü hareketlendirebilirsiniz. Fiziksel aktiviteniz ne kadar artarsa, o kadar sağlıklı bir bayram geçirirsiniz.
 
Aktivitesi bol ve sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileğiyle…

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir