Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul

Diyetisyen Destekli

Haşimato Tiroid Diyeti
Online Diyet

Haşimato tiroid tanısı alan bireyler için planlanmış beslenme programı.

KEŞFET ŞİMDİ BAŞLA
diyet planı
diyetisyen yorumu

Diyetisyen yorumu

Hipotiroidizm olarakta bilinen haşimato tiroid hastalığı tiroid bezinin çalışmasındaki sorunlarla karakterize otoimnün bir hastalıktır. Bu durum metabolizmanızın normalden daha yavaş çalışmasına sebep olabilir ve buna bağlı olarak kilo alımı gözlenebilir. Haşimato tiroid diyeti ile bağışıklığınızı güçlendirerek metabolizmanızı destekleyebilir ve kilonuzu kontrol edebilirsiniz.’

Plan hakkında

Haşimato tiroid diyeti, tiroid fonksiyonu bozukluğu olan bireylerin metabolizmalarını desteklemek için uygulanan bir diyet planıdır. Haşimato tiroid hastalığında metabolizma yavaşlar ve vücut kilo almaya elverişli hale gelir. Eğer tiroid bozukluklarıyla mücadele ediyor ve sağlıklı beslenerek kilonuzu kontrol etmek istiyorsanız bu diyeti uygulayabilirsiniz.

Tavsiye edilen süre

1 Ay - Devamlı

💪

Zorluk

Orta

Yavaşlayan metabolizmayı destekler.
Kilo yönetimi sağlar.
Tiroid hastaları için sağlıklı bir beslenme planı örneği sunar.
Bağışıklık sistemini destekler.

Neler var?

Sana uygun diyet

Hedefine ve metabolizmana uygun planlar

Diyetisyene soru

Diyetkolik diyetisyenine 5 soru hakkı

Tam erişim

Planlara, raporlara ve mikro besin değerlerine tam erişim

Her yerden takip

App’ten ve web’den kullanım

Reklamsız kullanım

Siz sağlığınıza odaklanın

Sana uygun diyet

Hedefine ve metabolizmana uygun planlar

Diyetisyene soru

Diyetkolik diyetisyenine 5 soru hakkı

Tam erişim

Planlara, raporlara ve mikro besin değerlerine tam erişim

Her yerden takip

App’ten ve web’den kullanım

Reklamsız kullanım

Siz sağlığınıza odaklanın

Haşimato Tiroid Diyeti Online Diyet
Haydi başlayalım

Dakikalar içinde online diyete başla.

GÜNDE 1 ₺
3 ay 135 ₺ 90 ₺ BAŞLA
1 ay 45 ₺ BAŞLA

Kilo verme diyeti

Haşimato Tiroid Diyeti
Online Diyet

Tüm Planlar

Hashimato Tiroid Diyeti Nedir?

Hashimato tiroiditi, bağışıklık sistemi ile ilişkili bir tiroid hastalığıdır. Tiroid, halk arasında âdemelması olarak bilinen kıkırdak yapının hemen altında bulunur. Bu hastalık, bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularını tanıyamayıp yabancı madde olarak algılaması sonucu saldırarak tiroid bezine zarar vermesi sonucu gelişir. Bunun sonucunda tiroid bezi iltihaplanır, buna tiroidit denir ve zamanla hasar görmeye başlar. Bu da tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarının üretimini ve düzgün çalışmasını etkiler. Hashimato tiroiditi, en yaygın tiroid hastalıklarından biridir ve kadınlarda daha sık görülür. Belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilse de en sık görülen belirtiler; yorgunluk, depresyon veya huzursuzluk, unutkanlık, kilolu hissetme veya kilo alma, cilt problemleri, saç dökülmesi, soğuğa karşı artan hassasiyet, kabızlık ve ağrı veya boyunda şişliktir.

Hashimato tiroiditinde yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme planlamaları, düzenli fiziksel aktivite ve stresten kaçınma gibi faktörlerle bu hastalık yönetilebilir. Hashimato tiroiditi olan bireylerin metabolizması ve enerji seviyeleri çoğunlukla etkilenir. Bu kişiler beslenme alışkanlıklarını gözden geçirerek ve bazı önerilere uyarak semptomlarını hafifletebilirler.

Hashimato tiroid diyeti; hashimato tiroiditi semptomlarını hafifletmeye, tiroid fonksiyonunu desteklemeye ve genel sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olur. Hashimato tiroid diyetinde anti inflamatuar özelliklere sahip, yani iltihabın azaltılmasına yardımcı olan besinler bulunur ve bağışıklık sisteminin dengelemesine yardımcı olur. Hashimato tiroid diyetinin temel prensipleri arasında şu maddeler bulunur; glüten içeriğini azaltma, anti inflamatuar özellikte beslenme düzeni, iyot kontrolü, besinlerin glisemik indeks değerlerine dikkat etme, selenyum içeriğini artırma, iyi ve sağlıklı yağların tercih edilmesi ve düşük tuz alımı.

Glüten maddesi bazı otoimmün hastalıklarda inflamasyonu artırabildiği için hashimato tiroiditi olan bazı kişiler glüten hassasiyetine sahip olabilir. Bu nedenle glüten içeren tahılları sınırlamak veya çıkarmak bu diyette önerilebilir. Bu hastalıkta oluşan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek besinler de tercih edilir. Sağlıklı yağlar da iltihabı azaltabildiği için sağlıklı yağ içeren besinler de tercih edilir.

İyot, tiroid fonksiyonlarını etkileyen bir mineral olduğundan iyotlu tuz ve iyot içeren besinlerin miktarını dengelemek önemlidir. Ayrıca kan şekerini dengelemek için düşük glisemik indeksli besinler tercih edilebilir. Selenyum, tiroid fonksiyonlarına destek sağlayabilir, bu nedenle bu diyette tüketimi önerilebilen kaynaklar arasındadır. Hashimato tiroiditi genellikle tuz alımını azaltmayı gerektirir. Bu nedenle bu diyette düşük sodyum içeriğine sahip besinler tercih edilmelidir. Hashimato tiroid diyeti, her bireyin ihtiyaçlarına ve semptomlarına göre uyarlanması gerektiği için bu bireyler, doktorlarına danışarak ve beslenme uzmanlarından rehberlik alarak bu diyeti uygulamalıdırlar.

Hashimato Tiroid Diyeti Ne İşe Yarar?

Hashimato tiroid diyeti, hashimato tiroiditi adı verilen otoimmün bir tiroid hastalığıyla başa çıkmayı amaçlayan bir beslenme yaklaşımıdır. Hashimato tiroid diyetinin asıl amacı; hashimato tiroiditi hastalığının semptomlarını hafifletmeyi ve tiroid bezinin sağlığını desteklemek ve buradan salgılanan hormonların düzgün salgılanması ve çalışmasını hedeflemektir. Bu diyette bu hastalığın oluşturduğu iltihabın azaltması, tiroid fonksiyonunun desteklenmesi, bağışıklık sisteminin dengelenmesi ve gıda duyarlılığının azaltılması gibi hedefler de vardır.

Hashimato tiroiditi, bağışıklık sisteminin tiroid bezini etkilemesi sonucu bir iltihabi sürece yol açabileceği bir hastalık olması sebebiyle bu diyet, iltihabı azaltmaya ve bu şekilde tiroid bezine karşı bağışıklık sistemi cevaplarını sakinleştirmeye yardımcı olmayı amaçlar. Hashimato tiroiditi, tiroid bezinin işlevini ve hormon salımını bozabilir. Bu nedenle bu diyet, tiroid fonksiyonunu destekleyici besin maddeleri de içerir ve tiroid hormonlarının üretimini ve dengelenmesini desteklemeye yardımcı olur.

Bazı Hashimato hastaları, belirli gıdalara karşı hassasiyet geliştirmiş olabilir. Bu nedenle bu diyet bu gıdalara karşı reaksiyonları azaltmaya veya önlemeye yardımcı olmaya yönelik şekilde de düzenlenebilir.

Bu diyetin amaçlarından biri de bu hastalığın oluşturduğu yorgunluk hissini ve düşük enerji seviyelerini; besin değeri yüksek, dengeli ve enerji verici gıdaların tüketimini sağlayarak düşen bu değerlerin seviyelerini artırmaktır. Hashimato tiroiditi enerji seviyelerinin yanı sıra metabolizmanın yavaşlamasına da yol açabilir. Bu diyet, metabolizmanın hızını artırıcı besinler ve beslenme stratejileri içerebilmesi sebebi ile bu duruma da yardımcı olur. Bazı durumlarda hasar görmüş ve işlevinde sıkıntılar oluşmuş bu tiroid bezi kilo artışına yol açabilir. Hashimato tiroid diyeti sağlıklı kilo yönetimini destekleyici beslenme yaklaşımlarını da içerebilir. Bütün bu amaçlar, hashimato tiroid diyetinin genel hedeflerini temsil eder.

Hashimato Tiroid Diyetinin Özellikleri Nelerdir?

Hashimato tiroid diyetinin özellikleri aşağıda listelenmiştir:

Hashimato tiroid diyeti iltihap azaltıcı etkileri bilinen besinleri içerir. Yüksek lifli gıdalar sindirimi destekler, tokluk hissini artırabilir ve bu diyetin önemli bir parçasıdır. Tekli doymamış yağlar, hashimato tiroid diyetinde önemli bir rol oynar. Hashimato tiroid diyeti özellikle omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık ve deniz ürünlerinin tüketilmesini teşvik edebilir. Bazen bazı hashimato hastaları glüten veya süt ürünlerine hassasiyet geliştirebilir. Bu nedenle bu bireylerde glüten içeren buğday, arpa, çavdar gibi tahılları ve süt ürünlerini sınırlanır. Hashimato tiroid diyetinde mineral içeriği önemlidir; iyot, selenyum ve çinko gibi tiroid sağlığını destekleyen minerallerin yeterli alımına dikkat edilir. Hashimato tiroiditi hastalığı olan bazı bireyler belirli gıdalara karşı hassasiyet geliştirmiş olabilir. Bu nedenle bu diyet ile beraber bu gıdalardan kaçınılarak semptomların hafifletebileceği düşünülmektedir. Bağışıklık sistemi ve tiroid sağlığı arasında bir ilişki vardır ve buna bağlı olarak probiyotikler gibi bağırsak sağlığını destekleyen gıdalar bu diyette önemlidir. Bazı besinlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkileri vardır ve bu besinler, enerji seviyelerini artırarak metabolizmayı destekledikleri için bu diyetin listesinde de bulunurlar. Hashimato tiroid diyeti; her bireyin ihtiyaçlarına, semptomlarına ve sağlık durumuna göre kişiye özel olacak şekilde hazırlanmalıdır ve uygulanmalıdır.

Hashimato Tiroid Diyeti Nasıl Yapılır?

Hashimato tiroid diyeti, hashimato tiroiditinde hedef alınan ve tahrip edilip fonksiyonlarında bozulmalara neden olunan tiroid bezinin semptomlarını kontrol etmek için kişisel ihtiyaçlara ve semptomlara göre hazırlanan bir beslenme planıdır.

En başta yapılması gereken; hashimato tiroiditi teşhisi konmuşsa veya belirtileri varsa öncelikle bir doktor veya beslenme uzmanı ile görüşülmelidir. Uzmanlar kişiye en uygun beslenme planını önerebilirler. Daha sonra kişinin beslenme alışkanlıklarının değerlendirmesi gerekir. Bunun için bir süre boyunca besin günlüğü tutabilir. Böylelikle hangi besinlerin tüketildiği ve bu besinlerin vücuda nasıl hissettirdiğinin anlaşılmasına yardımcı olunabilir. Bundan sonraki aşamada ise diyet listesine anti inflamatuar besinler yani iltihabı ve ödemi azaltmaya yardımcı besinler eklenmelidir. Omega-3 yağ asitleri, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler gibi iltihabı azaltıcı etkileri olan besinlerin diyete eklenmeye başlanması gerekmektedir.

Bazı hashimato hastalarında gluten veya süt ürünlerine hassasiyet gelişebilir, bu nedenle bu ürünlere karşı herhangi bir hassasiyet olup olmadığının değerlendirilmesi için bu gıdaların bir süreliğine diyetten çıkarılması ve semptomların izlenmesi gerekebilir. Bununla birlikte duyarlılık testleri ve besin denemeleri uygulanabilir. Özellikle gluten, süt ürünleri ve diğer potansiyel alerjenlere karşı duyarlılık testleri yaptırılabilir veya elimine etme ve deneme yöntemini uygulanarak hangi besinin iyi geldiğinin belirlenmeye çalışılması gerekebilir.

Sağlıklı ve düzgün bir diyet listesinde bulunması gerektiği gibi hashimato tiroid diyetinde de sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Özellikle zeytinyağı, avokado, ceviz, badem gibi tekli doymamış yağ kaynakların tercih edilmesi daha doğru olur. Ayrıca bu diyette mineral alımının iyileştirmesi önemli noktalardandır. İyot, selenyum ve çinko gibi tiroid sağlığını destekleyen minerallerdir ve bu mineralleri içeren besinlerin diyete dahil edilmesi gerekir. Somon gibi iyot açısından zengin besinler tercih edilebilir.

Sindirimi desteklemek adına yüksek lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Bu bağlamda sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve baklagiller gibi yüksek lif içeriğine sahip gıdalar diyet listesinde bulunması gereken gıdalardır. Bağışıklık sistemini ve tiroid sağlığını desteklemek için yoğurt, fermente sebzeler gibi probiyotik içeren gıdaların da diyete eklenmesi gerekir. Probiyotikle birlikte bağırsak sağlığını desteklemek için soğan, sarımsak, muz gibi prebiyotik içeren gıdaların da tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte kişisel tercihlere uygun olacak şekilde protein kaynakları arasından seçim yapılarak diyette mutlaka proteine de yer vermek gerekir. Kişi vegan veya vejetaryen değil ise uygun protein kaynakları olarak tavuk, hindi gibi beyaz et, yumurta ve az miktarda kırmızı eti tercih edebilir.

İçerisinde protein, karbonhidrat ve yağların olduğu ve bunları dengeli bir şekilde içeren bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Ayrıca mutlaka yeterli miktarda su içmek gerekmektedir. Glisemik indeksin kontrol edilmesi gerekmektedir. Yüksek glisemik indeksli besinlerden kaçınılmalıdır ve kan şekeri düzeylerini dengelemek için kompleks karbonhidratların tercih edilmesi gerekmektedir.

Günlük olarak yemek hazırlamak için önceden bir planlama yaparak ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak istenilen besinlere kolayca ulaşılabilir. Sağlıklı beslenmek ile birlikte düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stres yönetimi de dikkate alınmalıdır ve böylece genel sağlık durumu iyileştirilebilir. Diyeti uygularken semptomların nasıl değiştiğini ve iyileşme sağlayıp sağlamadığını izlemek de oldukça önemlidir.

Hashimato tiroid diyeti, hashimato tiroiditi olan kişilere önerilen bir diyet olsa da her birey farklı olduğundan her hastada da farklılık gözlemlenebilir. Bu nedenle bu diyet, bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde özelleştirilmelidir; bunun için ise beslenme uzmanının veya doktorun önerilerine göre diyet uygulanmalıdır. Ayrıca bu diyeti uygularken tiroid sağlığını düzenlemek ve semptomları hafifletmek için ilaç tedavisini takip etmek de önemlidir.

Hashimato Tiroid Diyetinde Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hashimato tiroid diyetinde tercih edilen besinler genel anlamda tiroid sağlığını destekleyen, iltihabı azaltan ve genel sağlığı iyileştiren gıdaları içerir. Hashimato tiroid diyetinde tüketilmesi gereken besinler aşağıda listelenmiştir:

Somon Sardalya Uskumru Ispanak Pazı Kara lahana Havuç Tatlı patates Kabak Brokoli Karnabahar Ahududu Böğürtlen Avokado Elma Tam buğday Esmer pirinç Yulaf Zeytinyağı Ceviz yağı Avokado yağı Ceviz Badem Fındık Chia tohumu Keten tohumu Tavuk Hindi Yumurta Mercimek Nohut Fasulye Tofu Tempeh Brezilya cevizi Yoğurt Kefir Turşu Badem sütü, Hindistan cevizi sütü gibi alternatif süt ürünleri tercih edilebilir.

Hashimato Tiroid Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Hashimato tiroid diyetinde tüketilmemesi veya sınırlı miktarlarda tüketilmesi önerilen bazı besinler olabilir ancak her bireyin hassasiyeti farklılık gösterebileceğinden bu besinlerin etkilerini değerlendirmek ve bir sağlık uzmanının önerilerine uymak önemlidir. Hashimato tiroid diyetinde tüketilmemesi gereken besinler aşağıda listelenmiştir:

Buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren tahıllar bazı Hashimato hastalarında hassasiyete yol açabilir. Bu nedenle bazı kişiler bu tahılları sınırlayabilir veya diyet listesinden tamamen çıkarabilir. Bazı hashimato hastaları süt ürünlerine karşı hassasiyet geliştirebilir; laktaz eksikliği veya bağışıklık sistemi reaksiyonları nedeniyle süt ürünlerinin tüketimi sınırlanabilir. Kafein gibi uyarıcılar tiroid bezini ve bazı kişilerde sinir sistemini etkileyebilir. Bu nedenle kahve, enerji içecekleri ve aşırı miktarda çay gibi kafein içeren içecekleri sınırlamak gerekebilir. Bireyin hassasiyetine bağlı olarak; yumurta, deniz ürünleri, fındık, soya gibi besinlere karşı alerjiler veya hassasiyetler olabilir, dolayısıyla bazı kişilerde bu ürünlerin tüketimi azaltılabilir veya durdurulabilir. Aşırı miktarda iyot alımı tiroid sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşlenmiş Gıdalar Beyaz ekmek Beyaz pirinç Aşırı şekerli ve işlenmiş gıdalar Kızartma yağları İşlenmiş atıştırmalıklar Fast food ürünleri Alkol

Hashimato Tiroid Diyetinin Kuralları Nelerdir?

Hashimato tiroid diyeti kişinin ihtiyaçlarına ve semptomlarına uygun hazırlanan bir beslenme yaklaşımı olduğundan kuralların hepsi herkes için geçerli olmayabilir. Ancak genel olarak bu diyeti uygulamak adına takip edilen bazı prensipler mevcuttur.

Hashimato tiroid diyetini uygulamak isteyenlerin yapması gereken ilk adım, bir sağlık profesyoneli veya beslenme uzmanına danışmaktır. Çünkü hashimato tiroid diyeti her bireyin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmelidir ve bu diyetten daha iyi sonuç almak için beslenme uzmanının rehberliğine uymak gerekir.

Hashimato tiroiditinde besin duyarlılıkları gelişebileceğinden bu durum dikkatle takip edilmelidir. Belirli gıdalara karşı hassasiyet geliştiriliyorsa veya semptomları artırıyorsa bu gıdalardan kaçınılmalıdır veya duruma göre sınırlandırılmalıdır.

İyot eksikliği veya fazlası hashimato tiroidini olumsuz etkileyebilen faktör arasındadır. Bu nedenle bu diyette iyot alımını dengelemek için iyotlu tuz ve iyot açısından zengin deniz ürünlerini tüketmek önem taşır.

Bazı besinler goitrojenik özellik taşır. Bu besinler; lahana, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler ile soya ürünleridir. Goitrojenler; tiroid fonksiyonunu olumsuz etkileyebilen bileşiklerdir. Bu besinleri tüketirken haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemleri kullanılarak goitrojen içeriğini azaltmak mümkündür.

Hashimato tiroiditinde sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak ve benimsemek önemlidir. Hashimato tiroid diyeti uygulamak bu hastalar birçok açıdan fayda sağlar. Ancak beslenme düzeni oluşturup uygulamanın yanı sıra düzenli egzersiz, yeterli uyku, stres yönetimi gibi sağlıklı yaşam tarzı faktörlerine de dikkat etmek gerekir.

Hashimato Tiroid Diyetinde Tavsiye Edilen Süre Ne Kadardır?

Hashimato tiroid diyetinde tavsiye edilen süre en az 1 ay uygulama şeklinde olabileceği gibi sürekli hale getirilerek bir yaşam tarzı olarak da benimsenmesi önerilebilir. Genellikle bu süre bireyin sağlık durumu, semptomları ve hedefleri gibi faktörlere göre değişebilse de ne kadar süreyle uygulanması gerektiği konusunda net bir kural yoktur.

Hashimato tiroid diyeti, genellikle kısa zamanlı bir diyet olarak değil de daha çok uzun dönemde sürdürülebilecek bir beslenme yaklaşımı olarak düşünülmelidir. Tiroid sağlığı ve genel sağlık için uygun olan beslenme alışkanlıklarını kalıcı olarak benimsemeye çalışmak en doğru seçenektir. Hangi süre boyunca takip edilmesi gerektiği kişisel ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olabilir. Bazı insanlar semptomlarını kısa sürede hafifletebilirken diğerleri için daha uzun süreli bir yaklaşım gerekebilir.

Hashimato Tiroid Diyeti Zor mudur?

Hashimato diyeti orta zorlukta bir diyet planı olarak kabul edilir. Bazı kişiler için zor bir diyet olabilir ancak bu zorluk kişisel deneyimlere ve beklentilere bağlı olarak değişebilir. Diyetin zorlukları arasında; bazı kişiler için alışkanlıklarını değiştirmeyi gerektirebildiğinde, özellikle glüten ve süt ürünleri hassasiyeti olanlar için bu tür gıdalardan vazgeçmek, zorlayıcı olabilir. Ayrıca daha önce deneyimlenmeyen veya alışık olunmayan besinleri içerebildiğinden yeni tarifler ve yemek hazırlama yöntemlerini öğrenmek zaman alabilir. Bu da başka bir zorluk olarak kabul edilebilir. Bu nedenle bazen sosyal etkinlikler veya davetler sırasında sürdürmek zor olabilir. Özellikle farklı beslenme ihtiyaçları olan bir grup içinde yer alınıyorsa bu durum daha karmaşık olabilir.

Zorluklarının yanında bazı kolaylıklar da sağlar; bu diyette bir beslenme uzmanı ile çalışmak kişiye uygun bir plan oluşturmaya yardımcı olur ve diyetin kişiselleşmesini sağlar. Hashimato tiroiditi olan kişilerde sağlığı ve semptomları iyileştirmek için uygun bir beslenme yaklaşımı sağlar. Bu diyet ile beraber gelen tüm değişiklikleri birden yapmak yerine yavaşça yeni besinleri ve alışkanlıkları hayata dahil etmek mümkündür ve bu da adaptasyonu sağlayıp alışmayı kolaylaştırabilir. Ayrıca bu diyette tamamen katı kurallar yerine esneklik sağlanarak diyetin daha sürdürülebilir hale getirilmesi de sağlanabilir.

Hashimato Tiroid Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Hashimato tiroid diyetinin faydaları arasında şu maddeler bulunur; semptomların hafiflemesini sağlar, iltihabi durumların azalmasına yardımcı olur, tiroid fonksiyonunun iyileştirilmesine etki eder, bağışıklık sistemini destekler, enerji düzeylerinin artmasını sağlar, yavaşlamış metabolizmayı destekler, duygusal durumun iyileştirilmesine katkı sağlar, besin duyarlılıklarının iyileştirilmesini sağlar, kilo yönetimi sağlar ve sağlıklı yaşam tarzını destekler.

Hashimato hastalarında yorgunluk, kilo alımı, depresyon gibi semptomlar sık görülür. Bu diyet ise iltihabı azaltmaya yardımcı besinleri ve tiroid sağlığını destekleyen mineralleri içerdiği için bu semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda iltihabı azaltmaya yardımcı besinleri içerdiği için vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Böylece bu diyet genel sağlığı ve tiroid fonksiyonunu destekler. Hashimato tiroid diyeti, içeriğindeki iyot ve selenyum gibi tiroid sağlığı için önemli mineraller sayesinde tiroid bezinin sağlıklı işlevini destekler. Minerallerin yanı sıra probiyotikler gibi bağışıklık sistemini destekleyen besinleri de içermesi ile birlikte genel bağışıklık fonksiyonunun artmasına ve gelişmesine katkıda bulunur.

Bu diyeti uygularken sağlıklı besinleri tüketimi artar, böylelikle vücudun enerji seviyelerinin artmasını ve gün içindeki enerji dalgalanmalarının azalması sağlanabilir. Sağlıklı ve doğru besinleri tüketmek, metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur ve kilo yönetimine de katkı sağlar. Hashimato hastaları arasında duygusal durumda dalgalanmalar görülebilen semptomlar arasındadır. Bu diyet sağlıklı beslenmeyi sağladığından duygusal dengeyi destekleyebilir.

Hashimato Tiroid Diyetinde Diyetisyen Yorumu Nasıldır?

Hashimato tiroid diyeti ile ilgili diyetisyenin yorumu şu şekildedir:

‘’Hipotiroidizm olarak da bilinen haşimato tiroid hastalığı tiroid bezinin çalışmasındaki sorunlarla karakterize otoimmün bir hastalıktır. Bu durum metabolizmanızın normalden daha yavaş çalışmasına sebep olabilir ve buna bağlı olarak kilo alımı gözlenebilir. Haşimato tiroid diyeti ile bağışıklığınızı güçlendirerek metabolizmanızı destekleyebilir ve kilonuzu kontrol edebilirsiniz.‘’

Hashimato Tiroid Diyetine Benzer Diyet Planları Nelerdir?

Hashimato tiroid diyetine benzer bazı diyet planları daha çok tiroid sağlığını destekleyen, iltihabi durumları azaltan ve genel sağlığı iyileştiren prensipleri içeren beslenme planlarıdır.

Akdeniz diyeti; taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, zeytinyağı, balık ve az miktarda süt ürünleri gibi sağlıklı besinleri içeren bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, Akdeniz bölgesine özgü besinleri vurgular. Kalp sağlığını desteklemeyi amaçlar ve tansiyon kontrolüne yardımcı olur. Hem Akdeniz diyeti hem de hashimato tiroid diyeti; iltihabı azaltmaya yardımcı besinleri ve sağlıklı yağları vurgular, taze meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesini teşvik eder, sağlıklı yağların, örneğin zeytinyağı, tüketimini destekler, somon, sardalye gibi yağlı balıkların tüketimini önerir, işlenmiş gıdaların tüketiminin sınırlanmasını veya kaçınılmasını teşvik eder, dengeli protein alımına vurgu yapar ve gluten ve potansiyel alerjenlere karşı hassasiyeti olan bireyler için alternatif besin seçenekleri sunabilir.

Anti-inflamatuar diyet, vücutta iltihaplanmaya neden olan gıdaları sınırlayan bir diyettir ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş yiyecekleri tüketmeyi teşvik eder. Bu diyet, vücuttaki iltihabı azaltmaya odaklanır. Hem anti-inflamatuar diyet hem de hashimato tiroid diyeti; iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan besinlere odaklanır, taze meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesini vurgular, sağlıklı yağların tüketimini teşvik eder, gluten ve potansiyel alerjenlere duyarlılık durumlarında bu besinleri sınırlamayı veya elimine etmeyi önerir, sağlıklı protein kaynaklarını ve lif açısından zengin besinleri içermeyi teşvik eder, işlenmiş gıdaların tüketiminin sınırlanmasını veya kaçınılmasını önerir, stres yönetiminin önemini vurgular ve bireysel ihtiyaçları ve semptomları dikkate alarak özelleştirilmesi önemlidir.

Glütensiz diyet; buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren tahılların ve ürünlerinin tüketimini tamamen ya da büyük ölçüde sınırlayan bir beslenme planıdır. Bu diyet daha çok çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı yaşayan bireyler için önerilir. Bazı hashimato hastaları glütene hassasiyet gelişebilir. Bu nedenle bu besinleri içermeyen diyetler düşünülebilir. Hem glütensiz diyeti hem de hashimato tiroid diyeti; iltihaplanmayı azaltmayı hedefler, taze meyve ve sebzelerin önemini vurgular, sağlıklı yağların tüketimini önerir, işlenmiş gıdaların tüketiminin sınırlanmasını veya kaçınılmasını önerir, glüten duyarlılığı durumlarında glüten içeren besinleri sınırlamayı önerir ve bireysel ihtiyaçları ve semptomları dikkate alarak özelleştirilmesi önemlidir.