Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Orta Yaş ve Sağlıklı Yaşam
Diyetkolik Diyetisyenim 30.05.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Orta Yaş ve Sağlıklı Yaşam

Yaş ilerledikçe yavaşlayan metabolizma hızını artırmak ve sağlığını korumak için yaşamında küçük değişiklikler yapmalısın.

Metabolizma Hızı

Metabolizma hızı, yaşlandıkça yavaşlamaya başlar. Örneğin 40 yaşındaki bir birey, 30 yaşına göre günde 100-300 kalori arası daha az enerji harcar. Bu da yılda ortalama 5 veya 10 kiloya denktir. Bu durumda vücudunun yağ yakımını artırmak ve sağlıklı yaşam sürdürebilmek için, günlük alışkanlıklarında birtakım değişiklikler yapman gerekir.

Düzenli Kahvaltı

Yapılan çalışmalar sonucunda, düzenli olarak kahvaltı yapan bireylerin, kahvaltıyı atlayanlara göre daha zayıf oldukları ortaya çıkmıştır. Gece vakitlerinde yavaşlayan metabolizma hızı, sabah yapılan kahvaltıyla canlandırılabilir.

Yüksek Protein İçeren Yiyecekler

Sağlıklı yaşam tarzını benimsemek için önemli olan bir diğer faktör de, gün içindeki öğünlere tavuk, balik-sezonu-acildi">balık ve yumurta gibi kaliteli ve yağsız bir protein grubu besin eklemektir. Protein hazmedilmek için daha çok enerjiye ihtiyaç duyar, böylece metabolizmayı hızlandırarak daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur ve kas kütlesinde oluşacak kayıpları engellemek için gereklidir.

Süt, Yoğurt ve Peynir

Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, günde üç diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon az yağlı yoğurt yiyen kadınların, yemeyenlere oranla %60 daha fazla yağ kaybettikleri gösterilmiştir. Başka bir çalışmada ise, günde üç porsiyon süt ürünü tüketen katılımcıların daha az tüketenlere göre iki kat daha fazla yağ kaybettikleri ortaya çıkmıştır. Yüksek miktarda kalsiyum içeren bir beslenme programı uygulandığında, vücutta yağ üreten enzimler azalır ve yağ yakan enzimler artar. Bu nedenle günde üç porsiyon süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı süt ürünlerinden tüketilmesi önerilir.

Hareketli Yaşam, Sağlıklı Yaşam

Sabahları metabolizmayı harekete geçirebilmek için uygulanabilecek en iyi yöntemlerden biri de egzersiz yapmaktır. Her sabah en az beş dakika egzersiz yapmaya özen göstermek gerekir. Yürüyüş ya da şınav gibi tüm vücudu harekete geçirebilecek egzersizler metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Kas Kütlesi Arttırmak

Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan temel sebeplerden biri de, vücuttaki kas kütlesinin azalmasıdır. Bunun nedeni de, kasların yağlardan daha fazla kalori yakıyor olmasıdır. Kasları kullanmamak, kadınlarda 30 ile 50 yaş arasında 5 kilograma kadar kas kaybına yol açabilir. Bu kadar kas kaybı da, günde 350-500 kalori daha az yakılması anlamına gelir. Eğer spora gidilmiyorsa, şınav veya mekik gibi temel egzersizleri uygulamak da bu durumu önlemeye yardımcı olacaktır. Vücudun metabolik hızı yemeklerden sonra %10 oranında artar ve sadece birkaç dakikalık etkinlik bile bu artışı üç saate kadar ikiye katlayabilir. Her yemekten 15- 30 dakika sonra; köpeği yürüyüşe çıkarmak, merdiven çıkmak veya bazı temel güç egzersizleri gibi 5 - 10 dakikalık hafif bir egzersiz yapmak metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.

Tüm bu yöntemler, ilerleyen yaşla birlikte gelen kilo artışını ve bu kiloların yol açacağı sağlık sorunlarını önleyerek, ileri yaşlarda da sağlıklı yaşam sürmeye yardımcı olacaktır.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir