Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Ev Dışında Yemek Yeme  ve Otel Tatillerinde Ağırlık Koruma
Murat Baş 13.11.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Ev Dışında Yemek Yeme ve Otel Tatillerinde Ağırlık Koruma

Ev Dışında Yemek Yeme ve Otel Tatillerinde Ağırlık Koruma

Dışarıda Yemek

Yemek yemek fizyolojik açlığı doyurmanın yanı sıra, sosyal ve psikolojik doyumu da beraberinde getirir. Bunu göz önüne alarak, dışarıda bir restorana gittiğinizde neler yiyeceğinizi yemeğe başlamadan önce planlamalısınız. Eğer gecikmiş bir yemek ise ve çok aç olduğunuzu düşünüyorsanız, çorba ile başlamayı tercih edebilirsiniz. Çorba, iyi bir sindirim başlangıcı sağlarken, psikolojik açlığınızı yatıştırır ve mide kapasitenizin bir miktar dolmasını sağlayarak, geri kalan zamanda yiyecek seçimlerinizi akıllıca yapmanıza yardımcı olur.
Başlangıç olarak meze sipariş etmek de gıdaları doğru miktarlarda tüketmek açısından ve ekonomik olarak çok daha uygundur. Doyduğunuzu hissederseniz ana yemek siparişi vermeyin.

Ana yemek yiyorsanız; yemeğin yanında servis edilen garnitürleri, sipariş sırasında sağlıklı seçimlere çevirerek fazladan alacağınız kalorilerden kurtulabilirsiniz. Örneğin, ızgara biftek yanında haşlanmış ya da ızgara edilmiş sağlıklı mevsim sebzeleri tercih edebilirsiniz. Eğer çok aç değilseniz, ana yemek yerine içerisinde ızgara peynir, biftek ya da tavuk gibi et ürünleri olan bir salata tercih edebilirsiniz; ancak dışarıda salata yerken sos tuzağına düşmemeye dikkat etmelisiniz. Salatada yer alabilecek mayonez ya da kremalı soslar masum bir salatayı kalorili bir seçenek haline getirebilir. Diyet salataya yağ ve ekşi sosları kendiniz ilave ederek kalori dengenizi sağlayabilirsiniz. İçecek olarak alacağınız yarım yağlı süt, ayran veya sadece su da fazladan kalori almanıza engel olacaktır.

Dışarıda yemek yerken en önemli noktalardan biri de porsiyonların miktarını ayarlamaktır. Yemek siparişi vermeden önce, gerçekten ne kadar aç olduğunuzu tartın. Fazla geleceğini düşündüğünüz yemeğin yarısını eve götürün, ya da bir arkadaşınızla paylaşın.
Tatlınızı da paylaşmayı unutmayın, hem yiyerek keyif alacak, hem de sağlıklı kalmış olacaksınız.

Eğer fast food servis eden bir restorandaysanız, “Süper seçim” tekliflerine hayır deyin. Fast food kampanyaları iyi bir anlaşma gibi görünse de ihtiyacınızdan daha çok kalori, yağ ve şeker içerirler. Büyük boyları paylaşın veya çocuk menüsü alın.

Açık büfede dikkat edilmesi gerekenler;

Yemek öncesi neler yiyeceğinize karar verin, ne yiyeceğinizi bilmeden almaya başlarsanız, büfenin sonuna kadar tabağınıza gerekli gereksiz birçok yiyecek koymanız olası olacaktır.

Ana yemek tabağı olarak tatlı tabağını kullanın, elinizdeki tabak ne kadar büyükse, içine koyacaklarınız o kadar fazla olacaktır.
 
Tabağınızı 4 bölme halinde düşünün,tabağın her bölmesine farklı besin gruplarını yerleştirin (Süt- yoğurt grubu, et grubu, ekmek-tahıl grubu, sebze-meyve grubu).
 
Doyma hissine ulaşmak için yavaş yiyin, insan beyni genellikle 20 dakika sonrasında doygunluk hissine ulaşır.
 
Bedava alkollü içecek tuzağına düşmeyin,eğer her öğün alkol alacaksanız 1 kadeh kırmızı şarap veya alkolü azaltılmış bira çeşitlerini tercih edin.
 
Doygunluk hissettiğiniz anda yemek yemeyi bırakın.
 
Ara öğünleri ihmal etmeyin,taze meyve, light krakerler ve yağlı tohumlardan atıştırın. Bol bol su için.

Tembellik etmeyin,konakladığınız işletmenin fiziksel aktivitelerine katılmaya çalışın, düzenli olarak yüzün ve spor yapın.
 
Açık büfe öğün planlama rehberi
Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Kahvaltıda; peynir çeşitleri (2 dilim), zeytin çeşitleri (5 adet), tam buğday unundan yapılmış ekmek (1-2 dilim) ve 1 küçük kase meyve salatası ve makul ölçüde domates, salatalık, yeşillikler, biber çeşitlerini tercih edin. İçecek olarak çay ve 1 su bardağını geçmeyecek kadar taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirsiniz.

Öğle ve akşam yemeklerinde tabağınıza; avuç büyüklüğünüzü geçmeyecek miktarda et çeşitlerinden, 4 yemek kaşığı kadar pilav- makarna çeşitlerinden, 1 kase kadar yoğurt, bol miktarda salata, 5-6 yemek kaşığı susuz zeytinyağlı sebze çeşitlerinden ve 1 dilim esmer ekmek alabilirsiniz.

Ara öğünlerde taze meyve çeşitleri, 1 küçük külah dondurma, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar, meyveli yoğurt ve ayran tercih edebilirsiniz.

Tatili sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmak için yemeklerde kontrol her zaman elinizde olsun. Sağlığınıza katkı sağlayacak, diyeti bozmayacak iyi bir tatil geçirmeniz dileğiyle.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir