Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Selülitler Olmadan Yaza Merhaba Deyin
Diğdem Akça 09.03.2015 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Selülitler Olmadan Yaza Merhaba Deyin

Selülit neden oluşur? Nasıl engellenir?

Selülitler Olmadan Yaza Merhaba Deyin

Selülit, kime sorsak kadınların en büyük kâbuslarından biri olarak tanımlanabilir. Böyle bilinmesi de doğal, çünkü selülit kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor.  Ve yaz yaklaşırken, çoğumuzu bacaklarımızdaki kalori/portakal">portakal görünümünden kurtulma telaşı sardı bile… 
 
Öncelikle, selülitlerin yarattığı portakal görüntüsünün nasıl ve neden oluştuğunu anlamak, onların önüne geçmemize yardımcı olabilir.
 

Selülit ve Derideki Portakal Görünümü Nasıl Oluşur?

 
Cilt altı yağ dokusu aşırı derecede büyüyüp genişlediğinde, dolaşım üzerinde bir baskı oluşturmaya başlar. Bu baskı, dolaşımın bozulmasına yol açmakla beraber deri altı dokularında ödem oluşmasına ve bağ dokularının daha az beslenmesine sebep olur. Böylece deride çökmeler oluşur ve cilt portakal kabuğu gibi görünmeye başlar.
 
Selülit oluşumunda birçok neden rol oynayabilir. Genetik faktörler, hormon bozuklukları, yetersiz fiziksel aktivite, dolaşım bozuklukları, yavaş çalışan bir metabolizma, şok diyet, yanlış beslenme (aşırı yağlı ve yüksek karbonhidratlı besinler, şekerli ve kafeinli içecekler ile alkol tüketimi), ergenlik döneminde yağ dokusunun hızlı depolanması ve hamilelik bu nedenler arasında sayılabilir.

 
Selülitler Neden Kaynaklanıyor Olabilir?

 

  • Hareketsiz bir yaşantınız varsa. Her gün masa başı çalışıyor veya genel olarak hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, kan dolaşımı yavaşlaması sonucu selülitler artabilir.

 

  • Fazla kilolarınız varsa. Fazla kilolar yağ dokusunun elastik olma özelliğini yitirmesine neden olur, bu da selülit oluşumuna yol açar.

 

  • Bir hormonal bozukluğa sahipseniz. Bazı hormonal bozukluklar vücutta selülit oluşumuna neden olabilir. Özellikle östrojen ve insülin hormonlarının normalin üzerinde olması, selülit oluşumunu tetikler.

 

  • Düzensiz ve sağlıksız besleniyorsanız.Yanlış beslenme, yukarıdaki maddelerin tümüne sebep olabilir ve genellikle de bu sorunların temelinde yatan asıl nedendir.

 

Selülitten Korunmanın 8 Yolu


1. Düzenli beslenin: Düzensiz beslenme, kan şekerinde ve insülin hormonunda düzensizliklere neden olarak selülit oluşumunu tetikler.

2. Tuzu azaltın: Fazla tuz, selülitli dokunun içinde daha fazla ödem oluşmasına ve selülitin daha belirgin hale gelmesine neden olur. Bu nedenle tuz tüketiminizi günde 5-6 gram ile sınırlayın.

3. Kafein tüketimini sınırlandırın: Fazla kafein tüketimi vücutta su kaybına neden olarak selülit oluşumuna yol açar. Kafein tüketiminizi günde 1 bardak ile sınırlayabilirsiniz.

4. Alkol ve sigaradan uzak durun: Alkol ile sigara kan dolaşımını yavaşlatır, bu da selülite yol açan nedenlerden biridir.

5. Basit karbonhidratlardan kaçının: Beyaz un kullanılarak yapılan tüm ürünler ve şeker içeren birçok gıda kilo artışına sebep olur. Basit karbonhidratlar aynı zamanda kan şekerinde ve insülin hormonunun salınımında dalgalanmalar yaratarak selülitli dokunun oluşmasına yol açar.

6. Yağlı besinleri sınırlandırın: Zaten sağlıksız olan yağ içeriği yüksek besinleri mümkün olduğunca az tüketin.

7. Bol su için: Yağ hücrelerinin susuz kalması, elastik yapılarının bozulmasına yol açar. Bu durumun selülite neden olmaması için günde 2-2,5 litre su içmelisiniz.

8. Egzersiz yapın:Düzenli egzersiz kan dolaşımını hızlandırır ve yağ dokusunun azalmasına yardımcı olur.

 
Selülit Oluşumunu Engellemeye Yardımcı Besinler


1. C Vitamini İçeren Besinler
C vitamini içeren besinler kollajen doku oluşumunu destekleyerek selülit oluşumunu engeller. Aynı zamanda antioksidan kapasitesi yüksek olan besinlerdir. Yeşil yapraklı besinler ve kivi, portakal, brokoli, maydanoz, karnabahar bu besinlere örnek olarak sayılabilir.

2. Sağlıklı Yöntemlerle Pişirilmiş Besinler
Kızartma yerine fırında, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.

3. Kompleks Karbonhidratlar
Rafine edilmiş karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketin. Baklagiller, tam tahıllı ürünler, sebze ve meyveler bu gruptadır.

4. Keten Tohumu
İçerdiği omega 3 yağ asidi ile kan dolaşımını rahatlatır. Ara öğünlerinize keten tohumu ekleyebilirsiniz.

5. Soğan ve Sarımsak
Kan basıncını ve dolaşımı rahatlatırlar.

6. Ananas
Bozuk kollajen dokuyu parçalar ve yağ depolanmasını önler. Her gün bir dilim ananas tüketebilirsiniz.

7. Enginar
Ödem atmaya yardımcıdır, sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.

8. Kereviz
Damarların kasılmasını engelleyerek dolaşımın rahatlamasını sağlar.

9. Yeşil Çay
İçerdiği kateşin nedeniyle yağ yakımını hızlandırır ve ödem oluşumunu engeller. Günde 2 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz.

10. Balık
İçerdiği omega 3 yağ asitleri kan damarlarını genişleterek kan akışının ve dolaşımın rahatlamasını sağlar. Haftada 2-3 kez balik-sezonu-acildi">balık tüketebilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir